ΤΙΤΛΟΙ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

«Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΛΠ με βάση το 51%», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, Γ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι "είμαστε αδιαπραγμάτευτοι" και έκανε λόγο για “μητέρα των μαχών” στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.
    Προειδοποίησε ότι όλοι οι υπάλληλοι των λιμανιών είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη ενωτικά και με όρους κοινωνικής αποδοχής. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να πουλήσουμε το λιμάνι για να σωθούν οι συντάξεις- αυτά είναι κακή και χαζή προπαγάνδα» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ και κάλεσε τους φορείς του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να μην δεχτούν την πώληση των λιμανιών.

    Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε, ότι η μετατροπή των δύο οργανισμών σε ανώνυμες εταιρείες έγιναν με ειδικό νόμο, που σύμφωνα με νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και με βάση το Σύνταγμα, οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να έχουν εξάρτηση από το κράτος και το κράτος εποπτεία επ'Α αυτών, καθώς παρέχουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας με σκοπό την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

    Τόνισε επίσης, ότι στο σχέδιο νόμου, είχαν οριστεί δύο σημεία που προϋποθέτουν ότι το ποσοστό της συμμετοχής του δημοσίου δεν μπορεί να είναι κάτω από το 51% δηλαδή η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι το δημόσιο και αυτό να ορίζεται και στο καταστατικό.

    Παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία για την πορεία του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ τόνισε ότι και οι δύο οργανισμοί είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις με προοπτική.

    "Ο ΟΛΠ", είπε, "έχει σήμερα μία κεφαλαιοποίηση η οποία αν την αποτιμήσουμε με σημερινές τιμές μετοχών φθάνει τα 270 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2002 έως σήμερα ο ΟΛΠ έχει κέρδη περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως".

    Αναφερόμενος στην επένδυση της προβλήτας 1 δήλωσε ότι το κόστος ήταν 200 εκατ. ευρώ και έγινε με ίδια κεφάλαια του οργανισμού και με δανειακές εγγυήσεις χωρίς το κράτος.

    Πρόσθεσε ότι τα έσοδα από την προβλήτα 2 δίνουν κέρδη 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η καθαρά παρούσα αξία της είναι 500 εκατ. ευρώ Οι συνολικές επενδύσεις που έκανε ο ΟΛΠ σε διάφορους τομείς από το 2002 έως σήμερα είναι της τάξεως των 338 εκατ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ αναφερόμενος στον ΟΛΘ, τόνισε ότι η κεφαλοποίηση του οργανισμού σήμερα είναι 105 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αποθεματικό 75 εκατ. ευρώ.

    Αναφερόμενος στην παραχώρηση της προβλήτας 2 στην Cosco το 2009, τόνισε ότι θέσεις που είχαν διατυπώσει οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια επαληθεύονται 100% και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για πλήρη αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Σχολιάζοντας το θέμα της ενοποίησης των λιμανιών ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι δεν ξέρει τι κρύβει ως κίνηση, ωστόσο πρόσθεσε ότι αν το δει κανείς στην καλοπροαίρετη πλευρά του μπορεί να είναι οικονομία κλίμακος, μεταφοράς τεχνογνωσίας και οτιδήποτε άλλο. "Είναι ένα ζήτημα που αν το δούμε καλοπροαίρετα, είμαστε ανοιχτοί σε κανονιστικές παρεμβάσεις και λειτουργικές βελτιώσεις ώστε να έχουμε ένα μεγαλύτερο οικονομικό και διοικητικό αποτέλεσμα μέσα στον ΟΛΠ, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

    Αύριο οι υπάλληλοι των λιμανιών Ελλάδας έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από κάθε λιμενική εργασία από τις 11 έως τις 3 μμ. Παράλληλα υπάλληλοι του ΟΛΠ θα συγκεντρωθούν στην Καραϊσκάκη στο κέντρο του Πειραιά και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το ΥΘΥΝΑΛ.

    Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: