ΤΙΤΛΟΙ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Τι ψάχνει η Τρόικα στα Λιμάνια

 Μια «γρήγορη νίκη» στα λιμάνια ψάχνουν κυβέρνηση και τρόικα με το μοντέλο των παραχωρήσεων να έχει προκριθεί σαφέστατα έναντι της χρηματιστηριακής πώλησης όπως όλα δείχνουν. Την στρατηγική αυτή έχει διακηρύξει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και σύντομα αναμένονται και οι προτάσεις του διευθύνοντα σύμβουλου του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστα Μητρόπουλο. Οι δυο άνδρες έχουν ήδη συναντηθεί για το θέμα και όπως όλα δείχνουν στόχος είναι να  ξεκινήσουν οι προκηρύξεις για τις παραχωρήσεις έως τον Οκτώβριο. Το θέμα αφορά καταρχήν τις δύο εισηγμένες ΟΛΠ και ΟΛΘ στις οποίες βασικός μέτοχος είναι πλέον το ΤΑΙΠΕΔ και σε επόμενη φάση τα υπόλοιπα ελληνικά λιμάνια με αιχμή την προώθηση υπογραφής συμβάσεων σε δραστηριότητες που μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν, όπως χαρακτηριστικά λένε στην Ακτή Βασιλειάδη. Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου αυτού ήταν οι επαφές που είχαν την Δευτέρα ο υπουργός Ναυτιλίας με τον επικεφαλής της Task Force και παλιό του γνώριμο Χορστ Ράιχενμπαχ ο οποίος συνοδευόταν από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνο Καρβούνη και την επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, Ζωρζέτα Λάλη. Ράιχενμπαχ και Μουσουρoύλης συνδέονται με φιλική και επαγγελματική σχέση από την προϋπηρεσία τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου αμφότεροι εργάστηκαν επί μακρόν. Η καλή αυτή σχέση εξηγεί εν μέρει τόσο το γεγονός ότι η task force επισκέφτηκε πριν από όλα το Υπουργείο Ναυτιλίας αλλά και τις εν γένει θετικές εντυπώσεις που δήλωσε ότι αποκόμισε από τις επαφές ο Ράιχενμπαχ.

Συμφωνήθηκε να συγκροτηθούν σύντομα ομάδες εργασίας, από τεχνοκράτες του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Task Force οι οποίες θα επιχειρήσουν να προδώσουν Momentum στην διαδικασία της αξιοποίησης των λιμανιών. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ολόκληρος ο κορμός της ελληνική ναυτιλίας με ενδεικτικές τις παρουσίες του  Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχου Κωνσταντίνου Σούλη, του Γενικού Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας Αθανάσιου Χριστόπουλο , του Γενικόυ Γραμματέα Ναυτιλίας Νικόλαου Λίτινα, του Γενικόυ Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτριου Χαλκιώτη και του Γενικόυ Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθανάσιου Πάλλη.

Η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι παραχωρήσεις -που ενδεικτικά αναφέρεται πως μπορεί να αφορούν τον προβλήτα της κρουαζιέρας, το car terminal, τον Σ.ΕΜΠΟ I και το επιβατικό έργο στον ΟΛΠ και τον προβλήτα 6 στον ΟΛΘ-, θα κρίνει και την εφαρμογή τους ή όχι αφού θα πρέπει να μπουν έσοδα στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ το συντομότερο δυνατόν. Στις ενστάσεις όσων αναφέρουν πως οι παραχωρήσεις υστερούν σε έσοδα, αντιπαρατίθεται το γεγονός πως οι συμβάσεις παραχωρήσεων μπορούν να προεξοφληθούν με ομολογιακές εκδόσεις ή ακόμα και με προκαταβολή από τον παραχωρησιούχο και πως οι τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις υστερούν πολύ των αποτιμήσεων με βάση τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι από τις πρώτες που θα ληφθούν στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: