ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ

Δραχμή: πόσο ʽανατιμήθηκεʼ από την .. κατάργηση της;

Η ελληνική οικονομία ήταν πάντα μεταξύ των πιο αδύναμων της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα ήταν από την υιοθέτηση του συστήματος των ʽελεύθεραʼ κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών το νόμισμα της, η δραχμή, να κινείται κατά κανόνα πτωτικά έναντι των δύο μεγαλύτερων διεθνών νομισμάτων, του δολαρίου και του μάρκου.
Το 1981 με περίπου 50 δραχμές αγόραζε κανείς ένα δολάριο και με περίπου 25 δραχμές ένα μάρκο. Μέχρι το 1990 χρειαζόταν 200 δραχμές για να αγοραστεί ένα δολάριο και περίπου 100 για ένα μάρκο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2000, ένα δολάριο κόστιζε περίπου 400 δραχμές και ένα μάρκο περισσότερο από 150.
Την 1η Ιανουαρίου 2002 η δραχμή αντικαταστάθηκε από το ευρώ με ισοτιμία 1e = 340,75 δραχμές. Αν και η σύνδεση των δύο νομισμάτων είχε γίνει ήδη από το 2000 η κατάργηση της δραχμής έλαβε χώρα την 01/01/02 και από τότε και στο εξής το ευρώ είναι το ελληνικό νόμισμα και οι ισοτιμίες των υπόλοιπων νομισμάτων του κόσμου διαμορφώνονται ως προς το ευρώ μέσα στο ʽελεύθεραʼ κυμαινόμενο διεθνές σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, επηρεάζοντας αποφασιστικά την ελληνική οικονομία. ...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κατι το ευρω με τις στογγυλοποιησεις προς τα πανω κατι το χρηματηστηριο κατι οι ολυμπιακοι αγωνες φαγανε τα λεφτα του κοσμακι και τωρα τρεχουμε και δε φτανουμε.Και στο παζαρι του κοσμου γυφτισα μαιμου πουλας τα προικια σου Ελλαδα χωρα του γιαλατζι Σοσιαλισμου.