ΤΙΤΛΟΙ

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Γερμανική σφήνα στο Θριάσιο


ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΚΑΘΩΣ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ COSCO ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΕΝΑΝ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΤΗΝ DEUTSCHE ΒΑΗΝ SCHENKERΣΕ ΔΙΠΛΟ (επιχειρηματικό-διπλωματικό) ταμπλό επιχειρεί να «παίξει» η κυβέρνηση, με αφορμή το διαγωνισμό για τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.
Η αλλαγή στρατηγικής των κινέζων «μνηστήρων» και το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ισχυρά γερμανικά συμφέροντα αλλάζουν τα δεδομένα σε έναν διαγωνισμό που φαινόταν ότι θα έχει έναν μόνο υποψήφιο: την κινεζική Cosco, η οποία μάλιστα εμφανιζόταν να χρησιμοποιεί τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πετύχει αλλαγή των όρων της σύμβασης στον ΟΛΠ.
Λίγο πριν το Πάσχα, ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν. Ο κινέζος πρέσβης ενημέρωσε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες πως η κινεζική πλευρά καταλήγει πλέον στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη των προϊόντων της για τις χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπό αυτό το πρίσμα, φέρεται να θεωρεί προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας να περάσει υπό κινεζικό έλεγχο το νέο εμπορευματικό κέντρο.
Τα νέα δεδομένα ενδέχεται να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο της Cosco στο Θριάσιο. Κι αυτό καθώς η κινεζική πλευρά δεν προτάσσει, πλέον, την Cosco, αλλά κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο σε κυβερνητικά στελέχη για «σχήμα στο οποίο θα μετέχουν ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια της Κίνας».
Νέες υποδομές
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η κινεζική πλευρά έχει προτείνει να λειτουργήσουν στο Θριάσιο υποδομές μεταποίησης κινεζικών προϊόντων τα οποία στη συνέχεια θα προωθούνταν στην ευρωπαϊκή αγορά. Προοπτική την οποία η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει θετικά, καθώς, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, «τέτοιες υποδομές είναι πλέον απαραίτητες σε ολοκληρωμένα εμπορευματικά κέντρα». Αντίστοιχα σχέδια στον ΟΛΠ, πάντως, είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Ενδιαφέρον όμως εκδηλώθηκε και από την DB Schenker, τον «βραχίονα» των Γερμανικών Σιδηροδρόμων που ελέγχει εμπορευματικά κέντρα και υποδομές αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων σε 2.000 σημεία σε όλο τον κόσμο. Μέσω της DB Schenker οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι κυριαρχούν σήμερα σε όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως «καρδιά» του δικτύου τους ένα υπερσύγχρονο εμπορευματικό κέντρο στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας. Στη νοτιοαναολική Ευρώπη διαθέτουν σταθμούς σε Κροατία, Σλοβενία, Σερβία-Μαυροβούνιο και σχετικά πρόσφατα σε Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η Ελλάδα είναι η μόνη που απουσιάζει από το χάρτη του δικτύου τους.
Οι Γερμανοί έχουν ζητήσει χρόνο από την ελληνική πλευρά (στις επαφές μετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και, πρόσφατα, ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χ. Τσιόκας) προκειμένου να καταθέσουν επενδυτικές προτάσεις εντός του καλοκαιριού. Προτάσεις που θα αφορούν εμπορευματικές υποδομές στη χώρα μας, ιδιαίτερα στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τον οποίο οι Γερμανοί θεωρούν στρατηγικής σημασίας

Βάζουν χέρι στο εφάπαξ


Πρόταση-βόμβα του ΤΠΔΥ

Πρόταση-βόμβα για μείωση έως και 30% στο εφάπαξ κάνει η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, σε εμπιστευτική της μελέτη για τη βιωσιμότητα του φορέα. Είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΤΠΔΥ διατυπώνει εγγράφως σε οικονομικό της σχέδιο προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ταμείου, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένονται από την τρόικα αλλά και από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ως προς τη διάσωση του Ταμείου από μια βέβαιη χρεοκοπία.

Πληροφορίες και στοιχεία της πρότασης δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διοίκηση του ταμείου προτείνει:

Να επιβληθεί εισφορά στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα επιβάλλεται 4% στο βασικό μισθό και εξαιρούνται τα επιδόματα, υπερωρίες και λοιπές αποζημιώσεις.

Να μειωθεί το ποσό που θα παίρνουν όσοι αποχωρούν, σε ποσοστό έως και 30%.

Το κούρεμα του εφάπαξ θα συνεπάγεται απώλειες έως και 20.000 για τους υπαλλήλους που δικαιούνται το ανώτερο ποσό.

Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος...


Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος...




Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος για πολλούς έχει ήδη αρχίσει. Οι πολιτικές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα έχουν διαστάσεις πολεμικής, λένε οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, και ο «πόλεμος» με πέτρες και ρόπαλα ενάντια σε όσους προσπαθούν να τον επιβάλλουν έχει ήδη αρχίσει. Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Σιάτλ στο γύρισμα της χιλιετίας οι σκηνοθέτες ακολουθούν τα κινήματα διαμαρτυρίας ανά τον κόσμο και καταγράφουν τις στιγμές σύγκρουσης... >>>

Για τον κύριο εμπνευστή και σκηνοθέτη της ταινίας Rick Rowley (Η.Π.Α., 2003), οι κοινωνικές συγκρούσεις στο Μεξικό, την Αργεντινή, την ...
Παλαιστίνη, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα, οι μάχες του «Βορρά» στο Κεμπέκ και τη Γένοβα και ο «Πόλεμος ενάντια στην Τρομοκρατία» στη Ν.Υόρκη και το Ιράκ, αποτελούν σημεία ενός ενιαίου και παγκόσμιου κύματος αντίστασης, απέναντι στη βία της καθεστηκυίας οικονομικής και πολιτικής ηγεμονίας. Μια διαμάχη χωρίς συγκεκριμένο εχθρό, πεδίο μάχης, γεωγραφικά όρια και τέλος. Χίλιες εμφύλιες διαμάχες. Ο Τέταρτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Οι συνταρακτικές εικόνες πόνου και αντίστασης, που χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να συλλεχθούν από όλες τις άκρες του πλανήτη, συντίθενται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, μέσω της αφήγησης.
http://blogarismenos-coolis.blogspot.com/

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: "Κάποτε ο Παπακωνσταντίνου ήταν μαζί μας. Τώρα κάνει οτι δεν μας ξέρει"


Σκληρή επίθεση αλλά και ντοκουμέντα από τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ο οποίος έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν τον υπουργό Οικονομικών σε παλιότερες εποχές να είναι δίπλα σε συνδικαλιστές. Δειτε τις φωτο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο προεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος ''στις καταλήψεις μας και στις μπούκες μας ήταν μαζί μας ο Παπακωνσταντίνου και ο Σαχινίδης και μας εμψύχωναν για να μη ξεπουληθεί η ΔΕΗ απο τον Αθανασόπουλο στην ΑΡΔΕΕ. Όταν όμως το κόμμα μας γίνεται κυβέρνηση τότε εμείς γι΄αυτούς γινόμαστε άγνωστοι".

Και έδωσε στην δημοσιότητα τα φωτογραφικά ντοκουμέντα:







Για τον Λέανδρο Ρακιντζή ο κύριος Φωτόπουλος ανέφερε "αμφισβητούμε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για τις διακοπές των συνδικαλιστών". 


Μετά τις αποκαλύψεις για διακοπές σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία, πανάκριβα δώρα, εκθέσεις φαντάσματα που πληρώθηκαν και ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, τώρα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έρχονται και τραβούν την κατάσταση στα άκρα ζητώντας το ιλιγγιώδες ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αυτό το ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελούν περιουσία των εργαζομένων, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχαν ενσωματώσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Η ΓΕΝΟΠ απειλεί πως εάν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή τους τότε θα προσφύγουν με ομαδικές αγωγές στη δικαιοσύνη κατά του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να διεκδικήσει όπως αναφέρουν τα χρήματά τους.

Όπως δήλωσε στο Newsit ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Γιώργος Γκαραβέλας"ο νόμος 2773 του 1999, το άρθρο 34 κάνει λόγο ρητά και κατηγορηματικά ότι το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και παροχές. Επειδή το κράτος δεν ειναι συνεπές στις υποχρεώσεις ο κόσμος αδυνατεί να πάρει σύνταξη και εφάπαξ. Είναι χρήματα δικά μας. Εμείς θα τα διεκδικήσουμε νομικά και στα Ελληνικά και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Όσον αφορά στις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ". 

Ακούστε τη δήλωση του αναπληρωτή Γραμματέα


Η μετοχοποίηση της ΔΕΗ τέθηκε άλλωστε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Μπιρμπίλη, ενώ την Πέμπτη η ΓΕΝΟΠ θα ανακοινώσει τις θέσεις της κατά της πώλησης μεριδίου μετοχών από το Δημόσιο καθώς και, πιθανότατα, πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η πώληση "πακέτου" έως 17 % των μετοχών της ΔΕΗ, το 2012, (ώστε το ποσοστό του Δημοσίου να περιοριστεί από 51 σε 34 %) περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής του υπουργείου Οικονομικών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα εξειδικευθούν ως τις 15 Μαΐου. Το πρόγραμμα προβλέπει πάντως διατήρηση δημοσίου ελέγχου και μάνατζμεντ της ΔΕΗ.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η πρόβλεψη για ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων εταιριών, προκειμένου οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση στο 40 % της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος

Συγχωνεύσεις και το 49% σε ξένους επενδυτές για τα 12 μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας


Ξένοι κολοσσοί της βιομηχανίας της κρουαζιέρας έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να καταλάβουν «προνοµιακές» θέσεις σε σηµαντικά λιµάνια της Ελλάδας, από τα οποία το 49% δρομολογείται να διατεθεί σε ιδιώτες στο πλαίσιο της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας και της εξεύρεσης εσόδων.
Η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες µετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης των µεγάλων λιµενικών συστηµάτων, όπου το µεν ∆ηµόσιο θα ελέγχει το 51% των µετοχών και το 49% θα δοθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Πληροφορίες των Νέων αναφέρουν ότι δυνάµει συνεταίροι της κυβέρνησης στην αναµόρφωση των ελληνικών λιµανιών θα είναι, εκτός από την κινεζική Cosco, ο κολοσσός των θαλάσσιων µεταφορών ΜSC που δραστηριοποιείται εδώ και πολλά στον Εµπορευµατικό Σταθµότου λιµανιού του Πειραιά, κρατικές εταιρείες από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και εταιρείες από τον χώρο της κρουαζιέρας, µεταξύ των οποίων είναι και η ελληνοκυπριακών συµφερόντων Λούης.
Επίσης, η ιταλική MSC, οι µεγάλες αµερικανικές εταιρείες κρουαζιέρας οι Carnival και Carribean αλλά και κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν τις δικές τους αποκλειστικές προβλήτες στα µεγάλα ελληνικά λιµάνια, κυρίως του Πειραιά, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ των Νέων. Πρώτα στο ενδιαφέρον των μεγάλων ξένων επιχειρήσεων εμφανίζονται τα 12 µεγάλα εθνικά λιµάνια: του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Ελευσίνας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Ηγουµενίτσας, της Πάτρας, της Ρόδου, της Καβάλας, του Ηρακλείου, του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα λιµάνια αυτά, αλλά και άλλα µεγάλα λιµάνια, θα συγχωνευτούν και µε επικεφαλής τα λιµάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης θα αποτελέσουν τέσσερις µεγάλους οργανισµούς για τους οποίους ευελπιστεί να προσελκύσουν µεγαλύτερους όγκους εµπορευµάτων αλλά και αριθµό επιβατών.
Σύµφωνα µε τους κυβερνητικούς σχεδιασµούς, µέχρι τα τέλη του 2012 ο διοικητικός και ο ιδιοκτησιακός χάρτης των λιµανιών της χώρας θα έχει αλλάξει δραστικά και οι δύο διευρυµένοι και µε άλλα µεγάλα λιµάνια οργανισµοί – ΟΛΠ και ΟΛΘ – που είναι εισηγµένοι στο Χρηµατιστήριο θα γίνουν τέσσερις καθώς σε αυτούς θα προστεθούν και οι οργανισµοί Πάτρας και Ηρακλείου.

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Πάνε για μπλακ-άουτ


Σε απεργιακές κινητοποιήσεις μια εβδομάδα πριν την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ προχωρά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με στόχο να "μπλοκάρει" την πώληση ποσοστού 17% των μετοχών της Επιχείρησης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος είπε ότι εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί στις Μαϊου, όπως λέγεται, "τότε ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 7 Μαϊου".
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κάλεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν θέση επί του θέματός. Όπως είπε, εάν με συγκεκριμένα στοιχεία πείσουν για την ορθότητα της απόφασης και ότι ο καταναλωτής θα βγει ωφελημένος, τότε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα. "Εχουμε αυτιά να ακούσουμε και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε" τόνισε.
Ο κ. Φωτόπουλος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζονται ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου για τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, τα οποία οι ίδιοι υπολογίζουν σε 12 δισ., ενώ η χρημστιστηριακή αξία της Επιχείρησης ανέρχεται σήμερα στα 2,5 δισ. ευρώ, νούμερο πάντως που ο υπουργός αναπληρωτής Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης που μίλησε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα ΜEGA" χαρακτήρισε υπερβολικό.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έδειξε φωτογραφίες από κατάληψη τον Φεβρουάριο του 2008 στα γραφεία της τότε διοίκησης, στις οποίες εικονίζεται και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου να συμπαρίσταται στους συνδικαλιστές.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σχολίασε ότι σήμερα οι συνδικαλιστές από γνωστοί έγιναν άγνωστοι για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. "Αυτοί που τότε μας εκθείαζαν, σήμερα είμαστε άγνωστοι γι' αυτούς", είπε χαρακτηριστικά. Το υπουργείο, πάντως, δεν θέλησε να σχολιάσει το απόγευμα τις δηλώσεις Φωτόπουλου.
Οι συνδικαλιστές αμφισβήτησαν το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, που χαρακτηρίζει παράνομες τις χρηματοδοτήσεις 31 εκατ ευρώ από τη ΔΕΗ στη ΓΕΝΟΠ και υποστήριξαν ότι ο λόγος της ύπαρξής του είναι η δράση και η στάση που έχει το συνδικάτο στο θέμα της πώλησης του 17% των μετοχών της Επιχείρησης.
Η απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης έκανε λόγο για καταστροφική κινητοποίηση για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τόνισε ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος του διαλόγου.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης ζήτησε οι κινητοποιήσεις "να μην είναι ανεύθυνες και καταστροφικές για την αγορά".

ΟΛΠ: Παραλαβή 4 straddle carriers κόστους €960 χιλ


Παρελήφθησαν από το ΣΕΜΠΟ/ΟΛΠ τέσσερα ακόμη Οχήματα Στοιβασίας & Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων (ΟΣΜΕ - straddle carriers), τα οποία προμηθεύτηκε ο ΟΛΠ, ύστερα από διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, κόστους 960.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της παραγωγικής λειτουργίας του Προβλήτα – Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ/ΟΛΠ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και τα υπόλοιπα μηχανήματα παραγωγής που προμηθεύτηκε πρόσφατα ο ΟΛΠ, δηλαδή ένα (1) ανυψωτικό μηχάνημα (reach stacker), κόστους 225.000 € πλέον ΦΠΑ και ένα (1) διακινητή εμπορευματοκιβωτίων (container mover), κόστους 217.000 € πλέον ΦΠΑ.

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα υπεγράφη σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία των τεσσάρων (4) νέων Γερανογεφυρών SPP για την αντικατάσταση των ειδικών κρεμαστών καθισμάτων καμπίνας χειριστή και την εγκατάσταση εξοπλισμού inverters για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των χειριστών, αλλά και την αναβάθμιση των λειτουργικών τους δυνατοτήτων, συνολικού κόστους 490.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Τέλος, εντός των προσεχών ημερών ολοκληρώνεται ο νέος διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων τεσσάρων (4) καινούργιων ΟΣΜΕ (straddle carriers), προϋπολογισμού 2.800.000 € πλέον ΦΠΑ, με option για επιπλέον τέσσερα (4), τα οποία θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις παραγωγικές δυνατότητες του Προβλήτα – Ι ΣΕΜΠΟ/ΟΛΠ.

Με το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, το container terminal του Ο.Λ.Π. Α.Ε. καθίσταται το πλέον σύγχρονο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Μεσογείου και ένα από τα πιο ανταγωνιστικά της Ευρώπης.


Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη Πλωτή Δεξαμενή του ΟΛΠ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και επισκευής της Μεγάλης Πλωτής Δεξαμενής τουΟργανισμού Λιμένος Πειραιώς που βρίσκεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση Περάματος. Για την εν λόγω επισκευή και συντήρηση ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. δαπάνησε για υλικά και εργασίες το ποσό των 552.423 ευρώ.


Οι εργασίες ανατέθηκαν σε εξειδικευμένα συνεργεία επιχειρήσεων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μετά από διενέργεια ανοικτών διαγωνισμών και ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το σύνολο των πλοίων που δεξαμενίσθηκαν στις δεξαμενές του Ο.Λ.Π. Α.Ε. το 2010 ανήλθε σε 154 πλοία έναντι 143 του 2009 και Οι ημέρες απασχόλησης δεξαμενών ανήλθαν σε 803 το 2010 έναντι 732 το 2009.

Εν το μεταξύ, πΠαρελήφθησαν από το ΣΕΜΠΟ/ΟΛΠ τέσσερα (4) ακόμη Οχήματα Στοιβασίας & Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων (ΟΣΜΕ - straddle carriers), τα οποία προμηθεύτηκε ο ΟΛΠ, ύστερα από διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, κόστους 960.000 € πλέον ΦΠΑ, για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της παραγωγικής λειτουργίας του Προβλήτα - Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ/ΟΛΠ).

    Εντός των προσεχών ημερών ολοκληρώνεται ο νέος διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων τεσσάρων (4) καινούργιων ΟΣΜΕ (straddle carriers), προϋπολογισμού 2.800.000 € πλέον ΦΠΑ, με option για επιπλέον τέσσερα (4), τα οποία θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις παραγωγικές δυνατότητες του Προβλήτα - Ι ΣΕΜΠΟ/ΟΛΠ.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Τι σημαίνει «αναδιάρθρωση χρέους»


Μια φράση που ακούμε περισσότερο κι από την... καλημέρα!

Καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης, φίλοι, γνωστοί και συνεργάτες, μάς βομβαρδίζουν με πληροφορίες περί επιμήκυνσης, ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς πάντα να ξέρουν ακριβώς τι είναι αυτό που μας λένε.

Επειδή τα σενάρια και οι φήμες δεν φαίνεται να κοπάζουν και επειδή κάθε νέο κύμα πληροφοριών επηρεάζει τις αγορές, την τσέπη και τις επόμενες κινήσεις μας καλό θα ήταν να εξηγήσουμε αναλυτικά τι σημαίνουν οι λέξεις αυτές (που πλέον τις ακούμε πιο συχνά από καλημέρα) και κυρίως πως θα επηρεάσουν τα οικονομικά μας.

1. Τι είναι η αναδιάρθρωση χρέους

Με απλά λόγια, η αναδιάρθρωση χρέους είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα που συμβαίνει με κάποιον που δεν μπορεί να πληρώσει το χρέος του στην τράπεζα και ζητά ή του προτείνεται, ρύθμιση της οφειλής του.

Προσέξετε: Έχουμε πάρει δάνειο 100.000 ευρώ και ας πούμε, για παράδειγμα, χοντρικά, ότι μαζί με τους τόκους κλπ. χρωστάμε 110.000 ευρώ.

Πληρώσαμε τα 10.000 ευρώ αλλά στο μεταξύ, χάσαμε τη δουλεία μας, δεν εισπράττουμε έσοδα, κάναμε ότι περικοπές είχαμε να κάνουμε αλλά δεν τα βγάζουμε πέρα με το χρέος μας.

Έτσι λοιπόν λέμε στην τράπεζα: Κοίτα να δεις, από τα 100.000 ευρώ που σου χρωστάω μπορώ να πληρώσω, σε βάθος χρόνου, 60.000 ευρώ ή 70.000 ευρώ. Ζητάμε λοιπόν ένα κούρεμα (το haircut που ακούτε) του χρέους κατά 30% ή 40%, δηλώνοντας ουσιαστικά χρεοκοπία και ξεπουλώντας ότι έχουμε και δεν έχουμε (οι «αποκρατικοποιήσεις» που ακούτε).

Το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα

Κάντε τώρα τις εξής αλλαγές:

- Στην θέση του… «κάποιου» βάλτε την Ελλάδα
- Στη θέση του δανείου βάλτε τα ελληνικά ομόλογα (χαρτί δανεισμού με συγκεκριμένη διάρκεια και επιτόκιο)
- Στη θέση της τράπεζας βάλτε όσους έχουν ελληνικά ομόλογα (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτές, εταιρίες)
- Στη θέση του χρέους βάλτε περίπου 340 δισ. ευρώ
- Και μέσα σε όλα αυτά προσθέστε την τρόικα και το δάνειο των 110 δισ. ευρώ

Στο σενάριο της αναδιάρθρωσης η Ελλάδα, ενημερώνει τους δανειστές της ότι δεν μπορεί να πληρώνει κανονικά όλες τις δόσεις της, ενώ αντί να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων της, θα πληρώσει, π.χ., μόνο το 60%.

Στο ίδιο ή άλλο σενάριο θα μπορούσε επίσης να ανακοινώσει ότι αντί να πληρώσει, π.χ., σε 5 χρόνια θα πληρώσει σε 10, ότι αντί να πληρώνει με επιτόκιο 5% θα υπολογίζει τα χρέη της με επιτόκιο 3%, ότι επί τρία χρόνια δεν θα πληρώνει ούτε τόκους ούτε τοκοχρεολύσια μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία της κλπ.

Τα προβλήματα

Το μεγαλύτερο πλήγμα από την αναδιάρθρωση του χρέους θα τα έχουν ελληνικές και ξένες τράπεζες που έχουν στα χέρια τους -μέσω ομολόγων- το μεγαλύτερο μέρος από το ελληνικό χρέος των 340 δισ. ευρώ. Με το κούρεμα θα χάσουν σημαντικά κεφάλαια που υπολόγιζαν ότι θα εισέπρατταν με αποτέλεσμα να χάνουν την δύναμη τους απέναντι στις αγορές και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν να δανειστούν από άλλες τράπεζες ή από τις αγορές, άρα να μην μπορούν να δανείσουν εμάς ή -ως ακραίο και θεωρητικά αδύνατο σενάριο- να μην μπορούν να επιστρέψουν τις καταθέσεις (λόγω έλλειψης ρευστότητας) εάν (και πάλι θεωρητικά) τρέξουμε όλοι μαζί να τις σηκώσουμε.

Μαζί με τις τράπεζες και τα νοικοκυριά θα χάσουν αξία, περιουσία ή θα καταρρεύσουν όσοι άλλοι εξαρτώνται από τα ελληνικά ομόλογα, όπως ταμεία ασφαλιστικές εταιρείες συνταξιοδοτικά προγράμματα κ.α.

Φυσικά, καθοριστικός παράγοντας στην αναδιάρθρωση χρέους είναι αν αυτή την απόφαση θα την λάβει η εκάστοτε κυβέρνηση μιας χώρας ή αν αυτό το αποφασίζουν οι δανειστές, οι οποίοι τότε θα έχουν και τον τελευταίο λόγο στους όρους που θα επιβάλλουν.

2. Τι είναι η «ελεγχόμενη» πτώχευση


Ελεγχόμενη χρεοκοπία έρχεται εφόσον μπορεί να υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους κατόχους ομολόγων για παράταση στην αποπληρωμή των χρεών. Στην περίπτωση αυτή το ελληνικό κράτος θα ανακοινώσει, για παράδειγμα, ότι στην λήξη των ομολόγων, οι δανειστές αντί να λάβουν πλήρως το κεφάλαιο τους θα λάβουν το 70% ή 80%, δηλαδή κούρεμα 30% ή 20%. Ελεγχόμενη χρεοκοπία θεωρείται από ορισμένους και το να υπάρξει συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων, απλά, για την επιμήκυνση του χρέους.

3. Τι είναι η επιμήκυνση χρέους

Άλλη μορφή αναδιάρθρωσης και, ενδεχομένως, πιο ομαλή, είναι η επιμήκυνση του χρέους. Ομόλογα που λήγουν μέσα στα επόμενα χρόνια μετατρέπονται, με ή χωρίς την συγκατάθεση των δανειστών μας, σε ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Αυτό θα γίνει με ανταλλαγή ομολόγων με άλλα που λήγουν π.χ. πέντε χρόνια αργότερα, ώστε να φύγει το βάρος τα επόμενα χρόνια. Η διαπραγμάτευση αφορά το χρόνο και το ύψος του επιτοκίου (αν θα είναι μικρότερο).

Ένα απλό παράδειγμα: Λήγει ένα ομόλογο το 2012 και πρέπει να επιστρέψει στον κάτοχο 1 εκατ. ευρώ ζητάει το ελληνικό κράτος να υπάρξει παράταση 5 ή 7 χρόνια με ίδιους ή τροποποιημένους όρους δανεισμού, δηλαδή με το παλιό επιτόκιο 8% ή μικρότερο π.χ. 4%.

Με μια ματιά
Πόσα ελληνικά ομόλογα έχουν οι Έλληνες
Κατά προσέγγιση
- Τράπεζες 65 δισ. ευρώ
- Ασφαλιστικά Ταμεία: 40 δισ. ευρώ
- Ασφαλιστικές Εταιρείες: 15 δισ. ευρώ
Σύνολο: 120 δισ. ευρώ

Τι θα πληρώσουμε αν υπάρξει «κούρεμα» 20%-30%
Παραδείγματα, τάξεις μεγέθους
- Τράπεζες 13-20 δισ. ευρώ
- Ασφαλιστικά Ταμεία 8-12 δισ. ευρώ
- Ασφαλιστικές Εταιρείες 3-4,5 δισ. ευρώ
Σύνολο: από 24 έως 36,5 δισ. ευρώ

Επιπτώσεις από ένα «κούρεμα»
- Μείωση περιουσιακών στοιχείων
- Περικοπές συντάξεων
- Κατάρρευση Ασφαλιστικών Ταμείων
- Χιλιάδες Ασφαλιστικά Συμβόλαια στον «αέρα»

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τα λιμάνια της αγωνίας...


Τα μέχρι τώρα σχέδια που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο κάνουν λόγο για μετατροπή των δύο εισηγμένων λιμανιών της χώρας σε εταιρείες συμμετοχών όπου θα συγχωνευτούν και άλλα αμιγώς κρατικά λιμάνια των ευρύτερων περιοχών που ανήκουν τα εισηγμένα.

Ο σκοπός του σχεδίου αυτού είναι μέσω των συγχωνεύσεων να αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους στις δυο εταιρείες συμμετοχών και στην συνέχεια να γίνει πώληση μεριδίων.

Το σχέδιο αυτό συνάδει με την κρατικίστικη λογική της παρούσας κυβέρνησης που θέλει χρήματα από αποκρατικοποιήσεις αλλά και κρατικό έλεγχο. Ήτοι, άνευρες μετοχοποιήσεις…
Οι παγίδες...
Το σχέδιο αυτό ενέχει δυο κινδύνους για τους ιδιώτες μετόχους.

Ο πρώτος είναι η πιθανή επιδίωξη του βασικού μετόχου που είναι το κράτος να πραγματοποιήσει τις συγχωνεύσεις με όρους που θα ωφελούν τα λιμάνια που δεν είναι εισηγμένα και στα οποία ελέγχει κατά 100% σε βάρος των εισηγμένων επιχειρήσεων στις οποίες ελέγχει μικρότερα ποσοστά.

Ο δεύτερος είναι η πιθανότητα να γίνουν μετοχοποιήσεις εισπρακτικού χαρακτήρα και όχι άνοιγμα της εγχώριας αγοράς λιμανιών με την παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες.

Η επιλογή να μείνει η διοίκηση των λιμανιών στο κράτος δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για δυναμική ανάπτυξη του κλάδου. Επιπλέον το γεγονός πως με κάθε αλλαγή κυβέρνησης αλλάζουν και οι διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων που ελέγχει το κράτος δεν αφήνει περιθώρια στις επιχειρήσεις να ξεφύγουν από την καχεξία των δημόσιων υπηρεσιών...

Μακροπρόθεσμα όμως η περίπτωση των εισηγμένων λιμανιών έχει ενδιαφέρον καθώς το πιο πιθανό σενάριο είναι αν η κυβέρνηση με τiς κρατικίστικες αγκυλώσεις επιμείνει στον έλεγχο των επιχειρήσεων τα οφέλη για την ίδια εν μέσω συνθηκών χρεοκοπίας θα είναι μηδαμινά.

Μοιραία όπως συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο, είτε αυτή η κυβέρνηση, είτε η επόμενη θα προσχωρήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση και το άνοιγμα των αγορών προκειμένου εκτός από έσοδα να πετύχει και ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη...

Οι παραπάνω σκέψεις, αμφιβολίες και προσδοκίες πιστεύω πως περιγράφονται με οπτικό τρόπο στα παρακάτω διαγράμματα...

 


Πηγή:www.capital.gr

Στη Βουλή οι απαιτήσεις της Cosco


Στη Βουλή φέρνουν οι βουλευτές του ΣυΡιζΑ κκ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κ. Θοδωρής Δρίτσας το θέμα των νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΟΛΠ και της COSCO που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης της δεύτερης προβλήτας του ΣΕΜΠΟ. Οι βουλευτές του ΣυΡιζΑ υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά τίθεται ζήτημα περιορισμού των δυνατοτήτων του ΟΛΠ στην πρώτη προβλήτα και επισημαίνουν ότι «με αυτό τον τρόπο η COSCO προσπαθεί να επιβάλλει τη σχεδόν μονοπωλιακή της παρουσία». Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν ότι η κινεζική εταιρεία «απαιτεί: α) να χρεωθεί ο ΟΛΠ το κόστος της εταιρείας από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών, απαιτώντας την καταβολή χαμηλότερου ενοικίου στον ΟΛΠ, β) να μην υπογράψει ο ΟΛΠ με την MSC συμφωνία για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων και γ) να καταβάλλει ο ΟΛΠ μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή της προβλήτας ΙΙΙ».
Οι δύο βουλευτές τονίζουν επίσης ότι οι Κινέζοι με συνεχείς «υπαναχωρήσεις ασκούν πίεση στην κυβέρνηση ως προς τους όρους του διαγωνισμού παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, καθώς έχει μείνει ο μόνος ενδιαφερόμενος φορέας».

Έλλειμμα-εφιάλτης στο 10,5% το 2010


Επιπλέον μετρά 2,2 δισ. ευρώ και βλέπουμε…

Στο 10,5% του ΑΕΠ δηλαδή στα 24,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat έναντι, 9,4% του ΑΕΠ ή 21,9 δισ. ευρώ που είναι η αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης.

Η απόκλιση στις δυο εκτιμήσεις σημαίνει ότι θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα άνω των 2,2 δισ. ευρώ, φέτος, χωρίς να υπολογίζεται το επιπλέον βάρος που φέρνει στον προϋπολογισμό ή ήδη καταγεγραμμένη υστέρηση των εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει φέτος επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ για να καλυφτούν οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι και οι αποκλίσεις αν και η πληροφορείς από τις Βρυξέλες αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής υπηρεσίας Eurostat το ενοποιημένο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 328,6 δισ. ευρώ (142,8% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος).

Σημαντικές αποκλίσεις εντοπίζονται σε πολλές από τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και Eurostat. Για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης ο προϋπολογισμός προβλέπει πλεόνασμα 906 εκατ. ευρώ και η Eurostat 3,126 δισ. ευρώ.

Για τους Οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση προβλέπει πλεόνασμα 20 εκατ. ευρώ - και η Eurostat έλλειμμα 565 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης προσδιορίζεται 23,067 δις ευρώ - ενώ τα στοιχεία της Eurostat ανεβαίνει στα 26,754 δισ. ευρώ.

Προβολή για τα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας


Την «ομαδοποίηση» των ελληνικών λιμένων κρουαζιέρας με τη δημιουργία ενός clustering (σσ: Δικτύωση Επιχειρήσεων) για τη συντονισμένη προβολή τους αποφάσισαν η Ενωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Κρήτης. Το clustering που φέρει την επωνυμία Greek Cruise δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα, με στόχο την οργανωμένη επικοινωνία των λιμανιών – υποδοχέων κρουαζιερόπλοιων στο εξωτερικό.
Η ιδέα «χρησιμοποιεί τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς για την ανάδειξη των λιμανιών μας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού του Ηρακλείου Κρήτης και εμπνευστής της κ. Ι. Μπρας και πρόσθεσε ότι «το νέο clustering θα ενισχύσει επίσης και τη συνεργασία μεταξύ των λιμανιών».
Η κίνηση συντεταγμένης εξωστρέφειας στο πρώτο της στάδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία λογότυπου για όλα τα ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας, διαδραστικής ιστοσελίδας (www.greekcruise.gr) με σκοπό την προβολή των λιμανιών (σημειώνεται ότι η διείσδυση του Διαδικτύου στον τουριστικό τομέα της κρουαζιέρας υπερβαίνει το 87%) και εντύπου στο οποίο θα παρουσιάζονται τόσο τα λιμάνια και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όσο και οι περιοχές πρόσβασης από αυτά αλλά και όλα τα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα.
Ο νέος λογότυπος θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τους λογοτύπους των Οργανισμών Λιμένων κάθε περιοχής, το ενημερωτικό έντυπο θα διανέμεται μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στις εκθέσεις που συμμετέχει. Στην πρώτη φάση του clustering συμμετέχουν οι 12 Οργανισμοί Λιμένων – μέλη της ΕΛΙΜΕ (Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Ραφήνας και Λαυρίου)

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Προς ενιαίο μισθολόγιο και στις ΔΕΚΟ


Τι μελετά η κυβέρνηση

Την καθιέρωση ενιαίας μισθολογικής πολιτικής και στις ΔΕΚΟ εξετάζει η κυβέρνηση, στα πρότυπα του ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμόσει στο στενό δημόσιο τομέα. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των δαπανών, που θα προέλθει από νέες περικοπές σε υπερωρίες, αργίες και λειτουργικά έξοδα.

Η μισθολογική καθίζηση είναι ολοκληρωτική καθώς και στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10%, χωρίς στην ουσία να έχει εφαρμοστεί ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Τα συνδικάτα ζητούν αναπλήρωση των απωλειών και ετοιμάζουν πανελλαδική απεργία για τις 11 Μαΐου, ενώ στον αντίποδα την ίδια χρονική περίοδο η τρόικα θα αξιολογεί την πρόοδο της κυβέρνησης στην εφαρμογή των επώδυνων μέτρων.

Η Τρόικα, πάντως, θεωρεί τις ΔΕΚΟ «υπεύθυνες» για ένα μεγάλο κομμάτι του δημοσίου χρέους της χώρας. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρχουν και «κρυμμένα» κόστη που θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μιχαλολιάκος: «Καλούμε τον ΟΛΠ σε διάλογο»


Πρόσκληση στον ΟΛΠ για διάλογο, με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση από τον Οργανισμό του επενδυτικού προγράμματος 2011-2015, απηύθυνε ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος.
«Προκαλεί οργή και κατάπληξη η μονομερής ανακοίνωση »έργων» από τη διοίκηση του ΟΛΠ, που για να υλοποιηθούν απαιτούν κοινωνική συναίνεση και πάνω από όλα τη συμφωνία της Δημοτικής Αρχής του Πειραιά και των όμορων δήμων», δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση διακυβεύεται όχι μόνο η χρηματοδότησή τους αλλά και η έγκαιρη υλοποίησή τους.
Ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε ότι με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής συστήθηκε Μικτή Επιτροπή με τον ΟΛΠ και Διαπαραταξιακή στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις με γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης με στόχο να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων.                                                                   ευχαριστουμε bill

ΟΛΠ: Ανακοίνωση

Σύμφωνα με τον κ.ν.2190/1920 "Περί Ανωνύμων Εταιρειών", όπως ισχύει σήμερα, και το Καταστατικό της Εταιρείας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής (19/04-2011), καλούνται οι κ.κ. Μέτοχοι της ΟΛΠ Α.Ε., σε Τακτική Γενική Συνέλευση, την 16 Μαΐου 2011, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας (αίθουσα εκδηλώσεων Μεγάρου Διοίκησης ΟΛΠ, Ακτή Μιαούλη-10 Πειραιάς), για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης

1. Έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της 11ης εταιρικής χρήσης του ΟΛΠ Α.Ε. για την περίοδο από 1-1-2010 έως 31-12-2010, που συνοδεύονται από την ετήσια Έκθεση Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και την Έκθεση Επισκόπησης /Ελέγχου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών.

2. Απαλλαγή των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της 11ης εταιρικής χρήσης (1/1/2010 - 31/12/2010).

3. Διάθεση ετήσιων κερδών για την εταιρική χρήση από 1/1/2010 μέχρι 31/12/2010.

4. Εκλογή Ελεγκτών, Τακτικών και Αναπληρωματικών, της εταιρικής χρήσης από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2011 και καθορισμός της αμοιβής τους.

5. Έγκριση αμοιβών και αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εταιρική χρήση 2010, σύμφωνα με τα άρθρο 24 παρ. 2 του Κ.Ν.2190/1920 όπως ισχύει, και προέγκριση για τη χρήση 2011.

6. Έγκριση της εκλογής μελών του ΔΣ, ως εκπροσώπων Δήμου Πειραιά και Λιμενεργατών (άρθρο 7, παρ. 1 του Καταστατικού).

7. Έγκριση τροποποίησης του Καταστατικού του ΟΛΠ Α.Ε. και εκ νέου κωδικοποίησής του προκειμένου αυτό να εναρμονισθεί με τις διατάξεις του Νόμου 3884/2010.

8. Επανεξέταση θέματος κατάρτισης προσωρινών και οριστικών πινάκων διοριστέων της Προκήρυξης 1/361Μ/2006 Κλάδος ΠΕ ΔΙΟΙΚ. -ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ (κωδ. Θέσης ΔΙΟΙΚ. - ΟΙΚΟΝ. 1) (40 Θέσεις), μετά από αναβολή από Γενική Συνέλευση Μετόχων της εταιρείας.

9. Διάφορες Ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τα άρθρα 26 παρ. 2β και 28α του ΚΝ 2190/1920 όπως τροποποιήθηκαν και προστέθηκαν αντιστοίχως με τα άρθρα 3 και 5 του Ν. 3884/2010 και ισχύουν η Εταιρεία ενημερώνει του μετόχους για τα εξής:
Δικαίωμα Συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση

Στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας δικαιούται να συμμετάσχει όποιος εμφανίζεται ως μέτοχος στα αρχεία του Συστήματος Αΰλων Τίτλων που διαχειρίζεται η "Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε." (Ε.Χ.Α.Ε.), στο οποίο τηρούνται οι κινητές αξίες (μετοχές) της Εταιρείας.

Η απόδειξη της μετοχικής ιδιότητας γίνεται με την προσκόμιση σχετικής έγγραφης βεβαίωσης του ως άνω φορέα ή εναλλακτικά, με απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση της Εταιρείας με τα αρχεία της Ε.Χ.Α.Ε.

Η ιδιότητα του μετόχου πρέπει να υφίσταται κατά την 11η Μαΐου 2011, ήτοι κατά την έναρξη της πέμπτης (5ης) ημέρας πριν από την ημέρα συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης (Ημερομηνία Καταγραφής), και η σχετική βεβαίωση ή η ηλεκτρονική πιστοποίηση σχετικά με την μετοχική ιδιότητα πρέπει να περιέλθει στην Εταιρεία το αργότερο την 13η Μαΐου 2011, ήτοι την τρίτη (3η) ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης.
Έναντι της Εταιρείας θεωρείται ότι έχει δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση μόνο όποιος φέρει την ιδιότητα του μετόχου κατά την ως άνω ημερομηνία καταγραφής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του άρθρου 28α του ΚΝ 2190/1920, οι μέτοχοι μετέχουν στην Τακτική Γενική Συνέλευση μόνο μετά από άδειά της. Η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων δεν προϋποθέτει τη δέσμευση των μετοχών του δικαιούχου ούτε την τήρηση άλλης ανάλογης διαδικασίας η οποία περιορίζει τη δυνατότητα πώλησης και μεταβίβασης αυτών κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην Ημερομηνία Καταγραφής και στη Γενική Συνέλευση.

Η εξ αποστάσεως συμμετοχή των μετόχων στην ψηφοφορία δεν είναι δυνατή. Κάθε μετοχή δίνει δικαίωμα μιας ψήφου.

Διαδικασία για την άσκηση δικαιώματος ψήφου μέσω αντιπροσώπων.

Οι δικαιούχοι μέτοχοι μπορούν να συμμετέχουν στην Τακτική Γενική Συνέλευση αυτοπροσώπως ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων τους. Κάθε μέτοχος μπορεί να διορίζει μέχρι 3 αντιπροσώπους. Νομικά πρόσωπα μετέχουν στη Γενική Συνέλευση ορίζοντας ως εκπροσώπους τους μέχρι 3 φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, αν ο μέτοχος κατέχει μετοχές της Εταιρείας, οι οποίες εμφανίζονται σε περισσότερους του ενός λογαριασμούς αξιών, ο περιορισμός αυτός δεν εμποδίζει το μέτοχο να ορίζει διαφορετικούς αντιπροσώπους για τις μετοχές που εμφανίζονται στον κάθε λογαριασμό αξιών σε σχέση με τη Γενική Συνέλευση. Αντιπρόσωπος που ενεργεί για περισσότερους μετόχους μπορεί να ψηφίζει διαφορετικά για κάθε μέτοχο.

Ο διορισμός και η ανάκληση αντιπροσώπου του μετόχου γίνεται εγγράφως και κοινοποιείται στην Εταιρεία με τους ίδιους τύπους, τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, δηλ. στις 13/5/2011. Έντυπο πληρεξουσιότητας για τον διορισμό αντιπροσώπου είναι διαθέσιμο στους μετόχους στην ιστοσελίδα της Εταιρείας www.olp.gr και σε έγχαρτη μορφή από το Τμήμα Eξυπηρέτησης Μετόχων και Εταιρικών Ανακοινώσεων της Εταιρείας στην διεύθυνση Ακτή Μιαούλη 10- Πειραιάς.

Ο αντιπρόσωπος μετόχου υποχρεούται να γνωστοποιεί στην Εταιρεία πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης κάθε συγκεκριμένο γεγονός το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο στους μετόχους για την αξιολόγησή του κινδύνου να εξυπηρετεί ο αντιπρόσωπος άλλα συμφέροντα πλην των συμφερόντων του μετόχου. Κατά την έννοια της παρούσας παραγράφου μπορεί να προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων ιδίως όταν ο αντιπρόσωπος: α) είναι μέτοχος που ασκεί τον έλεγχο της Εταιρείας ή είναι άλλο νομικό πρόσωπο ή οντότητα η Δικαιώματα μειοψηφίας των μετόχων

Ι. Η Εταιρεία ενημερώνει τους μετόχους ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 39 του ΚΝ 2190/1920 μέτοχοι που εκπροσωπούν το 1/20 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας δικαιούνται να ζητήσουν από το Διοικητικό Συμβούλιο να εγγράψει πρόσθετα θέματα στην ημερήσια διάταξη της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης κατόπιν σχετικής αίτησης που πρέπει να περιέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο 15 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση ήτοι μέχρι 29/04/2011.

Η αίτηση για την εγγραφή πρόσθετων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη πρέπει να συνοδεύεται από αιτιολόγηση ή σχέδιο απόφασης προς έγκριση από τη Γενική Συνέλευση σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ.2 του ΚΝ 2190/1920.

Η αναθεωρημένη ημερήσια διάταξη δημοσιοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως η προηγούμενη ημερήσια διάταξη, την 3η Μαΐου 2011, ήτοι δέκα τρεις (13) ημέρες πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης και ταυτόχρονα τίθεται στη διάθεση των μετόχων στην ιστοσελίδα της Εταιρείας, μαζί με την αιτιολόγηση ή το σχέδιο απόφασης που έχει υποβληθεί από τους μετόχους κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 27 παρ. 3 του κ.ν. 2190/1920.

ΙΙ.Με αίτηση μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο θέτει στη διάθεση των μετόχων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 27 παρ. 3 του κ.ν. 2190/1920, το αργότερο μέχρι την10 Μαΐου 2011, ήτοι έξι (6) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης, σχέδια αποφάσεων για θέματα που έχουν περιληφθεί στην αρχική ή την αναθεωρημένη ημερήσια διάταξη, αν η σχετική αίτηση περιέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την 9η Μαΐου 2011, ήτοι επτά (7) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης.

ΙΙΙ. Μετά από αίτηση οποιουδήποτε μετόχου που υποβάλλεται στην Εταιρεία 5 τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση, ήτοι μέχρι την 11η Μαΐου 2011,το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να παρέχει τις αιτούμενες συγκεκριμένες πληροφορίες για τις υποθέσεις της Εταιρείας στο μέτρο που αυτές είναι χρήσιμες για την πραγματική εκτίμηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Υποχρέωση παροχής πληροφοριών δεν υφίσταται όταν οι σχετικές πληροφορίες διατίθενται ήδη στην ιστοσελίδα της Εταιρείας.

IV. Μέτοχοι που εκπροσωπούν το 1/5 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας δικαιούνται να ζητήσουν από την Εταιρεία 5 τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης ήτοι μέχρι την 11η Μαΐου 2011, και το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να παρέχει στη Γενική Συνέλευση πληροφορίες για την πορεία των εταιρικών υποθέσεων και την περιουσιακή κατάσταση της Εταιρείας

Σε όλες τις ανωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις οι αιτούντες μέτοχοι οφείλουν να αποδεικνύουν τη μετοχική ιδιότητα και τον αριθμό των μετοχών που κατέχουν κατά την άσκηση του σχετικού δικαιώματος. Τέτοια απόδειξη αποτελεί και η προσκόμιση βεβαίωσης από τον φορέα στον οποίο τηρούνται οι οικείες κινητές αξίες ή η πιστοποίηση της μετοχικής ιδιότητας με ηλεκτρονική σύνδεση φορέα και Εταιρείας.

Οι πληροφορίες του άρθρου 27 παρ. 3 του Κ.Ν. 2190/1920 συμπεριλαμβανομένης της πρόσκλησης για σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης, του εντύπου διορισμού αντιπροσώπου και του σχεδίου απόφασης για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα της Εταιρίας (www.olp.gr).Οι ενδιαφερόμενοι μέτοχοι δύνανται να λαμβάνουν αντίγραφα των τυχόν εγγράφων και σχεδίων αποφάσεων της παρ. 3 του άρθρου 27 του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει, προσερχόμενοι στα γραφεία της Εταιρείας Ακτή ΜιαοΑκτή Μιαούλη 10- Πειραιάς, ή επικοινωνώντας με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Μετόχων & Εταιρικών Ανακοινώσεων στο τηλέφωνο 210-4520257 του Ο.Λ.Π Α.Ε



Πηγή:www.capital.gr

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Λιμάνια: Πώς θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις


Την «πόρτα» της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας, «χτυπά», το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τα λιμάνια της Αττικής (Πειραιά, Ελευσίνα, Ραφήνα, Λαύριο) τα οποία μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν μπει κάτω από την ομπρέλα του ΟΛΠ[OLPr.AT] Σχετικά άρθρα .
Στο «Αττικό Λιμενικό Σύστημα» που θα είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο όπως είναι ο ΟΛΠ σήμερα, το δημόσιο θα έχει το 95%, από 75% που έχει στον ΟΛΠ σήμερα, και μετά τη διάθεση μετοχών που σχεδιάζει το κράτος θα κρατήσει το 51%.
Όπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών «το θέμα της δημιουργίας του Αττικού Λιμενικού Συστήματος ενεκρίθη από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υ.Θ.Υ.Ν.ΑΛ. Eχει ήδη προκηρυχθεί το έργο για τη πρόσληψη Συμβούλου. Αυτό σημαίνει ότι εντός του 2011 το νέο σχήμα θα ολοκληρωθεί».
Παράλληλα τρέχει και το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΠ και ιδιαίτερα τα μεγάλα έργα του, εγκρίθηκαν ομόφωνα χθες από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ). Ήδη εισέρχονται στο στάδιο της αδειοδότησης και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθεί οι εργολαβίες. Αναφορικά με τις προοπτικές του 2011 ο κ. Ανωμερίτης ότι και το 2011 η εταιρεία θα είναι κερδοφόρα.
Τα άλλα λιμάνια
Στη δεύτερη ταχύτητα μπαίνουν τα άλλα τρία σχήματα (Λιμενικός Καλλικράτης) που προωθεί η κυβέρνηση για τα λιμάνια. Αμέσως μετά σειρά αναμένεται να πάρουν τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας κάτω από την «ομπρέλα» του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης που οι μετοχές του διαπραγματεύονται όπως και του ΟΛΠ στο ΧΑ.
Θα ακολουθήσουν με παρόμοιο τρόπο τα λιμάνια του Αιγαίου υπό τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και τα Λιμάνια του Ιονίου υπό την ομπρέλα του Οργανισμού Λιμένος Πατρών. Οι νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν θα ενταχθούν και αυτές στο χρηματιστήριο.
Διαγωνισμός
Στη σύμπραξη των εταιρειών «Groupama Φοινιξ» και «Generali Hellas» κατακύρωσε το δ.σ. του ΟΛΠ τη γενική αστική και εργοδοτική ευθύνη του Οργανισμού. Στις ίδιες εταιρείες κατακυρώθηκε και ο επαναληπτικός διαγωνισμός ασφαλιστικής κάλυψης των περιουσιακών στοιχείων του Ο.Λ.Π. Α.Ε.