ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΟΛΠ-Cosco: έλυσαν τις διαφορές με επιμήκυνση χρονοδιαγραμμάτων


Με μία ουσιαστική αλλαγή, που αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του προβλήτα ΙΙΙ αλλά και την ολοκλήρωση των έργων που γίνονται στον προβλήτα ΙΙ, προσυπογράφτηκε χθες το πρακτικό της «Φιλικής Διευθέτησης» για θέματα της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του ΟΛΠ Α.Ε. και της ΣΕΠ Α.Ε.
Η σύμβαση παραχώρησης για τους δύο προβλήτες του λιμανιού είχε κυρωθεί το 2008, με ισχύ 35 χρόνια, αλλά στο μεταξύ ο κινεζικός όμιλος έθεσε ζήτημα αλλαγών στους όρους του, επικαλούμενος κυρίως την οικονομική κρίση.
Ο ΟΛΠ παρέπεμψε το θέμα στη «φιλική διευθέτηση», οι διαδικασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν και το κείμενο του πρακτικού συνυπογράφτηκε για τον ΟΛΠ Α.Ε. από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Ανωμερίτη και για τη ΣΕΠ Α.Ε. από τον Captain Fu Chengqiu.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΛΠ, δεν αλλάζουν τα συνολικά οικονομικά μεγέθη της Σύμβασης Παραχώρησης και τα ετήσια ανταλλάγματα της ΣΕΠ Α.Ε. προς τον ΟΛΠ Α.Ε., ενώ η εκτέλεση των έργων του προβλήτα ΙΙΙ θα ξεκινήσει κανονικά την 1/10/2011.
Οι πληροφορίες λένε, όμως, ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης του προβλήτα ΙΙΙ, που θα κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από την Cosco,επιμηκύνεται μέχρι το 2020, διαδικασία που θα εξαρτηθεί και από τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και όχι μέχρι το 2015, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Αναφορικά δε με την έννοια «ανωτέρα βία» (την επικαλούνταν η Cosco, η οποία αρνούνταν να καταβάλει μέρος του ετήσιου μισθώματος προς τον ΟΛΠ για τις μέρες του 2010 που υπήρχαν κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών) και τη νομική διάσταση αυτής, διευκρινίστηκε ότι αυτή αφορά γεγονότα που συμβαίνουν «εντός της λιμενικής ζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: