ΤΙΤΛΟΙ

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

«Σχέδιο Αρετή» για μαχαίρι στις ΔΕΚΟ, στόχος οι καλύτερες τιμές

Δέσμη εκτεταμένων παρεμβάσεων στις ΔΕΚΟ με στόχο την εξυγίανσή τους, θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στην τρόικα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις αυτές θα αποτελέσουν το βασικό «καύσιμο» του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου ώστε να καταστεί βιώσιμο έως το 2015.




Με τον κωδικό «Σχέδιο Αρετή» η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βελτιώσει τα οικονομικά στοιχεία όλων των εισηγμένων ΔΕΚΟ, προκειμένου αυτές να γίνουν ελκυστικότερες στους ξένους επενδυτές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διαμορφώσει καλύτερους όρους πώλησης γι’ αυτές τις εταιρείες, προσδοκώντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες.



Το Δημόσιο διατηρεί σήμερα ποσοστά σε περισσότερες από 20 εισηγμένες. Η αξία των συμμετοχών του δεν ξεπερνά τα 7 με 8 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει με τις παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ να διογκώσει έτι περαιτέρω αυτήν την υπεραξία, ώστε να πιάσει τον στόχο των 15 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το Μνημόνιο έως το 2013.



Επιχείρηση εξυγίανσης



Από το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περάσουν όλες οι εισηγμένες εταιρείες, ακόμη και αυτές που σήμερα λογίζονται ως τα «βαριά χαρτιά» του κρατικού χαρτοφυλακίου. Το Δημόσιο θα επιχειρήσει να ενισχύσει τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στον οποίο σήμερα μετέχει με 34% αλλά και της ΔΕΗ, της οποίας ελέγχει το 51,12% των μετοχών.



Εάν η αρμόδια επιτροπή αποκρατικοποιήσεων άναβε σήμερα το πράσινο φως για την πώληση αυτών των συμμετοχών, τα ποσά που θα εισέπραττε το Δημόσιο με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές θα ήταν 1,7 δισ. ευρώ και 1,46 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Βέβαια τα σχέδια της κυβέρνησης για την ΔΕΗ προβλέπουν να μην κατέβει κάτω από το 34% που συνιστά ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας. Αν το ίδιο έπραττε το Δημόσιο και με τις υπόλοιπες συμμετοχές που διατηρεί στις εισηγμένες θα είχε έσοδα: 807 εκατ. ευρώ από τα Ελληνικά Πετρέλαια (35,48%), 132,7 εκατ. ευρώ από την ΕΥΑΘ (74,02%), 352,7 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ (61,33%), 119,7 εκατ. ευρώ από τον ΟΛΘ (74,27%) και 300 εκατ. ευρώ από τον ΟΛΠ (74,14%).



Χαμηλές οι αποτιμήσεις



Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών ο οποίος κρίνει απαγορευτική την πώληση αυτών των συμμετοχών στην παρούσα φάση.



Με αυτά τα δεδομένα καταρτίζεται πάντως το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό πλαίσιο (2012-2015) που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην τρόικα.



Ο υπουργός θα ενημερώσει τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας, αλλά και για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα λάβει προκειμένου να πετύχει τους φετινούς στόχους του ελλείμματος (7,4%).



Υστέρηση εσόδων 20%



Η τρόικα έχει ήδη ζητήσει από τον Φεβρουάριο παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και εξειδίκευση των μέτρων για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα υψηλά εισοδήματα, τους φόρους υπέρ τρίτων και τα ανταποδοτικά τέλη που δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρήσεις. Με τους ξένους θα συζητηθεί και το θέμα της υστέρησης των φορολογικών εσόδων μετά και τη νέα καθίζηση που παρουσιάζουν οι εισπράξεις τον Μάρτιο. Τα πρώτα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν υστέρηση στα έσοδα της τάξης του 20%.



Το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα εφαρμόσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα εστιάζει στους πέντε παρακάτω τομείς:



1. Στις δαπάνες μισθοδοσίας

Στην πλατεία Συντάγματος ετοιμάζουν νέο «ψαλίδι» στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, εκτιμώντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητάς τους. Το κόστος μισθοδοσίας για το 2010 ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ το 2009, σημειώνοντας μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 16,5%.



2. Στις προσλήψεις

Σχεδιάζεται «πάγωμα» των προσλήψεων πλέον του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.



3. Στην τιμολογιακή πολιτική

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση των εσόδων της επιχείρησης μέσα από την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών αλλά και από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του προέτρεπε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης, του φυσικού αερίου αλλά και στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρόμων.



4. Στις δανειακές ανάγκες

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθούν άμεσα οι δανειακές ανάγκες των ΔΕΚΟ, οι οποίες για το 2011 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 12,9 δισ. ευρώ (!) από 11,3 εκατ. ευρώ το 2010. Ο καθαρός δανεισμός των ΔΕΚΟ είναι 8 φορές μεγαλύτερος από τα ετήσια έσοδά τους.



5. Στο λειτουργικό κόστος

Βελτίωση των οικονομικών μεγεθών με περαιτέρω συμπίεση του λειτουργικού κόστους θα επιχειρήσει η Ειδική Γραμματεία για τις ΔΕΚΟ. Προβλέπεται η δημιουργία «μητρώου» ακινήτων, το οποίο θα δίνει αναλυτική εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση της κάθε ΔΕΚΟ.



Έκτακτο πακέτο 3 δισ. ευρώ



ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να εξειδικευτούν και τα πρόσθετα μέτρα 1,75 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για φέτος. Το πακέτο αυτών των μέτρων θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού, εκτός της υστέρησης των εσόδων (860 εκατ. ευρώ), θα πρέπει να υπολογιστεί και το κενό των εισπράξεων που αφήνει η εγκατάλειψη του σχεδίου για την ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα. Το οικονομικό επιτελείο κάνει πίσω όσον αφορά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με εκείνον του κίνησης, λόγω της έκρηξης των διεθνών τιμών. Το γεγονός αυτό θα φέρει πρόσθετα μέτρα, αφού θα λείψουν φέτος από τα δημόσια ταμεία 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Μνημόνιο τα έσοδα από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχονται φέτος σε 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ θα «μοιράζονταν» στις αδύναμες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού ως επίδομα θέρμανσης. Έτσι, στα πρόσθετα μέτρα 1,74 δισ. ευρώ που ήδη προβλέπονται για φέτος, θα πρέπει να προστεθούν και τα 400 εκατ. ευρώ από την ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα. Δηλαδή το «έκτακτο» πακέτο για το 2011 θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=71730&catid=3

θα κλεισουν και τα φουγαρα θα δειτε τον λατση να τραβαει πουτσοτριχες δεν θα γονατισουν αυτοι να μου το θυμηθειτε

Ανώνυμος είπε...

Σχεδιο Μαριτα.