ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Κούλουμα στον καιρό του ΔΝΤ

Μπορεί να μην είδαμε φαντασμαγορικές εκδηλώσεις για τις οποίες δίνονταν τεράστια ποσά τα προηγούμενα χρόνια- που λεφτά υπήρχαν...- αλλά τα παραδοσιακά κούλουμα είχαν και φέτος την τιμητική τους σε πείσμα της παγωνιάς, της κρίσης και του ΔΝΤ. 

Οι δήμοι στο βωμό της λιτότητας έκαναν περικοπές στις διοργανώσεις. Διασώθηκε όμως η φασολάδα και τα Σαρακοστιανά μαζί με τη διάθεση των δήμων να προσφέρουν ένα κεφάτο γλέντι στους δημότες τους που τόσο το είχαν ανάγκη. 

Τον τόνο έδωσε, όπως κάθε χρόνο, ο λόφος του Φιλοπάππου στην Αθήνα, όπου οι χαρταετοί εμφανίσθηκαν από νωρίς το πρωί, ενώ άνοιξαν και οι πόρτες του πάρκου ΚΑΨΑΠ στους Αμπελοκήπους με συναυλία λαϊκής μουσικής από τον Σύλλογο Αμπελοκήπων. 

Το Μαρούσι γιορτάζει στην οδό Σπύρου Λούη με σαρακοστιανά εδέσματα και πολύ μουσική.

Στο Ελληνικό, ο δήμος αποφάσισε να διοργανώσει μια μεγάλη γιορτή για να υπογραμμίσει τη βούληση των κατοίκων να δημιουργηθεί στο πρώην αεροδρόμιο μητροπολιτικό πάρκο.

Στη Θεσσαλονίκη τα παραδοσιακά γλέντια στήθηκαν στο Σέϊχ Σου, στο Άλσος της Νέας Ελβετίας και την Αλάνα της Τούμπας.

Στο Βόλο επέλεξαν τις παραλίες για να γιορτάσουν, ενώ στην Τρίπολη γέμισε ο λόφος της Κάρτσοβας χαρταετούς και ήχους δημοτικής μουσικής από τα συγκροτήματα της περιοχής.

Δεν έλειψαν και τα τοπικά έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως ο βλάχικος γάμος στη Θήβα, ο αλευροπόλεμος στο Γαλαξίδι, το έθιμο του Αγά στη Χίο, οι Μουτζούρηδες στην Ξάνθη κ.ά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μονο για καμια λαγανα και για το τζακι εισαι.Το χιονι μαλακωσε το χωμα.