(Ανανεωμένο) Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Οκτωβρίου, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυξάνεται περαιτέρω και φθάνει πλέον στις 9 μονάδες.  Με τη δυναμική που εμφανίζει η ΝΔ, η αυτοδυναμία δείχνει να είναι θέμα χρόνου.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει ποσοστό 31,5%, το ΠΑΣΟΚ 22,5%, το ΚΚΕ 10,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, το ΛΑΟΣ 9% και η Δημοκρατική Αριστερά 5%. Η Ντόρα εκτός Βουλής με 2%. Τον Μάιο το Βαρόμετρο κατέγραφε 3 μονάδες διαφορά (32% έναντι 29%) υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική για το ΠΑΣΟΚ είναι η  παράσταση νίκης. Χάνει με 50 μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία! Ποτέ, καμία Κυβέρνηση δεν κατέρρευσε τόσο γρήγορα.
Το  επιχείρημα της συνένωσης ετερόκλητων δυνάμεων για να επιλυθεί η κρίση, χάνει έδαφος. Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η βέλτιστη μορφή διακυβέρνησης όποτε προκύψουν βουλευτικές εκλογές από 18% συγκεντρώνουν οι απαντήσεις κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και οικουμενική. Τον Μάιο κυβερνήσεις συνεργασίας επιθυμούσε το 34% και οικουμενική το 20% .
Ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αναφέρεται το οικονομικό με 67%, η ανεργία με 34% ενώ στην τρίτη θέση οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι πολιτικοί με 17% με θεαματική μάλιστα άνοδο συγκριτικά με τα προηγούμενα Βαρόμετρα του αντίστοιχου μήνα το 2009 (3%) και το 2010 (7%). Η απάντηση είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία. Σχεδόν ο ένας στους πέντε θεωρεί τους πολιτικούς το βασικό συστατικό του συνολικού προβλήματος. Υπό αυτό το πρίσμα η καθαρή πρωτιά με 9 μονάδες της ΝΔ είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα
Στο ΠΑΣΟΚ η ανάλυση της δημοσκόπησης έχει ήδη προκαλέσει τεράστια γκρίνια, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι για ένα έχει μέλλον το Κίνημα, οι εκλογές έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί χτες…