ΤΙΤΛΟΙ

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Αναστέλλονται για δύο χρόνια οι επεκτάσεις των κλαδικών συμβάσεων


Τη διετή αναστολή επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, παράλληλα με διευκολύνσεις για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων οι οποίες οδηγούν σε μειώσεις μισθών, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να είναι μικρότεροι από αυτούς που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το πλέγμα των αλλαγών των εργασιακών σχέσεων που έχει επιβάλει η τρόικα στον ιδιωτικό τομέα απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία αποφάσισε τα παρακάτω:
< Την αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων για δύο χρόνια (σ.σ.: η τρόικα ζητούσε τρία χρόνια). Δηλαδή για τα επόμενα δύο χρόνια θα «παγώσει» η επέκταση της κλαδικής σύμβασης ακόμα και στις επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη και την υπογραφή της. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
< Διεύρυνση του πλαισίου που απέκλειε τη δημιουργία επιχειρησιακών συμβάσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 40 άτομα. Ετσι θα μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με τα 3/5 των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις, οι οποίοι θα συστήνουν μια ένωση προσώπων.
< Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όροι που περιλαμβάνονται σε ατομικές, επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν μόνο εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους
< Καταργείται η γνωμοδοτική δυνατότητα του Συμβουλίου της Επιθεώρησης Εργασίας για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων.
< Τίθεται χρονικό όριο ενός μήνα για τη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: