ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Όταν το «ελληνικό χάος» γίνεται πρώτη είδηση…

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα γίνονται για μια ακόμη φορά πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και την απόφασή του για ανασχηματισμό.

O τωρινός «τσάρος» της οικονομίας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι από τους πρώτους που θα τεθεί εκτός υπουργείου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο βλέπει ως πιο πιθανό διάδοχό του τον κ. Λουκά Παπαδήμο, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τωρινό σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Άλλα πιθανά ονόματα, σύμφωνα πάντα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τα ελληνικά ΜΜΕ, είναι εκείνο του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η Wall Street Journal προτάσσει ακόμα και στον τίτλο την απομάκρυνση του Γ. Παπακωνσταντίνου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ οι Financial Times κάνουν λόγο για «πολιτικό χάος».

Η ελληνική πολιτική κρίση έφτασε μέχρι τη μακρινή Κίνα, καθώς η διαδικτυακή εφημερίδα Xinhua, παίζει δεύτερο θέμα το διάγγελμα Παπανδρέου (μεταγλωττισμένο) και το μεταδίδει μάλιστα και σε βίντεο! Το Αλ Τζαζίρα από την πλευρά του επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που έχει το ελληνικό πρόβλημα στις παγκόσμιες αγορές.

Σε παρόμοιο κλίμα κινείται και η βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία κάνει λόγο για παραδοχή της αποτυχίας από μέρους του πρωθυπουργού να συμφωνήσει και τελικά να συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ το CNN μιλάει για προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, χωρίς όμως να παραιτείται από τη θέση του.

Για «πολιτικό χάος στην Ελλάδα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, αναφερόμενη σε σχόλια Γερμανών πολιτικών. Από την άλλη πλευρά η ισπανική El Mundo επικεντρώνεται στο διχασμένο πολιτικό σκηνικό και στην άρνηση του πρωθυπουργού να δεχτεί την πρόταση του κ. Σαμαρά για Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Τέλος, το BBC υποστηρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου εκτός από τους διαδηλωτές που κατακλύζουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα τις μεγαλύτερες πλατείες της χώρας, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπος και με εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς αρκετοί είναι οι πολιτικοί του κόμματός του που αντιτίθεται στα νέα οικονομικά μέτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: