ΤΙΤΛΟΙ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μονοπώλιο επιβάλλουν οι Κινέζοι



Σε γόρδιο δεσμό, από τη λύση του οποίου εξαρτάται η υλοποίηση κρίσιμων επενδύσεων, όπως της δημιουργίας του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού σταθμού του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ) στην κινεζική Cosco.
Τα σημεία τριβής μεταξύ ΟΛΠ-ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco που διαχειρίζεται το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά) έχουν δρομολογήσει μια διαδικασία «φιλικής» διευθέτησης, η οποία ισοδυναμεί με ντε φάκτο τροποποίηση της σύμβασης. Για μια τέτοια εξέλιξη, πάντως, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης φρόντισε να ρίξει το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι είναι δική της αρμοδιότητα.
Τα τρία «αγκάθια» της σύμβασης ΟΛΠ-Cosco αφορούν:
* ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ: Η Cosco (ΣΕΠ Α.Ε.) απαιτεί να μην καταβάλλει οικονομικό αντάλλαγμα λόγω ανωτέρας βίας, επικαλούμενη την απεργία των φορτηγών. Ο ΟΛΠ αντιτείνει ότι τα συνδικάτα των εργαζομένων δεν απήργησαν.
* ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Η κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ που πρέπει να κατασκευάσει η Cosco, απαιτεί να μεταφερθεί αλλού ο προβλήτας πετρελαιοειδών που βρίσκεται σήμερα σ' εκείνο το σημείο. Ομως, στη σύμβαση δεν ξεκαθαρίζεται ποιος θα πληρώσει για τη μεταφορά, ο ΟΛΠ ή η Cosco.
* ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ MSC: Ο ΟΛΠ είχε υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τον ιταλοελβετικό όμιλο MSC (ανταγωνιστής της Cosco) μέχρι τις 30-6-2012. Αυτή η σύμβαση δόθηκε ως προίκα στην Cosco, αλλά η MSC κατήγγειλε τη σύμβαση από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν τη διαχείριση στον Πειραιά οι Κινέζοι. Ετσι, οι Κινέζοι δεν εννοούν να χάσουν τη δουλειά που φέρνει η MSC (500.000 κοντέινερ το χρόνο) και θεωρούν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ο ΟΛΠ δεν μπορεί να υπογράψει νέα συμφωνία με την MSC.
Την ίδια στιγμή, όμως, η MSC έχει υποβάλει πρόταση συνεργασίας με τον ΟΛΠ στον προβλήτα Ι που παραμένει υπό τη διαχείριση του ΟΛΠ, καθώς ο τελευταίος αναζητεί ξένο διαχειριστεή. Ετσι, οι Κινέζοι επιδιώκουν πρακτικά να εμποδίσουν ή έστω να καθυστερήσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία του ΟΛΠ με τους Ιταλοελβετούς, ώστε να κρατήσουν μακριά έναν ισχυρό ανταγωνιστή.

2 σχόλια:

Olpitis είπε...

ΔΙΑ, εσυ που ξέρεις και ο νους σου κατεβάζει, το Λιμανάκι μας θα το ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ?
Πες μου ΔΙΑ γιατι ανησυχώ.

ΔΙΑΣ είπε...

Ερωτηση για την πυθια ειναι αυτη , που να ξερεις τωρα με τοση δημοκρατια τη σκευφτεται το μυαλο τους.Παντος μην ανησυχεις ολα θα γινουν για σενα χωρις εσενα.. http://www.youtube.com/watch?v=hQfUfJQR4Vk