ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ιδιωτικοποιήσεις 19 δισ. με αυστηρά χρονοδιαγράμματα

Προς πλήρη αποκρατικοποίηση φαίνεται πως οδεύουν ΟΛΠ και ΟΛΘ
Προς άμεση πώληση, έως το τέλος Ιουνίου, βαίνουν μερίδια του Δημοσίου σε ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένονται προκηρύξεις για κρατικά λιμάνια, αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό, ενώ προς πλήρη αποκρατικοποίηση φαίνεται πως οδεύουν ΟΛΠ και ΟΛΘ. Παράλληλα «ψαλιδίζεται» ο στόχος των εσόδων, καθώς προσδοκώνται 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, ενώ όσον αφορά στην επιδίωξη εσόδων 50 δισ. τυπικά παραμένει χωρίς όμως σαφείς χρονικούς προσδιορισμούς.
Επικαιροποίηση
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο, υπό την εποπτεία της τρόικας, και εφόσον δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί, οι οποίοι θα παρακολουθούνται ούτως ή άλλως με βάση τριμηνιαίους δείκτες, θα προστίθενται νέες δημόσιες επιχειρήσεις στα στοιχεία προς πώληση. Το σχέδιο της συμφωνίας που κλήθηκαν να επικυρώσουν οι αρχηγοί, αναφέρει, επίσης τα εξής:
Εως το τέλος Μαρτίου θα έχουν διοριστεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για 13 αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2012 - 2013
Εως το τέλος Μαρτίου, πλην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, θα έχουν περάσει στη δικαιοδοσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής και Δημόσιας Περιουσίας όλα τα περιουσιακά προς αξιοποίηση στοιχεία του Δημοσίου. Στο ταμείο θα περιέλθει και το υπόλοιπο των μετοχών των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, δηλαδή του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Οι μετοχές που έχουν ήδη μεταβιβαστεί ή πρόκειται να δοθούν άμεσα θα λάβουν πλήρη δικαιώματα ψήφου ώστε το ταμείο να μπορεί να κάνει όλες τις αναγκαίες αλλαγές για την ιδιωτικοποίησή τους.
Θα υπάρξει εκτενής συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να ξεκαθαρίσει η όποια εκκρεμότητα υπάρχει για τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΑΣ, ΟΠΑΠ και ΟΔΙΕ.
Με διαδικασίες εξπρές θα αποκατασταθούν νομικές και τεχνικές ανεπάρκειες για την αξιοποίηση ακινήτων, θα επισπεύσει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και θα εκδώσει τις απαιτούμενες άδειες.
Τα περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν στο ταμείο από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Το ταμείο δεν μπορεί να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που έχουν περιέλθει στην κατοχή του πίσω στο Δημόσιο. Εάν το ταμείο δεν μπορεί να πωληθεί με την τρέχουσα μορφή του, θα πωληθεί τμηματικά ή θα εκκαθαριστεί.
Με την τεχνική βοήθεια από την task force της Κομισιόν θα δημιουργηθεί ενιαίο υποθηκοφυλακείο. Στο πλαίσιο αυτό το ταμείο έχει ήδη καταχωρίσει 3.000 οικόπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: