ΤΙΤΛΟΙ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρουαζιέρα «απογείωσε» το λιμάνι του Πειραιά

Σημαντική άνοδο κατέγραψε φέτος η κίνηση των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης να προσελκύσει τη διεθνή βιομηχανία της κρουαζιέρας ώστε να χρησιμοποιεί ελληνικά λιμάνια ως home port. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο ΟΛΠ, στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά αυξήθηκαν 28,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και έφθασαν στους 1.611.429 από τους οποίους οι transit ήταν 1.309.681, αυξημένοι κατά 37,5%.

Η διοίκηση του ΟΛΠ θεωρεί ότι η κρουαζιέρα θα αποδειχθεί η μεγάλη δύναμη του Πειραιά για τα επόμενα χρόνια με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της σχετικά με τις προοπτικές της αγοράς της Μεσογείου, γι' αυτό προωθεί νέα έργα ώστε να αυξήσει τους διαθέσιμους χώρους για πλοία και να βελτιώσει τις υπηρεσίες προς τις εταιρείες.

Εγκαταλειμμένα
Μετά την απομάκρυνση από το κεντρικό επιβατικό λιμάνι όλων των εγκαταλειμμένων πλοίων της εταιρείας Αγούδημου, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και κατά μήκος της Ακτής Μιαούλη, δρομολογούνται έργα από τον ΟΛΠ ύψους 7 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργηθεί νέα ζώνη κρουαζιέρας. Οι σχετικές δαπάνες έχουν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επομένως ο οργανισμός υπολογίζει ότι θα αρχίσει η εκτέλεσή τους στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου.

Εξάλλου, ο ΟΛΠ υπολογίζει ότι έως το τέλος του 2011 θα έχει θετικά νέα από το διαγωνισμό για την παραχώρηση του παλιού εκθεσιακού του κέντρου στην Παγόδα, όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει επιβατικός σταθμός στο ισόγειο και στο υπόλοιπο κτίσμα ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Επίσης, σχεδιάζεται να αναμορφωθεί όλη η γύρω περιοχή και να απελευθερωθεί από τα παλαιά κτίσματα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΠ, ανοίγει πλέον οριστικά ο δρόμος ώστε έως το τέλος του έτους να είναι δυνατό να ξεκινήσουν τα έργα τα οποία αφορούν την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου στο Παλατάκι, καθώς και τα έργα για την επέκταση του λιμένα της κρουαζιέρας. H μελέτη για τις ενοποιημένες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις στην Ακτή Ξαβερίου πέρασε από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων και αποστέλλεται άμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να εκδώσει τη συμπληρωματική μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: