Η ασάφεια των κυβερνητικών εξαγγελιών και η μη αποσαφήνιση των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου περί «αποκρατικοποιήσεως των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης» έχει προκαλέσει αναστάτωση και έντονο προβληματισμό σε εργαζόμενους και φορείς στο λιμάνι του Πειραιά.
Οι υπάλληλοι στα λιμάνια όλης της χώρας, αλλά και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, αρχίζουν από σήμερα κινητοποιήσεις, ξεκινώντας με στάσεις εργασίας και με συμβολικές καταλήψεις των κτιρίων διοίκησης σε όλα τα λιμάνια.
Την ίδια ώρα, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και στελέχη του δηλώνουν δημόσια τη διαφοροποίησή τους στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ «σιγήν ιχθύος» τηρεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γ. Ανωμερίτης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Γ. Διαμαντίδης, διευκρίνισε χθες ότι η δήλωσή του στους λιμενεργάτες του ΟΛΠ, πως θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση να διατηρήσει ο ΟΛΠ το δημόσιο χαρακτήρα του με το 51% των μετοχών του να παραμένει στο κράτος, βάσει του νόμου 2688/89, δεν ήταν καινούργια τοποθέτηση και άγνωστη για την κυβέρνηση.
«Το 51% είναι αναγκαίος χρηματιστηριακός όρος προκειμένου να γίνει η συνένωση των τριών λιμανιών της Αττικής με τον ΟΛΠ Α.Ε.
Διαφορετικά δεν μπορούμε να έχουμε το "Αττικό Λιμενικό Σύστημα". Αυτό έχει εξηγηθεί αναλυτικά στο υπουργικό συμβούλιο και δημόσια από εμένα πολλές φορές», τόνισε ο Γ. Διαμαντίδης, εξηγώντας ότι στην πράξη το Δημόσιο θα διαθέτει με το νέο σύστημα το 95% των λιμανιών της Αττικής και από 'κεί και μετά είναι στην κρίση του υπουργικού συμβουλίου το όποιο ποσοστό πώλησης.
Χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», για «το τι ακριβώς πρόκειται να γίνει με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού», δεν ξεκαθάρισαν πάντως το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί, καθώς υποστήριξε «πως όλα είναι προς συζήτηση» και πως «το θέμα των αποκρατικοποιήσεων δεν έχει συζητηθεί ακόμα λεπτομερώς».
«Να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αφού οριστικοποιηθεί και θα υπάρχουν φυσικά και οι επακόλουθοι νόμοι, οι οποίοι θα εξειδικεύουν τις αποκρατικοποιήσεις», σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής, δημιουργώντας επιπλέον ερωτήματα.
Την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια εξέφρασε και ο πρώην νομάρχης Πειραιά και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πειραιά, Γ. Μίχας, τονίζοντας πως «ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά αποτελεί δομή στρατηγικής και εθνικής σημασίας και ως τέτοια δεν θα πρέπει να απολέσει το δημόσιο χαρακτήρα του».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Πειραιώς, Δ. Καρύδης, ο οποίος χαρακτηρίζει «ακατανόητους» τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι, όπως τονίζει, ανατρέπουν όλο το σχεδιασμό που υπάρχει για τον ΟΛΠ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση του Αττικού Λιμενικού Συστήματος. Προσθέτει δε, ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο το λιμενικό σύστημα της χώρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου