ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τα λιμάνια της αγωνίας...


Τα μέχρι τώρα σχέδια που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο κάνουν λόγο για μετατροπή των δύο εισηγμένων λιμανιών της χώρας σε εταιρείες συμμετοχών όπου θα συγχωνευτούν και άλλα αμιγώς κρατικά λιμάνια των ευρύτερων περιοχών που ανήκουν τα εισηγμένα.

Ο σκοπός του σχεδίου αυτού είναι μέσω των συγχωνεύσεων να αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους στις δυο εταιρείες συμμετοχών και στην συνέχεια να γίνει πώληση μεριδίων.

Το σχέδιο αυτό συνάδει με την κρατικίστικη λογική της παρούσας κυβέρνησης που θέλει χρήματα από αποκρατικοποιήσεις αλλά και κρατικό έλεγχο. Ήτοι, άνευρες μετοχοποιήσεις…
Οι παγίδες...
Το σχέδιο αυτό ενέχει δυο κινδύνους για τους ιδιώτες μετόχους.

Ο πρώτος είναι η πιθανή επιδίωξη του βασικού μετόχου που είναι το κράτος να πραγματοποιήσει τις συγχωνεύσεις με όρους που θα ωφελούν τα λιμάνια που δεν είναι εισηγμένα και στα οποία ελέγχει κατά 100% σε βάρος των εισηγμένων επιχειρήσεων στις οποίες ελέγχει μικρότερα ποσοστά.

Ο δεύτερος είναι η πιθανότητα να γίνουν μετοχοποιήσεις εισπρακτικού χαρακτήρα και όχι άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιμανιών με την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.

Η επιλογή να μείνει η διοίκηση των λιμανιών στο κράτος δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για δυναμική ανάπτυξη του κλάδου. Επιπλέον το γεγονός πως με κάθε αλλαγή κυβέρνησης αλλάζουν και οι διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων που ελέγχει το κράτος δεν αφήνει περιθώρια στις επιχειρήσεις να ξεφύγουν από την καχεξία των δημόσιων υπηρεσιών...

Μακροπρόθεσμα όμως η περίπτωση των εισηγμένων λιμανιών έχει ενδιαφέρον καθώς το πιο πιθανό σενάριο είναι αν η κυβέρνηση με τiς κρατικίστικες αγκυλώσεις επιμείνει στον έλεγχο των επιχειρήσεων τα οφέλη για την ίδια εν μέσω συνθηκών χρεοκοπίας θα είναι μηδαμινά.

Μοιραία όπως συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο, είτε αυτή η κυβέρνηση, είτε η επόμενη θα προσχωρήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση και το άνοιγμα των αγορών προκειμένου εκτός από έσοδα να πετύχει και ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη...

Οι παραπάνω σκέψεις, αμφιβολίες και προσδοκίες πιστεύω πως περιγράφονται με οπτικό τρόπο στα παρακάτω διαγράμματα...

 


Πηγή:www.capital.gr

2 σχόλια:

ΔΙΑΣ είπε...

http://dspace.lib.ntua.gr/bitstream/123456789/2878/3/lenia_container.pdf ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΧΕΙΡΟΥΡΓΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ,ΘΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ?