ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

«Τρικυμία» στον ΟΛΘ έφεραν οι μειώσεις στις αποδοχές

Χειριστές και τεχνικοί του λιμένα της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στηaν εφαρμογή του νόμου 4024/2011
 
«Τρικυμία» στις σχέσεις των χειριστών και των τεχνικών του λιμένα της Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε., έχει προκαλέσει η εφαρμογή του νόμου 4024/2011, που προβλέπει την προσαρμογή των αποδοχών του προσωπικού το 2012, στο 65% όσων ίσχυαν στη μισθοδοσία του 2009. Για τη σοβαρή διάσταση απόψεων που αποκάλυψε η «Η» την περασμένη εβδομάδα και έχει οδηγήσει σε αποχή περίπου 180-190 εργαζομένων των δύο συγκεκριμένων κατηγοριών από την υπερωριακή απασχόληση κι από την εργασία τα Σαββατοκύριακα, υπήρξε χθες πολύωρη συνάντηση στα γραφεία της ΟΛΘ Α.Ε.
Πρόταση
Οι δύο πλευρές κάθισαν στο ίδιο τραπέζι κατόπιν μεσολάβησης του προέδρου του Εργατο-υπαλληλικού Κέντρου της πόλης, αλλά παρά τη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε, συμφωνία υπήρξε μόνο στο να ξαναβρεθούν σήμερα. Στόχος είναι το προσωπικό να δώσει τη δική του πρόταση, καθώς αμφισβήτησε το μοντέλο που υιοθέτησε η διοίκηση, θεωρώντας πως δεν έπρεπε να «ψαλιδιστούν» τόσο πολύ οι τακτικές αποδοχές, σε σχέση με τις υπερωρίες. Η αλήθεια είναι πως η διοίκηση για τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου (σ.σ. ενσωματώνει αναδρομικά την προσαρμογή από την 1η Νοεμβρίου του 2010), κατά πληροφορίες, επέλεξε να «μοιράσει» τη μείωση του 35%, ελαφρώς σε βάρος των τακτικών αποδοχών, έναντι των υπερωριών, αλλά δηλώνει πως αν υπάρχει εναλλακτική, είναι έτοιμη να την αποδεχθεί. Κι αυτό θα το κάνει στο Δ.Σ. που θα ακολουθήσει της συνάντησής τους σήμερα. Το βασικό εμπόδιο να βρεθεί κοινός τόπος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ακριβές μισθολογικό κόστος του 2012 δεν είναι γνωστό και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει μια -εν πολλοίς- αυθαίρετη πρόβλεψη, ώστε στη βάση αυτής να γίνει η περικοπή των αποδοχών, μέχρι να παρέλθει το πρώτο τρίμηνο, για να προκύψουν πραγματικά στατιστικά στοιχεία και ο μέσος όρος τους να συγκριθεί με εκείνα του 2009. Μέχρι τότε, όμως, επιβάλλεται να λειτουργεί εύρυθμα το λιμάνι (σ.σ. οι κινητοποιήσεις είναι για δύο εβδομάδες) και με κάποιο τρόπο ο νόμος να εφαρμοστεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος σοβαρών κυρώσεων. «Σε αυτό έχουν συμφωνήσει κι οι εργαζόμενοι. Ο σκόπελος στον οποίο προσκρούει η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με το μείγμα.
Δέσμευση
Το πώς δηλαδή, θα γίνει η περικοπή σε σχέση με τις τακτικές αποδοχές, τα επιδόματα και τις υπερωρίες», εξήγησε στην «Η» πηγή που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις, προσθέτοντας πως η διοίκηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν γνωστοποίησε ότι δεσμεύεται από σήμερα ότι αν αποδειχθεί ότι οι υπολογισμοί της -μετά τη σύγκριση με τα στοιχεία τριμήνου- ήταν λανθασμένοι, θα επιστρέψει στο προσωπικό τη διαφορά.
Σε περίπτωση διαφωνίας τα προβλήματα θα διογκωθούν, καθώς στο χορό των κινητοποιήσεων ενδέχεται να μπουν οι λιμενεργάτες, οι σημειωτές, οι αρχιεργάτες και οι διοικητικοί υπάλληλοι του λιμανιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: