ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Βυθίζεται η πραγματική οικονομία - Κραχ στα δάνεια

Τουλάχιστον δέος προκαλούν τα νεώτερα στοιχεία από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας σε μια περίοδο όπου συζητείται έντονα το ενδεχόμενο νέων, αιματηρών περικοπών στις αποδοχές, οι οποίες είναι προφανές ότι θα «στραγγίξουν» και τα τελευταία περιθώρια αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και μικρών νοικοκυριών, επιτείνοντας τις υφεσιακές πιέσεις.
Τα πρώτα στοιχεία αφορούν στη βιομηχανική παραγωγή, που φθίνει ακόμα και σε κλάδους που επέδειξαν στο προηγούμενο διάστημα κάποιες αντοχές. Συνολικά στη μεταποίηση, το Νοέμβριο καταγράφηκε μείωση της παραγωγής κατά 11,7% σε σχέση με πέρσι. Στα παράγωγα πετρελαίου η μείωση είναι της τάξης του 23,8% (όταν πέρσι υπήρχε αύξηση 16,1%), στα χημικά έφτασε στο 7,5% (όταν πέρσι υπήρχε αύξηση 8%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στα μη μεταλλικά ορυκτά (43%). Ο μοναδικός κλάδος που διασώθηκε ήταν τα βασικά μέταλλα, όπου καταγράφηκε αύξηση παραγωγής κατά 11,1% σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά στο σύνολο του 11μηνου, η παραγωγή στη μεταποίηση «βούτηξε» κατά 8,9%.
Τα στοιχεία της παραγωγής, που αποτυπώνουν και τη ζήτηση, είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη αποτυπώνει τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά κι αν αναλογιστεί κανείς ότι τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τις χορηγήσεις νέων δανείων- άρα ζεστού χρήματος- είναι πραγματικά απογοητευτικά, μπορεί να αντιληφθεί γιατί είναι πολλοί εκείνοι που φοβούνται ότι η πολύ μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, μπορεί να αποτελέσει τη αχίλλειο πτέρνα του σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ειδικότερα, το σύνολο των νέων δανείων το Νοέμβριο ήταν μειωμένο κατά 2,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Στο νευραλγικό χώρο του εμπορίου η μείωση ήταν της τάξης του 6% κι όπως δείχνουν τα στοιχεία, κάθε μήνα η χρηματοδότηση των εμπορικών επιχειρήσεων γίνεται ασθενέστερη. Μείωση της τάξης του 6,5% μέσα σε έναν μήνα παρατηρείται και στη χρηματοδότηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ πραγματικό... κραχ σημειώνεται για έναν ακόμα μήνα στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, όπου η περαιτέρω μείωση των νέων χορηγήσεων είναι της τάξης του 2,7% και 6,7% αντιστοίχως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: