ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Και ο Ανωμερίτης αποκρούει ως θατσερικό το μοντέλο για ΟΛΠ


«ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 96% ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ή ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ» • ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Δεκαπέντε ημέρες μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Γ. Ανωμερίτης έσπασε τη σιωπή του και τοποθετήθηκε.
Η γενική συνέλευση του ΟΛΠ, που πραγματοποιήθηκε χθες, έδωσε την αφορμή στον Γ. Ανωμερίτη να μιλήσει χαρακτηρίζοντας το μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης των λιμανιών θατσερικό και αποτυχημένο.
Οι δηλώσεις του αναμένεται να προκαλέσουν και νέα προβλήματα στην κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος του ΟΛΠ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα στα λιμάνια και όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δούμε ψύχραιμα την προοπτική της λιμενικής βιομηχανίας, πέρα από τα βραχυχρόνια εισπρακτικά αδιέξοδά μας», η λύση είναι μία:
Η διατήρηση του δημόσιου ιδιοκτησιακού χαρακτήρα των εθνικής σημασίας λιμένων, με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων της χώρας και η παραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές νέων λιμενικών έργων και υπηρεσιών μέσω συμβάσεων παραχώρησης.
Ο πρόεδρος του ΟΛΠ ήταν κάθετος: «Στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλο μοντέλο δεν χωρεί, όπως πρόσφατα συζητήσαμε και συμφωνήσαμε όλοι στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Λιμένων Ευρώπης (ESPO). Και όλα αυτά υπό δύο όρους: του πλήρους σεβασμού και της προστασίας του θαλάσσιου και αστικού περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις λιμενικές υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις, έστω και μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσης».
Ο Γ. Ανωμερίτης υποστήριξε επίσης ότι «το θατσερικό μοντέλο πλήρους ιδιωτικοποίησης λιμένων εγκαταλείφθηκε και από τους πιο φανατικούς οπαδούς του» και τόνισε πως «το κρατικό μοντέλο της πελατειακής δημοκρατίας έχει ήδη ξεπεραστεί και απαιτεί μεταρρυθμίσεις».
Να διατηρηθεί το 51%
Σημείωσε ότι στην Ενωμένη Ευρώπη το 96% της ιδιοκτησίας των λιμένων ανήκει στο Δημόσιο και στους δήμους και μόνο το 4% σε ιδιώτες, ενώ υπογράμμισε πως τα ελληνικά λιμάνια, τα οποία λειτουργούν ως δημόσια αρχή, ως χρήστες και ως πάροχοι λιμενικών υπηρεσιών, οφείλουν:
Να διατηρήσουν κατά 51% τον δημόσιο ιδιοκτησιακό τους χαρακτήρα και να μετατραπούν σε πλήρεις αρχές λιμένων.
Να παραχωρήσουν τμήματα των εκτάσεών τους ή δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες επενδυτές, εφόσον αυτοί δημιουργούν νέες υποδομές με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης.
Να δημιουργηθεί άμεσα «Ανεξάρτητη Αρχή Λιμένων», η οποία θα επιλύει όλα τα θέματα διαφορών και συνθηκών εργασίας, δεδομένου ότι στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν 73 μικρά ιδιωτικά λιμάνια και έχουν ήδη γίνει ευρείες παραχωρήσεις σε ιδιώτες (Cosco).
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ έκλεισαν χθες με την έγκριση των αποτελεσμάτων της ετήσιας οικονομικής έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: