ΤΙΤΛΟΙ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πυκνώνουν και άλλο τα «σύννεφα» μεταξύ Ελλάδας - Κίνας λόγω Cosco



Πυκνώνουν και άλλο τα «σύννεφα» μεταξύ Ελλάδας - Κίνας λόγω Cosco
 Η κινεζική εταιρεία θεωρεί ότι δέχεται «κτυπήματα κάτω από τη ζώνη» από τον ΟΛΠ
Του Νικου Mπαρδουνια
Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι σχέσεις της κινεζικής Cosco με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Αφορμή; Τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του συμφώνου παραχώρησης.
Η κινεζική πλευρά εμφανίζεται άκρως δυσαρεστημένη από συγκεκριμένες ενέργειες του ΟΛΠ, που τις θεωρεί «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει ακόμη μία προσπάθεια προσέγγισης μέσω της «φιλικής διευθέτησης» που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Κι όλα αυτά, προκειμένου να διασωθεί η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που υλοποιείται στη χώρα μας.
Υπέρ της «φιλικής διευθέτησης» εμφανίζεται και η κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τους Κινέζους. Σε περίπτωση που δεν επιλυθούν οι διαφορές, οι δύο πλευρές θα καταφύγουν στη διαιτησία. Τα «γκρίζα θέματα» ανάμεσα σε ΟΛΠ και Cosco oδήγησαν σε παραίτηση τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, Νίκο Μουστάκη. Κατά πληροφορίες, εξέφραζε την άποψη ότι ο ΟΛΠ θα έπρεπε πρώτα να υπογράψει τη σύμβαση συνεργασίας με την MSC -κάτι που θεωρεί «αιτία πολέμου» η κινεζική πλευρά- και στη συνέχεια να πάει στη διαδικασία της «φιλικής διευθέτησης».
Να σημειωθεί ότι η Cosco έχει διαμηνύσει ότι είναι δυσαρεστημένη με επιλογές του ΟΛΠ, χωρίς, όμως, να έχει λάβει καμία απάντηση. Μάλιστα, η απόφαση του προέδρου της κάπτεν Γουέι Τζιανφού να μη συμμετάσχει τελικώς στον διαγωνισμό για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξη στο περιοδικό GK, η οποία θα δημοσιευθεί την Κυριακή 3 Απριλίου, εκτιμάται ως πρώτο βήμα έκφρασης της έντονης δυσαρέσκειας της κινεζικής πλευράς.
Με τη συνέντευξη αυτή διαψεύδεται και ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων ο οποίος δήλωσε ότι οι Κινέζοι θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Tα «γκρίζα σημεία»
Πρώτο υπό διευθέτηση θέμα είναι η καταβολή του ετήσιου μισθώματος προς τον ΟΛΠ, που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης. Η πρώτη δόση, που αφορούσε την περίοδo 2009-2010, καταβλήθηκε και ήταν 20 εκατ., ενώ για την περίοδο 2010-2011 αναμένεται να καταβληθούν περί τα 21 εκατ. Ωστόσο η κινεζική πλευρά, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ζητεί να μην καταβάλει εκείνο το κομμάτι του μισθώματος που αντιστοιχεί στις ημέρες εκείνες του προηγούμενου έτους κατά τις οποίες γίνονταν κινητοποιήσεις εργαζομένων και οδηγών φορτηγών. Δεύτερο θέμα είναι η κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ, που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης και θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011, συνολικού κόστους 200 εκατ. Λέγεται ότι η κινεζική πλευρά αναμένεται να ζητήσει μικρή χρονική παράταση της έναρξης κατασκευής του έργου, καθώς προς το παρόν δεν έχει διευθετηθεί το θέμα της απομάκρυνσης των δεξαμενών πετρελαιοειδών που βρίσκονται πλησίον του χώρου όπου θα κατασκευασθεί ο προβλήτας ΙΙΙ.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ανάμεσα σε ΟΛΠ και Cosco υπάρχει διαφορετική ερμηνεία σχετικά με το ποια πλευρά έχει την ευθύνη κατασκευής του νέου προβλήτα όπου θα δένουν δεξαμενόπλοια που θα μεταφέρουν τα καύσιμα για τις δεξαμενές. Τρίτο θέμα είναι η απόφαση του ΟΛΠ να υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με την MSC για τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον προβλήτα Ι, που βρίσκεται υπό τη διαχείρισή του. Η κινεζική πλευρά είναι κατηγορηματική και υποστηρίζει ότι, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, ο ΟΛΠ έως τον Ιούνιο του 2012 δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει καμία συμφωνία με την MSC. Κι επ’ αυτού του θέματος είναι κατηγορηματική.
Το μήνυμα που στέλνει η κινεζική κυβέρνηση
Η κινεζική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ασκήσει επιρροή στην Cosco ώστε αυτή να συμμετάσχει στον διαγωνισμό ανάπτυξης εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Αυτό ήταν το μήνυμα της υφυπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων Φου Γι, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο κ. Θ. Πάγκαλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπ. Κουβέλη στην Αθήνα: «Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις επιχειρήσεις», είπε η κ. Φου και πρόσθεσε: «Οι περαιτέρω ενέργειες θα γίνουν με βάση τα όσα ορίζουν οι κανόνες της αγοράς. Οταν παρουσιαστούν καλές ευκαιρίες για επενδύσεις τότε θα έρθουν επενδύσεις».
Η Cosco, και κατ’ επέκταση τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις με τον ΟΛΠ, ήταν αντικείμενο των συζητήσεων που είχε η κ. Φου με τους υπουργούς, προτίμησε όμως να τα υποβαθμίσει στις δηλώσεις της. Χαρακτήρισε την επένδυση της Cosco ένα «ισχυρό σημείο αναφοράς και για τις δύο πλευρές» στις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τα όσα προκύπτουν στην πορεία ένα μάθημα, που «οι κινεζικές επιχειρήσεις που βγήκαν από τα σύνορα πρέπει να μάθουν». Ευχήθηκε όμως «να έχει επιτυχία η συνεργασία αυτή, ώστε και άλλες κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ευρώπη. Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε την επένδυση της Cosco ένα ισχυρό δείγμα γραφής στις ελληνοκινεζικές σχέσεις. Παραδέχτηκε πάντως ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας ανακύπτουν ζητήματα, τα οποία όμως μπορούν να λυθούν με θετικό τρόπο

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΠΑΓΑΛΟΙ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΗ ΑΠΟ ΓΙΑΟΥΡΤΟΜΑΓΚΕΣ ΤΑΒΕΡΝΙΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΗ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΗ ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΤΕ ΤΕ ΤΕ ΛΟΣ ΛΟΣ ΛΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΑΤΕ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΦΕΡΟΥΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.............

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ)ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΙΑΚΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΨΗΘΕΙ ΚΑΙ H MSC KAI ΠΑΡΑMEINOYN ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ .(ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ )ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΕΛΙΔΑ (ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ)ΚΑΙ ΘΑ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΑΧΥΡΟ ΠΟΛΛΗ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΝΕΝΟΣ......

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΟΙ "ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ" ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ - Η' ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΠΙΡ ΠΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΟΛΠ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΗΝ MSC Η' ΦΕΥΓΟΥΝ. ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΠΙΑ? ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΦΙΛΕ ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ 4 ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ Μ.Α.Σ.Ο.ΚΟ. Δ.Ν.ΤΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΝΔ.ΚΤΛ ΘΑ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΕΤΕ (ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ )ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ.........................

Ανώνυμος είπε...

εχεις να προτεινεις καμια πιο αξιοπιστη πηγη να ενημερωθουμε και μεις γιατι στην εποχη της σιωπης που ζουμε καιτων ειδησεων κονσερβα που ακουμε θα πρεπει να αναστηθει η Πυθια για να μαθουμε τι μας ξημερωνει.

Ανώνυμος είπε...

6.42 ουε τοις χρεοκοποιμενοις.

Ανώνυμος είπε...

και η πυθια να αναστηθει θα τησ δωσουνε τοσο χορτο να φαει που λεει ειδησεισ σαν το ωμεγα ,λα(ν)ρτενα.ξεσταρ.οσο για αξιοπιστη πηγη εχει δικιο ο6.36 τη φωνη του μοσχαριου αν και δεν διευκρυνιζει οταν το σφαζουνε οταν το ταιζουνε η οταν το προδιδουν υπογραφη..ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Olpitis είπε...

ΔΙΑ και ΤΕΡΑΣ κλπ, νομιζω οτι εαν συνεχιζετε να σβηνετε τα σχολια, θα μείνεται στο τελος ΜΟΝΟΙ σας !!

Ανώνυμος είπε...

ο 6.36 μας μπερδεψε με τη φωνη του μοσχαριου,απο τη μια μας λεει οτι παρεμποδιζουμε τη διαδοση ιδεων,και απο την αλλη οτι θα ταιζει τους αναγνωστες του αχυρο.

Ανώνυμος είπε...

Καλε μου olpiti αν δω οτι γινεται αυτο που λες εγω θα φυγω πρωτος.Σ'αυτο το blog μπορει οποιος θελει να γραψει την αποψη του ανωνυμα αλλα μεσα σε λογικα πλαισια,αν θελει να βριζει ας το κανει επωνυμα γιατι το να κρυβωμαστε πισω απο την ανωνυμια μας και να σπιλωνουμε υποληψεις δεν νομιζω οτι μας τιμαει και ουτε ταιριαζει στο συναφι μας.

Ανώνυμος είπε...

ακου πολιτικη απαντηση συναδελφε τερρασ66 εγω αναφερομουν σε οσουσ θελουν να φανε αχυρο γιατι αμα δεν εχουμε θα παει στο αλλο μαγαζι ???αλλα σχολια δεν θα σβηνουμε. ασχετο μπορεισ να μου θυμησεισ μια παλια παροιμια περι προδοσιασ??????

Ανώνυμος είπε...

Χωρις ρουφιανους τα καστρα δε πεφτουν.

Olpitis είπε...

Αφηστε τις πολιτικες και τα κομματα.Εδω το Blog ειναι ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ.Συμφωνειτε?

Ανώνυμος είπε...

μαζι σου καλε μου olpiti

Ανώνυμος είπε...

Ελα τι εγινε δε σε καλυψα.Τη προδοσια πολλοι ηγαπησαν το προδοτι ουδεις.ΕΕΕ;

Ανώνυμος είπε...

re xosco go home den prodidoyme palia synthimata emeis oso giaths prodosies mia einai h paroimia thn prodosia poloi agapisan to prodoth kaneis

Ανώνυμος είπε...

οχι ρε τερρασ66 αλλα σκεφτομουν αλλα βλεπω 2 απαντησεισ οποτε ειμαι οκ

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΟΣΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΙΑ ΝΤΑΛΙΚΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Λυσαξατε να φυγει η cosco, ο Σκαραμαγκας εχει κλεισει, ο Αστακος το ιδιο, οι τσιριμπιμ τσιριμπομ τι θα γινουνε,θα πανε στη Σαγκαη.

Ανώνυμος είπε...

8.34 εξαρτατε τι προελευσης θα ειναι.

Ανώνυμος είπε...

CooLis οι αναγνωστες σου σε χαιρετουν και σε καλωσοριζουν.

ΔΙΑΣ είπε...

Καλωσοριζουμε και τον φιλο coolis.

Ανώνυμος είπε...

TERRAS 66... ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΗ ΠΑΜΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ??????