Πτωτικές τάσεις προκαλεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η αναβολή της απόφασης για την επέκταση των δανείων προς την Ελλάδα, ενώ ο διεθνής Τύπος μιλά για “ευρωπαϊκό καυγά” γύρω από την Ελλάδα κάνοντας λόγο για αποτυχία του Eurogroup και σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό μαρτύριο της χώρας μας παρατείνετα
Για αγεφύρωτες διαφορές, διχασμένη Ευρώπη και αποτυχία του Eurogroup κάνουν λόγο οι σημαντικότερες εφημερίδες του κόσμου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πολύωρης συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Με τίτλο “Η Ευρώπη μαλώνει για την Ελλάδα“, η Wall Street Journalαναφέρει ότι παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από την μεταστροφή στη στάση της Γερμανίας τις τελευταίες μέρες, το Eurogroup δεν μπόρεσε να λάβει τις αποφάσεις που έπρεπε και τις οποίες είχαν προαναγγείλει, εν πολλοίς, τόσο ο επίτροπος Ολι Ρεν, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
“Η Ευρώπη απέτυχε να συμφωνήσει για την εκταμίευση της βοήθειας στην Ελλάδα“, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του Bloomberg, όσον αφορά το Eurogroup. Επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να μεταθέσουν για τον Ιούλιο την απόφασή τους, μια μέρα πριν την κρίσιμη ψηφορία στην ελληνική βουλή “που μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση Παπανδρέου”, προσθέτει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο “παρατείνεται το δημοσιονομικό μαρτύριο της Ελλάδας και εντείνεται ο ακραία επικίνδυνος χειρισμός της άνευ προηγουμένου κρίσης χρέους από την Ευρώπη”.
Για “αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών” όσον αφορά την βoήθεια προς την Ελλάδα “που θα την κρατήσει στη ζωή” κάνουν λόγο και οι New York Times, γράφοντας ότι η απόφαση αναστολής της απόφασης “αντανακλά την εσωτερική διαμάχη για την αποτροπή μιας καταστροφικής χρεοκοπίας της Ελλάδας”.
“Το ευρώ πέφτει καθώς η ελληνική κρίση χρέους συνεχίζει να μην επιλύεται” γράφουν οι Financial Times, ενώ “Ο φόβος ενός κουρέματος του χρέους”, είναι ο τίτλος της Die Welt του Βερολίνου.
“Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Ευρώπη να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης”, γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπογραμμίζει ότι τα ακριβά ευρωπακέτα βοήθειας για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους δεξιούς λαϊκιστές και την αντιευρωπαϊκή τάση σε όλες της χώρες της ΕΕ.
Με τίτλο “η εβδομάδα όλων των κινδύνων” η γαλλική Le Monde, αναφέρεται με δραματικούς τόνους τόσο στην κρίση χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα “έχει χρεοκοπήσει”, όσο και στις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν εντός της εβδομάδας οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δράσουν ακαριαία, γιατί “επαπειλείται πανευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο τσουνάμι”.
“Η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα αποφασίσουν λοιπόν αυτή την εβδομάδα μέτραπου θα επιτρέψουν την αποκατάσταση μιας ισορροπίας ανάμεσα στις “θυσίες” που θα προκαλέσει μια μετακύλιση του ελληνικού χρέους. Αυτή η μορφή υπόγειας, ελεγχόμενης κατεδάφισης θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε χρόνο. Δεν συνιστά ωστόσο επιστροφή σε καλύτερη κατάσταση. Καθώς η Ευρώπη άφησε την Ελλάδα να γλυστρήσει και οι Ελληνες δεν άρπαξαν τον ταύρο από τα κέρατα, η κατάσταση επιβάλλει μέτρα που θα επαναφέρουν μακροπρόθεσμα τις ισορροπίες“, τονίζεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει:
“Είναι καλύτερο να αφήσουμε το ΔΝΤ να εφαρμόσει αυτή την διαδικασία στην οποία είναι συνηθισμένο. Είναι θέμα επαγγελματισμού. Η επιστοσύνη στους Ευρωπαίου ιθύνοντες έχει καταβαραθρωθεί. Οποια κι αν είναι τα μέχρι σήμερα λάθη, βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις πλέον εκρηκτικές καταστάσεις“.
GUARDIAN: ΔΙΩΞΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
«Η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Λάρι Ελλιοτ στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
O βρετανός αρθρογράφος όπως και πολλοί συμπατριώτες του «συμβουλεύουν» τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να «διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη» στην οποία ως γνωστόν δεν ανήκει η Βρετανία.
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το άρθρο του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στη Daily Telegraph στο οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ της πτώχευσης της Ελλάδας «ως μόνη δίκαιη τιμωρία για την προκλητική διαχείριση των δημοσιονομικών της». Ο Τζόνσον, όπως και μεγάλη μερίδα των Τόρις της Βρετανίας, όπως γράφει ο Guardian, συμμερίζεται την άποψη ότι «η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον ταμπού». Αντιθέτως, αναφέρει στο άρθρο του, «αυτή μοιάζει κάθε άλλο παρά αναπόφευκτη και όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο το καλύτερο».
Στην ανάλυσή του ο Ελλιοτ επισημαίνει ότι «οι προθέσεις των εμπνευστών του ευρώ ήταν οι καλύτερες (…) όμως τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν ήταν εφαρμόσιμα για όλα τα μέλη και επιπλέον δεν υπήρξαν όσο θα έπρεπε αυστηρά».
Το ευρώ δεν είναι ένα νόμισμα για όλους, εκτιμά ο αρθρογράφος και για το λόγο αυτό δύο λύσεις υπάρχουν: «είτε θα δημιουργηθεί ένα κλαμπ με βασικό πυρήνα τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία, είτε θα διαλυθεί ολόκληρο το οικοδόμημα με απρόβλεπτες συνέπειες».
Η τρίτη λύση για την Ελλάδα θα ήταν ο αποπληθωρισμός, δηλαδή μια κατακόρυφη πτώση τιμών και μισθών, σημειώνει ο Ελλιοτ. Όμως είναι αυτό πρακτικά ανεφάρμοστο, συνεχίζει, λόγω του ότι η μέχρι σήμερα εφαρμογή αυτής της πολιτικής έχει επιδεινώσει τα δημοσιονομικά της χώρας και επιπλέον αυτό το δρόμο δεν τον αντέχει πλέον ο Έλληνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου