ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

«Ανερμάτιστη και επικίνδυνη η πολιτική σας, κ. πρωθυπουργέ»


«Ανερμάτιστη» και «πολιτικά επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον» χαρακτηρίζει σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους βουλευτές, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) την απόφαση της κυβέρνησης -κατ' επιταγή της τρόικας- να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστές ανασυντάσσουν δυνάμεις και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Ο ρόλος της δημόσιας αρχής είναι ενσωματωμένος στους ΟΛΠ και ΟΛΘ. Δεν μπορεί να υπάρξει λιμάνι χωρίς δημόσια αρχή», αναφέρει το Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ στην ανοιχτή επιστολή, τονίζει ότι η πώληση έως 75% του μετοχικού κεφαλαίου που σήμερα έχει το Δημόσιο θα απεμπολήσει τη δημόσια αρχή σε τρίτο και μάλιστα ξένο επενδυτή και επισημαίνει ότι αποτελεί καραμπινάτο οικονομικό σκάνδαλο η πώληση των δύο Οργανισμών.
«Δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό χώρο μιας τέτοιας πολιτικής, παρά μόνο σε περιφερειακά λιμάνια της Βρετανίας, επί Θάτσερ, πολιτική η οποία κρίθηκε λανθασμένη και αναθεωρείται από τους ίδιους τους νεοφιλελεύθερους. Τέτοια παραδείγματα βλέπουμε σε λιμάνια της Νεοζηλανδίας και της Αφρικής», αναφέρουν οι συνδικαλιστές στην επιστολή τους.
Ενημερώνουν τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ότι ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ μετατράπηκαν το 1999 από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμες Εταιρείες. Αυτό έγινε κατ' εξαίρεση, με ειδικό νόμο, τον 2688/99, αφού κατ' επιταγή του ΣτΕ επιβαλλόταν να υπάρξει κατοχύρωση της εποπτείας του Δημοσίου και εξάρτηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ από το Δημόσιο.
Οπως, επίσης, και ειδική μέριμνα για τη μονιμότητα στην εργασία, η οποία επεκτάθηκε με κανονιστικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για όλους τους εργαζομένους. Επίσης, θεσπίστηκε με ειδική διάταξη ότι το Δημόσιο κατέχει πάντα το 51% του μετοχικού κεφαλαίου.
Απεργίες αύριο και στις 15
Στέλνοντας το μήνυμα «τα λιμάνια δεν πουλιούνται», οι υπάλληλοι και οι λιμενεργάτες στα λιμάνια όλης της χώρας προχωρούν σε καινούργιες κινητοποιήσεις. Η ΟΜΥΛΕ εξήγγειλε 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 15 Ιουνίου.
Οι λιμενεργάτες (Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ) συμμετέχουν στην 24ωρη αυριανή απεργία, στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ πραγματοποιούν και δεύτερη 24ωρη την Παρασκευή. Επίσης, την ίδια μέρα στις 11.00 το πρωί θα συγκεντρωθούν όλοι οι λιμενεργάτες απ' όλα τα λιμάνια της χώρας έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Καρύδης: Τυφλή
* Να σημειωθεί ότι μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη, που χαρακτήρισε το μοντέλο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών «θατσερικό» και «αποτυχημένο», χθες, ο βουλευτής Α' Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» υποστήριξε πως θεωρεί «τυφλή και ξεπερασμένη την πρακτική πώλησης των λιμανιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: