ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Θαλασσίων Υποθέσεων και προς το σύνολο των βουλευτών «αντεπιτίθενται» οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν στην εξαγγελία της κυβέρνησης να πουλήσει σε πρώτη φάση το σύνολο των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και σε μεταγενέστερο στάδιο και τα μικρότερα λιμάνια (Ηράκλειο, Βόλος, Πάτρα κ.λπ.).
Στην επιστολή τους τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος χαρακτηρίζουν την απόφαση για την ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων εμπορικών λιμανιών της χώρας ως «πράξη ανερμάτιστη και πολιτικά επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον, με δυσμενείς επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες, την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αλλά και την οικονομική ζωή γενικά». Οπως σημειώνουν, «η πώληση έως 75% του μετοχικού κεφαλαίου που σήμερα κατέχει το Δημόσιο θα απεμπολήσει τη δημόσια αρχή σε τρίτο και μάλιστα ξένο επενδυτή», ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας πολιτικής παρά μόνο σε περιφερειακά λιμάνια της Βρετανίας επί Θάτσερ, μια πολιτική που ήδη αναθεωρείται, αλλά και σε λιμάνια της Νέας Ζηλανδίας και της Αφρικής. Επίσης, στην επιστολή της, η ΟΜΥΛΕ σημειώνει ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 96% των λιμανιών ανήκει είτε απευθείας στο κράτος είτε σε δημόσιους φορείς και παρουσιάζει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το τίμημα που θα «πιάσει» το Δημόσιο, εάν πουλήσει το σύνολο των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ και της ΟΛΘ ΑΕ που κατέχει, θα αντιπροσωπεύει τα κέρδη των δύο εταιριών από πέντε έως δέκα χρόνια. Και η επιστολή κλείνει αφενός με την προτροπή προς τους αποδέκτες να εμποδίσουν «το έγκλημα», αφετέρου με την απόφαση των εργαζομένων «να δώσουν τη μητέρα των μαχών για να εμποδίσουν το σκανδαλώδες ξεπούλημα των λιμανιών».
Κακό παράδειγμα η Cosco
Στο ίδιο πνεύμα μίλησε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο οποίος βρέθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, μίλησε στη γενική συνέλευση των εργαζομένων και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Γεωργακόπουλος, αφού ξεκαθάρισε ότι και να τον καλέσει σε συνάντηση η τρόικα δεν πρόκειται να ανταποκριθεί, θύμισε τους αγώνες των εργαζομένων κατά της παραχώρησης των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων της ΟΛΠ και της ΟΛΘ πριν από τρία χρόνια. «Ξέρουμε τον τρόπο να αντισταθούμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας της παρουσίας της κινεζικής Cosco. «Οι εργασιακές σχέσεις έχουν διαλυθεί, οι επενδύσεις δεν προχωρούν, ενώ ούτε η διακίνηση των κοντέινερ αυξήθηκε», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, ο οποίος ανακοίνωσε τη συμμετοχή των εργαζομένων στα λιμάνια στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, για αύριο Πέμπτη 9 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου