ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Μουσουρούλης: "Τον Σεπτέμβριο έρχονται εξελίξεις σε ΟΛΠ και ΟΛΘ"

Συνέντευξη του υπουργού στην "W"


Το πρόγραμμα δράσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ώστε να κινηθεί άμεσα η εθνική οικονομία και ο τόπος να βγει νωρίτερα από τη δεινή ύφεση, παρουσιάζει στην «W» ο Κωστής Μουσουρούλης. Ο υπουργός επισημαίνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και για την ανάπτυξη της ακτοπλοΐας. Το στοίχημα του Χιώτη πολιτικού, με τη μακρά εμπειρία στις κοινοτικές Αρχές, είναι η ισχυροποίηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας, ώστε να έλθει όσο πιο κοντά γίνεται στην εθνική οικονομία.
Συνέντευξη στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο
Πώς εξελίσσεται η ακτοπλοϊκή κίνηση, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος;
Η ακτοπλοΐα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, έχοντας υποστεί οικονομική ζημία λόγω της έκρηξης των διεθνών τιμών των καυσίμων, που αφορούν περίπου στο 50% του κόστους, αλλά και λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης. Η ύφεση έχει επηρεάσει σοβαρά τον κλάδο. Σε αυτό το κρίσιμο μεσοδιάστημα προσπαθούμε να διασφαλίσουμε την αύξηση των δρομολογίων των πλοίων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται και εξαιτίας της απόσυρσης των παλαιών πλοίων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα. Ο Αύγουστος είναι ένας κρίσιμος μήνας. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή και σε συνεργασία με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.
Υπάρχει σχέδιο ενίσχυσης των ακτοπλόων, οι οποίοι εγγράφουν πρωτοφανείς ζημίες;
Όντως, ο κλάδος καταγράφει συνολικά 600 εκατ. ευρώ ζημίες, ενώ η έκθεσή του στις διεθνείς τιμές των καυσίμων είναι πολύ μεγάλη. Θέλουμε να απαλλάξουμε την ακτοπλοΐα από πρόσθετα οικονομικά βάρη, κι αυτό δεν έχει σχέση με τα πληρώματα. Σκοπεύουμε, λοιπόν, να κινητοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους, για να συγχρηματοδοτήσουμε ένα καλύτερο κόστος εργασίας, το οποίο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα προκαλέσει ανακούφιση σε πρώτη φάση.
Θα εξακολουθήσετε να χρηματοδοτείτε τις άγονες γραμμές;
Η απόκλιση μεταξύ της ονομαστικής αξίας χρηματοδότησης των άγονων γραμμών και της πραγματικής ταμειακής δυνατότητάς μας είναι μεγάλη. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της ακτοπλοϊκής αγοράς.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των δράσεών σας;
Πρώτη προτεραιότητα είναι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που συνδέεται και με το regulation των λιμανιών της χώρας, και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε καταλήξει και στο θέμα της ανάπτυξης της στρατηγικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το δεύτερο αφορά στην ακτοπλοΐα, για την οποία ο ορίζοντας είναι το τέλος του έτους.
Πώς αποτιμάτε την κατάσταση όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ;
Προχωρούμε ταχύτατα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο έχει σε εξέλιξη τα σχετικά προγράμματα, «Ποσειδών» και «Νηρηίδες». Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών εστιάζεται στο container terminal, στο cruise terminal και στον τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Όσον αφορά στα περιφερειακά λιμάνια;
Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε το παλαιότερο σχέδιο για ομαδοποίησή τους και μετατροπή τους σε ανώνυμες εταιρείες, με αναπτυξιακά και γεωγραφικά κριτήρια. Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι αποκρατικοποιήσεις θα επιδιωχθούν και σε άλλα λιμάνια, αναλόγως του ενδιαφέροντος, υπό το στρατηγικό όμως πλαίσιο της λιμενικής πολιτικής που θα ανακοινώσουμε και η οποία θα συνδέεται με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε μεγάλα, μεσαία και μικρά λιμάνια. Πρέπει να εξετάσουμε τι είδους δραστηριότητες θέλουμε να έχουν και πώς μπορούν να τις αναπτύξουν οικονομικότερα και αποδοτικότερα για την εθνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Επιβάλλεται, λοιπόν, η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής λιμένων, για όλα τα λιμάνια, μεγάλα ή μικρά, κεντρικά ή περιφερειακά, και ένα σαφές οργανωτικό και ρυθμιστικό μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση, θα δημιουργηθεί ειδική ρυθμιστική Αρχή λιμένων, που θα διασφαλίζει το ρόλο του Δημοσίου ως επόπτη και ελεγκτή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Πώς θα επαναφέρετε τις διοικητικές δομές ενός υπουργείου που εξαφανίστηκε από το… χάρτη εν μία νυκτί και επανήλθε κοντά τρία χρόνια μετά;
Το υπουργείο πέρασε τις γνωστές περιπέτειες και οι υπηρεσίες του λειτούργησαν υπό διάφορα διοικητικά μορφώματα από το 2009, με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητές του σήμερα να συναντώνται σε πολλούς φορείς. Έχω βρει «κομμάτια» σε επτά υπουργεία. Είμαστε στη φάση της «συγκόλλησης» και στο τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε τον νέο Οργανισμό.
Ποιες δράσεις θα ακολουθήσετε για την αναστροφή του υφιστάμενου κλίματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη;
Η ναυπηγοεπισκευή αποτελούσε πρωτοπόρο δραστηριότητα για την Ελλάδα διεθνώς, με μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια, αυτό έχει αλλάξει εντελώς. Πολλές εταιρείες του κλάδου μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους εκτός συνόρων, ενώ αρκετοί τεχνίτες αναζητούν αλλού δουλειά. Προτεραιότητά μας είναι η οριοθέτηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η δημιουργία υποδομών, φορέα διαχείρισης και η συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσουμε ξανά νέες θέσεις δουλειάς.
Πώς θα «ανακτηθεί» η ελληνική σημαία στην ποντοπόρο ναυτιλία;
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία «υπηρεσίας μίας στάσης» εντός του υπουργείου, ώστε να μειωθούν οι υπογραφές, να αυξήσουμε την ταχύτητα ένταξης στο νηολόγιο και να πολλαπλασιάσουμε την παροχή υπηρεσιών και στον τομέα της επιθεώρησης των πλοίων. Μην ξεχνάμε ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία καταλαμβάνει την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και ελέγχει το 15% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Η ελληνική σημαία καταλαμβάνει την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη (2011). Στην παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών του ευρύτερου ναυτιλιακού τομέα απασχολούνται περίπου 200.000 εργαζόμενοι. Σημειώνω ότι, μεταξύ των ετών 2010 και 2011, ο ελληνόκτητος στόλος ναι μεν αυξήθηκε, όμως τα υπό ελληνική σημαία πλοία μειώθηκαν. Επομένως, προφανής στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ελκυστικότητας του ελληνικού νηολογίου και της Ελλάδας ως τόπου εγκατάστασης εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας. Εμείς θα εγγυηθούμε τη σταθερότητα και τη διαχρονικότητα του συνταγματικού και νομικού πλαισίου που διέπει τη ναυτιλία, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και την προσέλκυση ναυτιλιακών κεφαλαίων.
Ποιες «εναλλακτικές επενδύσεις» θα πραγματοποιήσετε στον Πειραιά;
Ο Πειραιάς αποτελεί την εθνική βάση όπου θα πρέπει να χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας. Γι’ αυτό και στόχος μας είναι η προσέλκυση και η ανάπτυξη υπηρεσιών όπως: Τραπεζικών, χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών, ναυτιλιακής μεσιτείας, διαχείρισης, κατασκευών, επισκευών και συντηρήσεων πλοίων, διαχείρισης πληρωμάτων, αλλά και υποστήριξης για εναλλακτικές επενδύσεις. Θα εξετάσουμε, επίσης, τις παραμέτρους για τη μεταφορά, μακροπρόθεσμα, στον Πειραιά των «Ποσειδωνίων», της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εκδήλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο

Δεν υπάρχουν σχόλια: