ΤΙΤΛΟΙ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ακου βρε (φιλε) να δεις τη κριμα

Αυτη ειναι η απαντηση σε μερικους (φιλους) 
Τι είναι σωστή ομιλία; 
Αποχή από τη ψευτιά , αποχή από τη συκοφαντία , αποχή από το κουτσομπολιό , αποχή από την αγένεια . (Βουδιστική εντολή) .
*Ο κακόλογος σκοτώνει την τιμή ενός ανθρώπου, ενώ ο φονιάς τη ζωή, αλλά επειδή η τιμή είναι ανώτερη από τη ζωή, η κακολογία είναι σοβαρότερη από τον φόνο, γιατί ο φονιάς σκοτώνει με μεγάλο κίνδυνο της ζωής του μόνο τους ζωντανούς, ενώ ο κακόλογος με μια κουβέντα του και με μεγάλη ασφάλεια σκοτώνει και ζωντανούς και πεθαμένους* . (Σωκράτης από Αθήνα) . 
*Η καλύτερη απάντηση στη συκοφαντία είναι η σιωπηλή περιφρόνηση* . (Ι. Έγκελ) .
Την εποχή που ήταν νομοθέτης ο Σόλωνας είχε απαγορεύσει με νόμο στους Αθηναίους την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στις άλλες πόλεις κράτη εκτός από το ελαιόλαδο . Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν επιτρεπόταν τότε και η πώληση σύκων . Όποιος λοιπόν ενημέρωνε τους  άρχοντες ,για αυτούς που έβγαζαν παράνομα σύκα από την Αττική , αυτός ονομαζόταν συκοφάντης και η πράξη του συκοφαντία .
    Πολλά αστέρια δεν μπορούν να κρυφτούν από ένα μικρό σύννεφο . (Μαορί παροιμία) .    *Το μαχαίρι κόβει , αλλά η συκοφαντία χωρίζει φίλους* .  (Δημόκριτος από Άβδηρα) . 
          Και για το τελος αφησα το καλυτερο....  *Μην κακολογείς (ή συκοφαντείς) τους κοντινούς (διπλανούς) σου γιατί διαφορετικά θα ακούσεις πράγματα που θα σε λυπήσουν . (Χίλων από Σπάρτη)
                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: