ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κινεζικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ

To θερμό ενδιαφέρον της Κίνας και συγκεκριμένα του ναυτιλιακού κολοσσού Cosco για την απόκτηση του 23% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των επαφών που θα έχει με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης η κινεζική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Ελλάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο της Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης, Τζία Κινγκλίν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα προβλέπει την απόκτηση δυο ή τριών σημαντικών θέσεων στο 11μελές ΔΣ του ΟΛΠ, μεταξύ των οποίων και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
Βεβαίως, η πώληση του 23% του ΟΛΠ δεν μπορεί να γίνει με απευθείας συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον στρατηγικό επενδυτή αλλά μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού που αναμένεται να ξεκινήσει στις αμέσως επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του ΟΛΠ εκτιμούν ότι η συμφωνία για την 35ετή εκμετάλλευση της προβλήτας 2 του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων ΟΛΠ από την Cosco προσφέρει στους Κινέζους προβάδισμα έναντι των πιθανών άλλων ενδιαφερομένων.
Χρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν ότι το τίμημα για την απόκτηση του 23% του ΟΛΠ θα κινηθεί γύρω στα 30 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα, η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ είναι περίπου 250 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής περί τα 10 ευρώ.


Το άλλο μεγάλο ντιλ που θα τεθεί ξανά στο τραπέζι είναι ο εμπορευματικός σταθμός στο Θριάσιο Πεδίο που έχει κολλήσει. Το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς είναι μεγάλο με την προϋπόθεση ότι στον σταθμό θα επιτραπεί η δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης, όπου οι Κινέζοι θα πραγματοποιούν ελαφρού τύπου μεταποιήσεις προτού τα εμπορεύματα πάρουν τον δρόμο για τις ευρωπαϊκές αγορές.
Πάντως, το κινεζικό σχέδιο σκοντάφτει στις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φοβάται ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα κατακλυστούν από φθηνά κινέζικα προϊόντα τα οποία θα έχουν βαπτιστεί ευρωπαϊκά στο Θριάσιο.


Συμφωνίες 550 εκατ. ευρώ. Ασχετα από τις εξελίξεις στα μεγάλα ντιλ του ΟΛΠ και του Θριάσιου, οι κινέζοι επιχειρηματίες και μάνατζερ που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Βουλής και τον υφυπουργό Εμπορίου θα βρεθούν αύριο σε τετ-α-τετ συναντήσεις με έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με κινεζικές επιχειρήσεις, είτε στο επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών είτε στο επίπεδο των κοινών άμεσων επενδύσεων και στις δύο χώρες. Απόψε οι δύο πλευρές θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν στο πλαίσιο γεύματος που διοργανώνει το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική οικονομία αλλά και τη θέληση της κυβέρνησης για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες. Από κινεζικής πλευράς ομιλητές θα είναι ο κ. Τζία Κινγκλίν και ο υφυπουργός Εμπορίου Ζονγκ Σαν.


Πέφτουν υπογραφές. Η μεγαλύτερη από τις έξι συμφωνίες που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο πλευρών αφορά την εξαγωγή μαρμάρων στην Κίνα και είναι αξίας 500 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αφορά την εταιρεία Μάρμαρα Αγίας Μαρίνας και την Xibang Building Stone Development.

Δεν υπάρχουν σχόλια: