Η εικόνα του δημοσίου στα μάτια των Ελλήνων έχει αμαυρωθεί σε μεγάλο βαθμό
- Οι ΔΕΚΟ θεωρούνται βάρος που καλό θα είναι να τακτοποιηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης
- Ποιες δημόσιες υπηρεσίες θεωρεί ο κόσμος ότι πρέπει να πουληθούν
Η κρίση έφερε ανατροπές στη στάση των Ελλήνων απέναντι στο δημόσιο τομέα αλλά και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Μετά και τις αποκαλύψεις για τη ΔΕΗ και την απαξίωση στους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ και στους μηχανισμούς που λειτουργούν μέσα σε αυτές, η απαξίωση έχει χτυπήσει "κόκινο".
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερνή της Κυριακής, το 74% των πολιτών τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ενώ το 58% τάσσεται υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο.
Συγκεκριμένα, επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι "σίγουρα" ή "μάλλον" αναγκαίες, με το "σίγουρα" να συγκεντρώνει το 41% των προτιμήσεων. Το 58% έχει θετική γνώμη για τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, το 58% θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει μονιμότητα στο δημόσιο.
Το 69% λένε ότι για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη πρέπει να ευνοηθεί ο ιδιωτικός τομέας, με το 59% να αξιολογεί αρνητικά το δημόσιο τομέα. Εδώ μάλιστα η μεταστροφή είναι πολύ μεγάλη καθώς δημοσκόπηση του 2009 κατέγραφε θετικές κρίσεις για τον δημόσιο τομέα σε ποσοστό 40% και αρνητικές σε ποσοστό 35%.
Παράλληλα το 63% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους ενώ το 24% μόνο αξιολογεί θετικά τους δημοσίους.
Όσο για το ποιες ΔΕΚΟ πρέπει να φύγουν:
- Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ συμφωνεί το 65% από το 41% που ήταν το 2008, ενώ διαφωνεί το 31%.
- Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμφωνεί το 47% ενώ διαφωνεί το 48%.
- Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ συμφωνεί το 60%, ενώ διαφωνεί το 32%
- Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέλει την ιδιωτικοποίηση του το 54%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41%
- Για την Εθνική τράπεζα το 52% διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και το 42% συμφωνεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου