ΤΙΤΛΟΙ

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΟΛΠ: Στο Θριάσιο με ή χωρίς Cosco


Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) θα λάβει οπωσδήποτε μέρος στο διεθνή διαγωνισμό για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Μαρτίου.
Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, τι θα πράξει η κινεζική Cosco, αν και ο ΟΛΠ επιθυμεί τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό που προκηρύσσει η ΓΑΙΑΟΣΕ, λόγω συνλειτουργίας ΟΛΠ και Cosco στο ίδιο λιμάνι.
Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η συμμετοχή ή όχι της Cosco στο διαγωνισμό δεν είναι δικό μας θέμα, είναι ζήτημα της ΓΑΙΑΟΣΕ».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων είχε δηλώσει ότι το ενδιαφέρον της Cosco για το διαγωνισμό στο Θριάσιο αναθερμάνθηκε και πως ενημερώθηκε από τους Κινέζους ότι τελικά θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.
Τρία γκρίζα ζητήματα
Ο Γ. Ανωμερίτης ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι συνομιλίες ανάμεσα στον ΟΛΠ και στη ΣΕΠ (θυγατρική της Cosco που διαχειρίζεται τον προβλήτα ΙΙ) προκειμένου, μέσω φιλικής διευθέτησης έπειτα από ενεργοποίηση του άρθρου 33.3 της σύμβασης, να αποσαφηνιστούν τρία «γκρίζα» ζητήματα που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης για τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Νέο Ικόνιο.
Πρώτο σημείο διαφοράς, και σημαντικότερο μεταξύ των δύο πλευρών, οι σχέσεις του ΟΛΠ με την εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC. Η Cosco υποστηρίζει ότι ο ΟΛΠ δεν μπορεί να ανανεώσει τη σύμβαση που έχει με την MSC μέχρι τις 31/6/2012. Εάν το θέμα δεν λυθεί μέσω φιλικής διευθέτησης, τότε, όπως ανέφερε ο Γ. Ανωμερίτης, θα ανατεθεί στη διατησία με Ελληνα επιδιαιτητή.
Επιστροφή στα κέρδη
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Γ. Ανωμερίτης για την πορεία του ΟΛΠ, αφού το 2010 ο οργανισμός παρουσίασε 7 εκατομμύρια ευρώ κέρδη, έναντι 33 εκατ. ευρώ ζημιές το 2009. Οσο για τη μετοχή του ΟΛΠ, όπως είπε, από την 1η Ιανουαρίου του 2011 κινείται πάνω από το μέσο όρο του γενικού δείκτη.
Η αναστροφή από τη ζημιά στην κερδοφορία επήλθε για τον ΟΛΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, από τον περιορισμό των εξόδων και των δαπανών, αλλά και από το γεγονός ότι ο οργανισμός κέρδισε δικαστικές υποθέσεις.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξυπνατε συναδελφοι αρχισε το δουλεμα για την απαξιωση του λιμανιου. δεν υπογραψε ο ολπ τωρα συμφωνια με την msc και μετα να πανε διαιτησια αλλα το πανε λαου λαου με την παλια συμφωνια για να πουλησουν το παραμυθι( ειναι μανουλεσ σε αυτο )οτι δεν μπορουσε να γινει διαφορετικα .ξυπνατε πριν ειναι αργα και για αυτο το λιμανι.

Ανώνυμος είπε...

captain ni aou arhisame ta pazaria.

Ανώνυμος είπε...

μπυρα απο ρυζι,βοτκα απο ρυζι?