ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

IFO: «Αυταπάτη» η εξυγίανση εντός ευρώ - να βγει η Ελλάδα...

Ο επικεφαλής του IFO κατηγορεί την πολιτική ηγεσία για την εμμονή στην «διάσωση» της Ελλάδας, ζητάει άμεση έξοδο της χώρας από το ευρώ με υποτίμηση της νέας δραχμής και στήριξη της χώρας στην μεταβατική περίοδο.

Ο Ζιν θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα τελικά δεν πρόκειται να σωθεί με τα 130 δισ. ευρώ του....
δεύτερου πακέτου βοήθειας και κυρίως τονίζει ότι «οι πολιτικοί το ξέρουν. Στόχος τους είναι να φτάσουν μέχρι τις εκλογές (σ.σ. εννοεί σε Γαλλία και Γερμανία), αλλά «όπως το βλέπω εγώ, απλώς χάνουμε χρόνο», σημειώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel.

Το σχέδιο για να επανεκκινήσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται, είναι απλώς ουτοπικό, όπως λέει.

Συνεχίζει μάλιστα σημειώνοντας ότι ουσιαστικά είναι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε Wall Street, Λονδίνο και Παρίσι, που κρατούν αιχμάλωτη την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία. Τα κεφάλαια από τα πακέτα στήριξης ρέουν, αλλά όχι προς την Ελλάδα, αλλά τις τσέπες τους, όπως σημειώνει.

Η έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει χρεοκοπία, είναι η χρεοκοπία που συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ, υποστηρίζει. Μόλις τελειώσουν τα χρήματα, η ευρωζώνη δεν θα μπορεί να βοηθήσει, το κράτος και οι τράπεζες θα καταρρεύσουν. Το χάος θα αποφευχθεί μόνο εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ έναντι ενός σημαντικά υποτιμημένου νομίσματος, σημειώνει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εξαναγκαστεί σε έξοδο, αλλά δεν έχει δικαίωμα να ζητάει τροφεία από τις άλλες χώρες του ευρώ, ούτε η χώρα ούτε οι πιστωτές τους έχουν εγγυήσεις πληρωμής του χρέους από την Ευρωζώνη. Πρέπει ο καθένας να κερδίζει μόνος του το επίπεδο διαβίωσής του, το ίδιο και αυτοί που «ρισκάρουν» σε ομόλογα.

Ο φθηνός δανεισμός που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ, αύξησε τις τιμές και τις αποδοχές τεχνητά - τώρα, η Ελλάδα είναι αναγκαίο να «επιστρέψει» σε χαμηλότερα επίπεδα. Στην Ελλάδα, λέει σε άλλο σημείο ο Ζιν, έγινε επί χρόνια συνήθεια η εισροή φθηνού χρήματος, τόσο ώστε να είναι πολιτικά αδύνατη η μείωση τιμών μέσω περικοπών στις αμοιβές, σε επίπεδο που να οδηγεί σε σοβαρή αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η αντιπρόταση του προέδρου του IFO είναι η στήριξη της Ελλάδας στην διαδικασία εξόδου της από την Ευρωζώνη, με πιθανή εθνικοποίηση των τραπεζών, ώστε το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί. Τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία θα είναι σημαντικά αλλά πρόσκαιρα, για ένα ή δύο έτη, εκτιμά ο Ζιν. Η «νέα δραχμή» θα είναι σημαντικά υποτιμημένη, σε σχέση με το ευρώ, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο μία φορά και στη συνέχεια η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. «Μετά τη σύντομη καταιγίδα, ο ήλιος θα λάμψει», λέει χαρακτηριστικά.

Η υποτίμηση θα δώσει την απαραίτητη ένεση ανταγωνιστικότητας στα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, που θα είναι αμέσως φθηνότερα, η εσωτερική ζήτηση θα κατευθυνθεί σε εγχώρια προϊόντα και οι Ελληνες θα αγοράζουν και πάλι το δικό τους λάδι και τις δικές τους τομάτες, αντί για προϊόντα από την Ολλανδία, ή την Ιταλία, σημειώνει.

Ενας ικανοποιητικός στόχος θα ήταν τα ελληνικά προϊόντα να φθηνύνουν κατά 30%, ώστε να είναι ανταγωνιστικά με τα αντίστοιχα της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με υποτίμηση ενός νομίσματος εκτός ευρώ, εκτιμά ο Ζιν. Μία προσπάθεια υποτίμησης εντός ευρώ θα οδηγούσε σε κινητοποιήσεις συνδικάτων που θα οδηγούσαν σε εμφύλιο πόλεμο. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα έβλεπαν το χρέος τους να παραμένει σταθερό, την ώρα που το ενεργητικό τους καταρρέει - θα οδηγούντο σε χρεοκοπία, διευκρινίζει.

Ο τουρισμός επίσης θα τονωθεί δραστικά, ενώ οι πλούσιοι που έβγαλαν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, δισ. ευρώ στο εξωτερικό, θα έχουν σημαντικά κίνητρα να τα επαναπατρίσουν, ειδικά στην αγορά ακινήτων αλλά και σε επενδύσεις, λόγω του χαμηλού μισθολογικού κόστους. Ετσι, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Από:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: