ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΟΝ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.ΝΑ.Σ.

Τον  Πρόεδρο  του  Ο.Λ.Π.  κ.  Γιώργο  Ανωμερίτη  πρόκειται  να  συναντήσει  σήμερα  Πέμπτη  29  του  Σεπτέμβρη  στις  1.00  το  μεσημέρι,  αντιπροσωπεία  του Δ.Σ.  της  Ο.ΝΑ.Σ.  με  επικεφαλή  τον  Πρόεδρο  της  Νίκο  Μαϊτό.  Το  θέμα  που  θα  θέσει  η  Ομοσπονδία  αφορά  τόσο  τις  εκτεταμένες  επισκευές  του  υπάρχοντος  λιμανιού  του  νησιού, όσο  και  την  απαίτηση  για  δημιουργία  νέου  μεγάλου και σύγχρονου  λιμανιού  στη  Νάξο. Εκτίμηση της Ο.ΝΑ.Σ.  είναι  ότι  όσον αφορά  τα  λιμενικά  έργα  στο νησί,  βρίσκονται  στο  σημείο  μηδέν  και  με  κάθε  τρόπο  πρέπει  επιτέλους  να  αφυπνιστούν  οι  τοπικοί  φορείς  και  να  θέτουν  με  κάθε μέσο το θέμα προς όλες τις κατευθύνσεις,  συντονισμένα  και  με  τεκμηριωμένες  απόψεις  και  προτάσεις. Υπενθυμίζουμε  ότι  πριν  πριν  λίγες  μέρες , τον  Πρόεδρο  του  Ο.Λ.Π.  είχε  επισκεφθεί και αντιπροσωπεία  του  Δήμου  για  το  ίδιο  θέμα, πλην  όμως  δεν  κλήθηκε  και  η  Ο.ΝΑ.Σ.  να  συνδράμει  στην  κοινή  προσπάθεια.  

Η Cosco επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά του 23,1% στον ΟΛΠ

Το ενδιαφέρον της Cosco για το 23,1% των μετοχών του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα επιβεβαίωσε, χθες, εκπρόσωπος της εταιρείας στην Αθήνα, μιλώντας στο ναυτιλιακό συνέδριο «Shipping Today & Tomorrow - Διεθνείς εξελίξεις, τάσεις & επενδύσεις στην ελληνική και διεθνή ναυτιλιακή αγορά», που οργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοικήσεως (ΕΙΟΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) σε συνεργασία με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (BHCC).

Σύμφωνα με τα σχέδια του ΟΛΠ, το λιμάνι του Πειραιά θα γίνει σημείο αναφοράς για όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Στο συνέδριο, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι η «Ν», ο κ. Τάσος Βαμβακίδης, αναπληρωτής εμπορικός διευθυντής Piraeus Container Terminal (ΣΕΠ), απαντώντας σε σχετική ερώτηση και μεταφέροντας -όπως είπε- τη θέση της διοίκησης της Cosco, όπως αυτή έχει εκφραστεί, σημείωσε ότι, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφορικά με τη διάθεση του 23,1% των μετοχών του ΟΛΠ, τότε και η Cosco μπορεί να ενδιαφερθεί.
Ο κ. Βαμβακίδης υπογράμμισε, ακόμη ότι η ΣΕΠ, με επενδύσεις ύψους 640 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015 σε πάγια στοιχεία, θα έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο container terminal της Ανατολικής Μεσογείου, συνολικής χωρητικότητας 3,7 εκατ. TEU.
Πριν από το τέλος του 2011 και ενώ ολοκληρώνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός του προβλήτα ΙΙ, θα έχει αυξηθεί τη χωρητικότητά του κατά 1 εκατ. TEU, από το 1,6 που είχε δυναμικότητα, όταν παραχωρήθηκε στην Cosco, στα 2,6 εκατ. TEU. Μαζί με τον προβλήτα ΙΙΙ, που θα «δώσει» 1,1 εκατ. TEU επιπλέον χωρητικότητα μέχρι το τέλος του 2015, η ΣΕΠ θα έχει 25 γερανογέφυρες σε πλήρη λειτουργία.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι μόνο με επενδύσεις μπορεί να έρθει ανάπτυξη, ενώ, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, μετέφερε δήλωση του κ. Fu Cheng Qiu, διευθύνοντος συμβούλου της ΣΕΠ Α.Ε., σύμφωνα με την οποία «η χώρα σας δεν είναι μεγάλη σε μέγεθος και ένα μικρό σκάφος είναι εύκολο να αλλάξει κατεύθυνση».
Τέλος, επισήμανε ότι η ΣΕΠ έχει ανοίξει πολλές νέες θέσεις εργασίας, αφού αυτή τη στιγμή εργάζονται έξι Κινέζοι διοικητικά στελέχη και 700 Ελληνες.
Σύγχρονο λιμάνι

Γιώργος Ανωμερίτης, πρόεδρος του ΟΛΠ: «Με το Σ.ΕΜΠΟ. δημιουργείται ένας πολύ μεγάλος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, τόνισε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για αναδιάρθρωση του λιμενικού συστήματος της χώρας και σημείωσε ότι η λιμενική βιομηχανία πρέπει να στραφεί στο θαλάσσιο τουρισμό, στην κρουαζιέρα και το εμπόριο. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, αφού, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η περιοχή μας αναμένεται να ξεπεράσει την Καραϊβική ως προορισμός κρουαζιέρας.
Επισήμανε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα κληθεί να γίνει το λιμάνι αναφοράς για την κρουαζιέρα, αφού ήδη επεκτείνεται, ώστε να έχει έντεκα θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων, ενώ «τρέχει» το σχέδιο κατασκευής έξι νέων προβλητών, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, χωρητικότητας 3.000 και 4.000 επιβατών.
Σε ό,τι αφορά το Σ.ΕΜΠΟ., υπογράμμισε ότι δημιουργείται ένας πολύ μεγάλος και, ταυτόχρονα, ο πιο σύγχρονος σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη, χωρητικότητας 4,7 εκατ. TEU.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το car terminal, υπογράμμισε ότι είναι το μεγαλύτερο στην Ανατολική Μεσόγειο και περιζήτητο για διαμετακομιστικό φορτίο, αφού, όπως είπε, δεν συμφέρει στα motherships να πιάνουν πολλά λιμάνια, λόγω και των τιμών του πετρελαίου, και είναι πολύ πιο εύκολο να έχουν ένα πολύ μεγάλο λιμάνι σαν βάση και, στη συνέχεια, με μικρότερα πλοία να μεταφέρονται σε άλλα λιμάνια τα οχήματα.
Στο ίδιο συνέδριο, ο υποδιευθυντής Προώθησης Υπηρεσιών στις Εκδότριες του Χ.Α., Κωνσταντίνος Κουνάδης, είπε ότι το Χ.Α. είναι εδώ για να βοηθήσει τα επιχειρηματικά σχέδια των εφοπλιστών για τις ναυπηγήσεις τους και υπογράμμισε ότι η ναυτιλία, σε ό,τι αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές, πρέπει να αποκτήσει το σπίτι της στην Ελλάδα.
Δύσκολη η χρηματοδότηση
Στο θέμα της χρηματοδότησης της ναυτιλίας, που ήταν ένας ακόμη τομέας που απασχόλησε το συνέδριο, ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας παραμένει μεγάλος, όμως το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπο με ένα τεράστιο πρόβλημα, το «βουνό χρέους».
Εκτίμησε ότι οι ρυθμοί των επενδύσεων στο χώρο της ναυτιλίας θα είναι επιβραδυντικοί το 2012 - 2013, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εμφανισθούν νέοι παίκτες στη χρηματοδότηση.
Κινέζοι τραπεζίτες
Ενας από τους νέους παίκτες στην αγορά χρηματοδότησης είναι οι κινεζικές τράπεζες, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συμβούλων XRTC, Γιώργο Ξηραδάκη.
Στον κλάδο της τραπεζικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης, οι κινεζικές τράπεζες έχουν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προσπαθώντας να καλύψουν μέρος της έλλειψης κεφαλαίων που έχει παρατηρηθεί, εξαιτίας της απροθυμίας των υπόλοιπων παραδοσιακών ναυτιλιακών τραπεζών να εκτελούν στο ναυτιλιακό ρίσκο, είπε ο ομιλητής και ανέφερε ότι, από τα 470 δισ. δολ. της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, τα 89,3 δισ. δολ. ανήκουν σε κινεζικές τράπεζες.
Στο θέμα της χρηματοδότησης αναφέρθηκε και ο κ. Ted Πετρόπουλος, γενικός διευθυντής Petrofin Research, ο οποίος διαπίστωσε στενότητα στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά τα νεότευκτα πλοία, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, καθώς οι ενδιαφερόμενες ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν υπό όρους και προϋποθέσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.
Απορία
Ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΔΕ, στην εναρκτήρια ομιλία του σχολίασε τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, με μία ιστορία.
Οπως είπε, τον ρώτησαν, πρόσφατα, στο εξωτερικό, αν θα πτωχεύσει η Ελλάδα και αναρωτήθηκε αν μπορεί να πτωχεύσει μία χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ναυτιλία στον κόσμο, τουρισμό, και με τεράστια αποθέματα χρυσού και βωξίτη. Και τότε ο συνομιλητής του εξέφρασε την απορία γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Το συνέδριο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα.

Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο με εικονικές καταρρίψεις!


Σκληρές εμπλοκές είχαμε σήμερα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών μετά από πολύ καιρό, όταν τα τουρκικά μαχητικά επέδειξαν άκρως επιθετική συμπεριφορά και προσπάθησαν να προχωρήσουν σε εικονική κατάρριψη των ελληνικών!
Τα ελληνικά (δύο F-16 από την 341Μ στη Ν.Αγχίαλο και δύο 330Μ επίσης από τη Ν.Αγχίαλο - "Κερυανός"και ένα Μirage 2000-5 από την 331Μ) αντέδρασαν, ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες και αποχώρησαν μόνο όταν τελείωσαν τα καύσιμα και στις δυο πλευρές. Ελληνικά μαχητικά φυλακής τα διαδέχθηκαν, αλλά οι Τούρκοι δεν επέμειναν. 
Η αερομαχία ξεκίνησε όταν τα τουρκικά μαχητικά από το Μπαλίκεσιρ προσπάθησαν να εγκλωβίσουν σε παραμέτρους βολής βλήματος AIM-120 τα ελληνικά μαχητικά. Την κατάληξη των αερομαχιών είναι εύκολο να την φανταστούμε: Απόλυτη ελληνική επικράτηση μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, αφού δεν περίμεναν ότι θα έκαναν τέτοια κίνηση οι Τούρκοι.
Όλα άρχισαν όταν δύο σχηματισμοί της τούρκικης Αεροπορίας αποτελούμενοι από 12 μαχητικά εκ των οποίων τα 8 ήταν οπλισμένα, -εξαιρετικά μεγάλος αριθμός για τα συνήθη δεδομένα τους- πραγματοποίησαν 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών.
Το θέμα είναι γιατί τώρα και γιατί με τέτοια ένταση: Η τουρκική Αεροπορία σε μία επίδειξη θράσους, προσπάθησε να παρεμποδίσει την μετάβαση των μαχητικών F-16 από τη Ν.Αγχίαλο στην άσκηση του ΓΕΣ "Χαλύβδινος Θώραξ"!
Δηλαδή έκαναν μία κανονική αποστολή αεροπορικής απαγόρευσης με στόχο να απομονώσουν το πεδίο μάχης τους "Χαλύβδινου Θώρακα" από την υποστήριξη των ελληνικών F-16! Είναι η πρώτη φορά που το κάνει και η συμπεριφορά αυτή δείνχει ότι είναι για όλα ικανοί, πλέον. 
Όλη η δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.
Το ότι ο αριθμός των εμπλοκών και των παραβιάσεων ήταν ίδιος συμπεραίνεται εύκολα πως οι χειριστές των τουρκικών μαχητικών ήταν αποφασισμένοι για αναμέτρηση με την ΠΑ και εκμεταλλεύθηκαν την κάθε ευκαιρία.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Πρόσκρουση πλοίου σε πλωτή δεξαμενή στο Πέραμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 06:19

Η Λιμενική Αρχή Περάματος ενημερώθηκε, χθες το μεσημέρι, ότι κατά τη διάρκεια χειρισμών αναστροφής του Ε/Γ-Ο/Γ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΛΑΣ» Ν.Ηρακλείου 35 στην Α΄ προβλήτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, όπου ήταν πλαγιοδετημένο, προσέκρουσε στην πλωτή δεξαμενή «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΙΙ».

Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν να προκληθούν υλικές ζημιές και στα δύο ναυπηγήματα, ενώ δεν προκλήθηκε τραυματισμός, ούτε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Ζ΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά απαγορεύτηκε ο απόπλους του Ε/Γ-Ο/Γ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΛΑΣ» και η συνέχιση λειτουργίας της πλωτής γέφυρας «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΙΙ», μέχρι να προσκομισθούν πιστοποιητικά διατήρησης κλάσης τους.

Προανάκριση διενεργείται από το Ζ΄ Λιμενικό Τμήμα Περάματος.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Πολιτικές εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 στον ΟΛΠ Α.Ε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

     Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης ενημερώνοντας τα μέλη του Δ.Σ. για τις πολιτικές εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 στον ΟΛΠ Α.Ε., μεταξύ άλλων ανέφερε:
     1. Υποχρέωσή μας το 2012 είναι να ολοκληρώσουμε τη λειτουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος, για το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών αναθέτει εντός των ημερών σε Σύμβουλο τη σύνταξη της σχετικής πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι για την επιτάχυνση των διαδικασιών έχει συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου του εποπτεύοντος υπουργείου ειδική διάταξη νόμου. Αυτό θα ενισχύσει τις λιμενικές πολιτικές της Αττικής, τον ρυθμιστικό και επιχειρηματικό ρόλο του ΟΛΠ και θα δώσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
     2. Εντός του προσεχούς τριμήνου θα πρέπει ο μέτοχος να διαθέσει δια του Ταμείου ποσοστό 23,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ Α.Ε. μέσω ΕΕΣ. Οι σχετικές διαδικασίες θα κινηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο. Το θέμα αυτό δεν αφορά την εσωτερική λειτουργία του ΟΛΠ Α.Ε. προς το παρόν.
     3. Η δύναμη του προσωπικού στον ΟΛΠ Α.Ε. κατά την 01.09.2011 έναντι των οργανικών θέσεων που προβλέπονται από τον ισχύοντα Κανονισμό είναι μειωμένη κατά 803 άτομα. Σημειωτέον ότι τα δύο τελευταία έτη αποχώρησαν 280 άτομα. Το ποσοστό των αμοιβών επί των συνολικών εσόδων μειώθηκε στο 50,3% (από 71% που ήταν πριν από λίγα χρόνια) και επί των εξόδων στο 56%, ποσοστά τα οποία αντιστοιχούν στο μ.ο. των λιμενικών υπηρεσιών των λιμανιών της ESPO. Σημειωτέον ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2011 μειώθηκαν και οι αμοιβές υπερωριών και αργιών κατά 30% έναντι του 2010, οι δε συνολικές αμοιβές κατά 20,3%. Σημειωτέον ότι ο ΟΛΠ Α.Ε. εφαρμόζει τη συνολική περιοριστική νομοθεσία του 2010 και 2011 επακριβώς.
     “Στόχος της διοίκησης του ΟΛΠ Α.Ε., τόνισε ο κ. Γ. Ανωμερίτης, είναι η περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού μέσα από οργανωτικές και λειτουργικές αναδιαρθρώσεις, εκλογίκευση των δομών εργασίας που οδηγούν σε αποκλίσεις ορισμένες μέσες αμοιβές και καθιέρωση του ρεπό σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Σε συνεργασία με τα συνδικάτα των εργαζομένων, θα επιδιωχθεί αύξηση περαιτέρω της παραγωγικότητας ορισμένων τομέων, έτσι ώστε ο ΟΛΠ Α.Ε. να μην χρειασθεί να απολύσει ή να θέσει σε εφεδρεία μέρος του προσωπικού του, αν και ως γνωστόν εξαιρείται ως εισηγμένη στο ΧΑΑ ανώνυμη εταιρία από το μέτρο αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αν και πρόκειται για εταιρία η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες τον χρόνο με ειδικές συνθήκες λειτουργίας, δεν μπορεί μέσα σε μια γενικευμένη οικονομική κρίση να μην ακολουθήσει μέσα από συναινετικές διαδικασίες οδούς αναδιάρθρωσης των εργασιακών θεμάτων και μεγέθυνσης των αποτελεσμάτων της. Ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι κερδοφόρα εταιρία και θα πρέπει να παραμείνει κερδοφόρα και τα επόμενα χρόνια με τομές εκλογίκευσης των βασικών της δραστηριοτήτων.”
     Ήδη ο κ. Γ. Ανωμερίτης έχει καλέσει σε διάλογο από αύριο την ΟΜΥΛΕ και την Ένωση Λιμενεργατών για συζήτηση επί των προτάσεών του, τις οποίες απεδέχθη το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.”

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Χάρτης-σοκ των Τούρκων!"Σβήνουν" Δωδεκάνησα,φθάνουν Κρήτη!

Ο χάρτης που δημοσιεύεται σε τουρκικά ΜΜΕ είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικός για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις της Άγκυρας!Στην επεξήγηση του χάρτη οι Τούρκοι χρωματίζουν με κίτρινο χρώμα την “υφαλοκρηπίδα που οι Έλληνες ισχυρίζονται πως κατέχουν”,με πορτοκαλί της Κύπρου και μετά αρχίζουν τα παράλογα.Με το γαλάζιο χρώμα φαίνεται η υφαλοκρηπίδα που έχουν οι Τούρκοι και με το σκούρο μπλε αυτή …που ονειρεύονται!
Όπως είναι διακριτό οι Τούρκοι “σβήνουν” από το χάρτη …τα Δωδεκάννησα και φθάνουν σχεδόν ως τη Κρήτη! Το θράσος δεν έλειψε ποτέ από τη Τουρκία!

Η Άγκυρα είναι αναμενόμενο θα θέσει ζήτημα ζωτικού χώρου ,θα μας υπενθυμίσει ότι έχει τις μεγαλύτερες σε έκταση ακτές σ΄ όλη την Ανατολική Μεσόγειο και άλλα σχετικά. Το χειρότερο είναι ότι όπως συμβαίνει συχνά,θα βρει …κατανόηση ακόμη και από ελληνικά χείλη ,που έχουν προφανώς μπερδέψει τη καλή γειτονία με …το “νταβατζηλίκι” που προσπαθεί να πουλήσει η Άγκυρα όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά σ΄ όλη τη περιοχή.

Υπάρχει Διεθνές Δίκαιο που προβλέπει τα πάντα. Αυτό οφείλει να σεβαστεί η Τουρκία και όσο το γρηγορότερα το καταλάβει,τόσο πιο κερδισμένη θα βγει. Σε διαφορετική περίπτωση αν συνεχίσει να ακολουθεί τη τακτική της έντασης και των απειλών, θα είναι η μεγάλη χαμένη.

! ΩΜΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ • ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΚΑΙ ΚΛΟΜΠ ΚΑΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Αγριο ξύλο, προληπτικό

Με προληπτικό ξύλο υποδέχτηκαν οι διμοιρίες ΜΑΤ χιλιάδες πολίτες, που πήγαν χθες το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας οργισμένοι «Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους». Ακαμπτη η Αστυνομία, τους πετούσε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα και τους χτυπούσε με κλομπ, ακόμα και τη στιγμή που κατέβαιναν τρέχοντας τα μαρμάρινα σκαλοπάτια.
Γύρω στις 7 το απόγευμα οι «αγανακτισμένοι» γέμιζαν την πλατεία. «Δεν πληρώνω την κρίση τους», έγραφε το πανό που έφεραν μαζί τους. Στη συνάντηση καλούσε η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Συντάγματος και συμμετείχε δυναμικά το κίνημα «Δεν πληρώνω», που έκανε την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια ξεκινώντας από τα διόδια. Οι πιο ψύχραιμοι υπολογισμοί έφεραν τους συγκεντρωμένους γύρω στις τέσσερις χιλιάδες.
Ανεργοι, νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, μαζί με συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, στάθηκαν μπροστά στη λεωφόρο Αμαλίας φωνάζοντας «πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από 'δώ». Μεταξύ τους ήταν λιμενικοί (ΟΛΠ), τραπεζικοί (ΟΤΟΕ), εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, εκπαιδευτικοί και πρώην εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή που υποχρεώθηκαν να φύγουν και οι συντάξεις τους μειώνονται πλέον κατά 40%.
Οι πολιτικοί φορείς που καλούσαν στη συγκέντρωση δεν είχαν ανταπόκριση. Ο κόσμος εμφανιζόταν δυναμικά λέγοντας ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει και ζητούσε οργανωμένες αντιδράσεις, συζητώντας ότι τα μέτρα θα συνοδευτούν με όξυνση της αστυνομικής βίας και ότι η παρουσία τους στην πλατεία δεν είναι αρκετή.
Οταν ο κόσμος γέμιζε τη λεωφόρο Αμαλίας, οι διμοιρίες ΜΑΤ πλησίασαν από τη Βουλή κι άρχισαν να τους απωθούν χτυπώντας τους με κλομπ και ασπίδες. Ο κόσμος υποχωρούσε φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των αστυνομικών, φορώντας μάσκες, μοιράζοντας «Μαλόξ». Συνεχίζοντας τις επιθέσεις, οι διμοιρίες τούς στρίμωχναν στα πεζοδρόμια. Στη συνέχεια πετώντας χημικά και κρότου-λάμψης άδειαζαν και το πεζοδρόμιο της Αμαλίας, υποχρεώνοντάς τους να κατέβουν στην πλατεία.
Οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να χτυπούν τους πολίτες με παράλληλη ρίψη χημικών, ακόμα και την ώρα που κατέβαιναν τρέχοντας τα μαρμάρινα σκαλοπάτια μαζί με τα παιδιά τους. Μέχρι που ένας γονιός με το παιδί στους ώμους στάθηκε μπροστά σε μια διμοιρία. Τότε αρκετοί επέστρεψαν στο ύψος της Βουλής φωνάζοντας θυμωμένα «Η χούντα δεν τελείωσε το '73».
«Αν μαζευτούμε περισσότεροι, δεν μπορούν να μας διώξουν», έλεγε μια συνταξιούχος. Μιλάει για τα παιδιά της που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις σπουδές και είναι άνεργοι. «Συλλήψεις, δακρυγόνα δεν μας σταματούν», φώναζαν οι νεότεροι. Τη στιγμή που πέταξε κάποιος ένα μπουκάλι νερό έλουσαν και την είσοδο του Μετρό με χημικά.
Η ένταση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ όπου οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στη λεωφόρο Αμαλίας φωνάζοντας συνθήματα και υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς να υποχωρήσουν στη Βουλή, ενώ στην πλατεία πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συνέλευση

Με δρομολόγια από μεγάλα νησιά η λύση στις άγονες;

 
 
«Σπάνε το κεφάλι τους» στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να βρουν λύση στο ακανθώδες όσο και ζωτικής σημασίας για τη πολυνησιωτική Ελλάδα, που ακούει στο όνομα «άγονες γραμμές». Χιλιάδες νησιώτες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσα στο καταχείμωνο, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ προκύπτουν και θέματα ανεφοδιασμού σε τρόφιμα και καύσιμα.

Όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr, χωρίς πλοία κινδυνεύουν να μείνουν πολλά νησιά από το φθινόπωρο. Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της μείωσης του λειτουργικού κόστους, θα αποσύρουν πλοία από αρκετές γραμμές και θα επικεντρωθούν στα «φιλέτα». Το κράτος θα πρέπει να επιδοτήσει τις γραμμές που δεν θα έχουν πλοία και αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

«Η μείωση των μισθωμάτων σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ακτοπλοϊκός κλάδος στις ελεύθερες γραμμές, λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιβατηγών-οχηματαγωγών και του σκληρού ανταγωνισμού, δημιουργεί "συνθήκες αποχής" από τις άγονες γραμμές» επισημαίνουν ακτοπλοϊκοί κύκλοι.

«Εκεί που χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια είναι στον τομέα των γραμμών δημόσιας υπηρεσίας, όπου πρέπει να ληφθούν καινοτόμες αποφάσεις. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές στραγγαλίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ρευστότητα των εταιρειών, οι οποίες αναγκάζονται να μην εκτελούν έστω και προσωρινά δρομολόγια» επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC, Γιώργος Ξηραδάκης. 
Οι λύσεις

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ισχύουσα σύμβαση, που λήγει στο τέλος Οκτωβρίου, για όσο διάστημα απαιτηθεί. Όμως, δεν είναι σίγουρο ότι οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις θα δεχθούν τη μονομερή επέκταση, αφού τα μισθώματα είναι χαμηλά και ορισμένες γραμμές είναι ζημιογόνες.

Στο σημείο αυτό αναμένεται να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, αφού το υπουργείο υποστηρίζει ότι η επέκταση της σύμβασης είναι υποχρεωτική, όμως οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις έχουν αντίθετη άποψη.

Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος περικοπών στις άγονες γραμμές θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, εν όψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2012.

Το υπουργείο προωθεί τον επανασχεδιασμό των άγονων γραμμών, με σκοπό «να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, σίγουρα με μικρότερο συνολικό κόστος, αλλά ταυτόχρονα πιο κερδοφόρο για τις εταιρείες που θα κληθούν να εξυπηρετήσουν το δίκτυο».

Επίσης, μελετάται η επέκταση των δρομολογίων με ανταπόκριση, δηλαδή κάτοικοι μικρών νησιών να ταξιδεύουν με τοπικά δρομολόγια σε μεγαλύτερο νησί και από εκεί να παίρνουν πλοίο για την ηπειρωτική χώρα.


Μεταφορικό ισοδύναμο

«Η ιδέα του μεταφορικού ισοδύναμου, η οποία εδώ και αρκετό καιρό αναφέρεται, είναι μια προσπάθεια θετική, η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών» τονίζει ο κ. Ξηραδάκης και προσθέτει: «Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα η βιωσιμότητα των κατοίκων αυτών στηρίζεται σε ημίμετρα, τα οποία δεν είναι ικανά να εξασφαλίσουν κάποιους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας. Είναι απολύτως αναγκαίο ο ρυθμιστής της αγοράς να περάσει από τη θεωρία στην πράξη». 

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Τι δείχνουν τρεις νέες δημοσκοπήσεις...


Σε δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 5,8%, συγκεντρώνοντας 21,3%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 15,5%, το ΚΚΕ προσεγγίζει το 7,4%, το ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5%, η ΔΗΣΥ 2,2%, η ΔΗΜΑΡ 2,5%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,5%, το Αρμα Πολιτών 1,6%, άλλο κόμμα επιλέγει το 3,3%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος 32,6%.
Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά ΝΔ (29,3 %) - ΠΑΣΟΚ (21,3%) φθάνει τις 8 μονάδες. Το 79% πιστεύει ότι πήγαν χαμένες οι θυσίες των πολιτών τους τελευταίους 12 μήνες ενώ 6 στους 10 φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας PULSE για τον «Τύπο της Κυριακής» η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεντρώνει 21,5%, και...
 ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 15,5%, ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 5%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ -ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,5%, ΔΗΜΑΡ 3%, ΔΗΣΥ 2%, Αρμα Πολιτών 2%, άλλο κόμμα 4%, ενώ όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν λευκό ή αποχή ή είναι αναποφάσιστοι φθάνουν το 30%.
Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι στο 36% και της ΝΔ στο 60%. Το 59,5% δεν επιλέγει ως καταλληλότερο πρωθυπουργό κανέναν μεταξύ των  Παπανδρέου και Σαμαρά ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 24% και ο πρωθυπουργός 15%.
Προβάδισμα 4,3 μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για την εφημερίδα «Το Παρόν». Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% και η Ν.Δ. 25,1%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, ο ΛΑΟΣ με 5,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,1%. Ποσοστό εισόδου στη Βουλή συγκεντρώνει η Δημοκρατική Αριστερά με 3,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 3,1%. Ποσοστό 2,6% συγκεντρώνει η Δημοκρατική Συμμαχία και 1,5% το Αρμα Πολιτών.
Μεγάλο και σε αυτή τη δημοσκόπηση είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, 20,7%, ενώ το άκυρο-λευκό είναι 2,9%.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι το κόμμα θα είχε περισσότερες πιθανότητες νίκης με αρχηγό τον Ε. Βενιζέλο σε ποσοστό 28,7% έναντι του πρωθυπουργού, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 11,7%. Ποσοστό 51,3% των ψηφοφόρων απαντά «με κανέναν από τους δύο».

Η Ευρωζώνη αναλαμβάνει την εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας

Η γνωστή εταιρία συμβούλων Roland Berger επεξεργάστηκε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με άμεση μείωση του χρέους και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπό την εποπτεία της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche (WiWo), το σχέδιο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης 'Treuhand' (Τρόιχαντ), υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης, για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Σε αυτήν θα περιέλθουν οι προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία είναι ιδιωτικοποιημένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.α., αλλά όχι «πολιτιστικά αγαθά».
Η εταιρία Roland Berger υπολογίζει την αξία τους στα 125 δις ευρώ. Προτείναι να διατεθούν τα 60 δις για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το υπόλοιπο να αναλάβει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF. Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Ελλάδας «θα μειώνονταν από το 145% στο 90% του ΑΕΠ», δήλωσε στη WiWo, ο διευθυντής της Roland Berger, Μάρτιν Βίτι.
Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Wiwo ισχυρίζεται ότι το σχέδιο είναι εν γνώσει του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος είπε ότι «αυτές οι σκέψεις είναι στη γραμμή που σκεφτόμαστε κι εμείς».

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Σκοπιανές εταιρείες ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Θεσσαλονίκης

Δεκάδες σκοπιανές εταιρείες, μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων, είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου των Σκοπίων, Μπράνκο Αζέσκι προς τον Δημήτριο Μπακατσέλο, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για τις μεγαλύτερες σκοπιανές εταιρείες που λειτουργούν επί δεκαετίες και είναι πελάτες του Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Με την επερχόμενη έκθεση «Μεταφορές και Logistics» που θα γίνει στα Σκόπια, θα γίνει συνάντηση με τη διαχείριση του λιμανιού και θα συζητηθεί το θέμα αυτό», δήλωσε ο Αζέσκι ο οποίος περιμένει περισσότερες πληροφορίες για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση από το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Ο Μπακατσέλος τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού είναι μια υποχρέωση που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.
Σύμφωνα με τις στατιστικές κατά τους πρώτους μήνες του 2011 αυξήθηκε κατά 15,5 το συνολικό εμπόριο της πΓΔΜ με την Ελλάδα και ανήλθε στα 422.600.000 δολάρια ΗΠΑ.

Συναγερμός στο κοπάδι: Το Spiegel ανέβασε άρθρο για τους Έλληνες Δημοσίους Υπαλλήλους...

Όλα τα λεφτά του Spiegel η περιγραφή του αντιπροέδρου των λιμενεργατών του λιμανιού του Πειραιά:


Το παρδαλό πουκάμισο ξεκούμπωτο μέχρι την κοιλιά, ένας χρυσός σταυρός να κρέμεται απ' το δασύτριχο στήθος και η δυνατή σε σημείο να πονάει χειραψία του Σταμάτη Κουλούρα, Αντιπροέδρου των λιμενεργατών Πειραιά, υποδεικνύουν την μακροχρόνια σκληρή χειρωνακτική εργασία...


Das buntgestreifte Hemd hat er bis zum Bauch aufgeknöpft, ein Goldkreuz baumelt im dichten Brusthaar und sein schmerzhaft-fester Händedruck zeugt von jahrelanger körperlicher Arbeit: Stamatis Koulouras, 50, ist der stellvertretende Chef der Hafenarbeitergewerkschaft von Piräus,
Το υπόλοιπο εδώ ή στις γνωστές σελίδες που ταίζουν κουτόχορτο...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Oi διορισμοί μετά το 2004 στην πρώτη λίστα της εφεδρείας

Οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν από το 2004 και μετά χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ θα τεθούν στην κορυφή της λίστας. Μέχρι τη Δευτέρα οι πρώτοι 4.200 "έφεδροι" από 151 φορείς


Οι διορισθέντες μετά το 2004 χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ συζητείται να τεθούν στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων εφέδρων, όπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στον Τύπο.
Ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και του ΑΠΕ ότι θα οριστούν επιπλέον κριτήρια για την επιλογή του πλεονάζοντος προσωπικού που θα βγει σε εργασιακή εφεδρεία, όπως συζητήθηκε στην πρόσφατη κυβερνητική επιτροπή, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο χρόνος καθώς και ο τρόπος πρόσληψής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόσφατη κυβερνητική επιτροπή που αποφάσισε τα νέα οικονομικά μέτρα διαπιστώθηκε έλλειμμα νομικού πλαισίου για την προετοιμασία της εργασιακής εφεδρείας, γεγονός στο οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, καθώς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας.
Συμφωνήθηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών, επικουρούμενη από νομικούς, η οποία θα καταρτίσει άμεσα τα κριτήρια με τα οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό των 30.000 υπαλλήλων από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα οποία θα ενταχθούν σε νομοθετική ρύθμιση.
Η επιστολή του γγ του υπ. Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδή που απέστειλε στις υπηρεσίες του υπουργείου
Η επιστολή του γγ του υπ. Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδή που απέστειλε στις υπηρεσίες του υπουργείου
Για τον λόγο αυτό χτες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι ο συνολικός αριθμός των εφέδρων μέχρι το τέλος του 2011 θα είναι 30.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου, αλλά τόνιζαν ότι δεν ισχύει η αναλογία 20.000 από τον ευρύτερο και 10.000 υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν οι "έφεδροι" από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ.
Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν στη διυπουργική επιτροπή και κερδίζουν έδαφος είναι:
  • Να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης του πλεονάζοντος προσωπικού από το 10% των 42.000 υπαλλήλων των 151 φορέων οι οποίοι πρέπει να καταθέσουν στοιχεία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
  • Να ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας οι 5.508 μεταταχθέντες στο Δημόσιο από ΟΑΣΑ (1.440), από ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ (1.568), καθώς και οι υπάλληλοι της πρώην Ολυμπιακής (2.500 περίπου).
  • Να ενταχθούν σε εφεδρεία υπάλληλοι αορίστου χρόνου που έχουν προσληφθεί από το 2004 και έπειτα χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη πρόταση θέτει υποψήφιους προς εφεδρεία περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, το γνωστό και ως "Διάταγμα Παυλόπουλου".
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τοποθετήθηκαν σε θέσεις αορίστου χρόνου κυρίως σε δήμους, αλλά και σε ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, ύστερα από αλλεπάλληλες συμβάσεις έργου ή χρόνου που ξεπερνούσαν συνολικά τους 24 μήνες.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Καταγραφή και στον στενό δημόσιο τομέα
Στην καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού και στον στενό δημόσιο τομέα έχει προχωρήσει η κυβέρνηση. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το "Εθνος", μετά την "επιστολή Ρέππα" στους υπουργούς για την άμεση μείωση κατά τουλάχιστον 30% των οργανικών μονάδων, τα υπουργεία ζητούν την "καταγραφή του προσωπικού που μπορεί να μετακινηθεί χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της υπηρεσίας".
Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας κ. Β. Κουλαϊδής ζητεί με έγγραφό του να καταγραφεί το προσωπικό των υπηρεσιών του υπ. Παιδείας με αναφορά στις οργανικές θέσεις (υφιστάμενες, κενές, καλυμμένες), καθώς και στοιχεία του προσωπικού ανά κλάδο, ειδικότητα και σχέση εργασίας που θα μπορούσε να μετακινηθεί προφανώς ως πλεονάζον προσωπικό. Παράλληλα, ζητεί να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό που μπορεί να καλυφθεί με μετατάξεις. Αντίστοιχη καταγραφή γίνεται σε όλα τα υπουργεία με καταληκτική ημερομηνία τη σημερινή ή το αργότερο τη Δευτέρα.
Στο υπ. Υγείας η επικοινωνία των κεντρικών υπηρεσιών με τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού γίνεται τηλεφωνικά για να μην υπάρξει διαρροή εγγράφου. "Αλαλούμ" γίνεται στους 151 φορείς του Δημοσίου με τις λίστες εφεδρείας τις οποίες πρέπει να αποστείλουν στο υπ. Οικονομικών μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα με τουλάχιστον 4.200 ονόματα. Κάποιοι φορείς αρνούνται να αποστείλουν τα στοιχεία γιατί οι διοικήσεις τους θεωρούν ότι χρειάζονται επιπλέον εργαζομένους. Αλλοι οργανισμοί σκοπεύουν να αποστείλουν μόνο αριθμητικά στοιχεία που θα αφορούν την περιγραφή των πλεοναζόντων υπαλλήλων, π.χ. 10 υπάλληλοι γραμματειακής υποστήριξης.

Σκάει βόμβα με τα νησιά στις άγονες γραμμές

Άντε να βρεις 1,2 δισ. (!) με την Τρόικα!
Με βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια της κυβέρνησης μοιάζει το θέμα των άγονων γραμμών. Η κακή οικονομική κατάσταση του κράτους και το δυσοίωνο μέλλον που βυθίζει τη χώρα στο οικονομικό χάος θέτουν σε κίνδυνο τη συγκοινωνιακή κάλυψη της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μελετάει περικοπές στις άγονες γραμμές προκειμένου να προσαρμοστεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου στη δημοσιονομική συγκυρία. Παράλληλα, άμεσος είναι ο κίνδυνος της πτώχευσης ολόκληρου του κλάδου της επιβατηγού ναυτιλίας, όπως επισημαίνουν κύκλοι της ακτοπλοΐας.

Η επιβατηγός ναυτιλία καταγράφει ζημίες αυξανόμενες κατ’ έτος (2009-215 εκατ. ευρώ, 2010-345 εκατ. ευρώ, το 2011 αναμένεται κακή χρονιά).

Στην περίπτωση αυτή το κράτος θα κληθεί εκ του υστερήματος του μνημονίου και τον υπό διαμόρφωση προϋπολογισμό του 2012 να επιδοτήσει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με 1,2 δισ. ευρώ!

Η βόμβα με τις άγονες γραμμές θα σκάσει στα τέλη Οκτωβρίου και το θέμα απασχολεί έντονα αυτές τις ημέρες τόσο τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όσο και τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις.

Οι γραμμές που θα περικοπούν θα είναι προς νησιά τα οποία μπορούν να εξυπηρετηθούν από άλλα μεγαλύτερα νησιά, ενώ θα αραιώσουν οι συνδέσεις με τον Πειραιά.

Οι συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας για τη δρομολογιακή περίοδο 2010-2011 λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για τη νέα περίοδο 2011-2012.

Συνολικά 35 άγονες γραμμές είναι στον αέρα, εκ των οποίων οι 22 αφορούν στη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών και οι υπόλοιπες 13 τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ελλοχεύει ο κίνδυνος για ένα κονδύλι ύψους μόλις 14 εκατ. ευρώ να μείνουν νησιά χωρίς πλοία τον χειμώνα.

Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος περικοπών στις άγονες γραμμές αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες εν όψει και της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για το 2012.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τις αναγκάζουν να μη δείχνουν ενδιαφέρον για τις άγονες γραμμές, αφού είναι αμφίβολο το πότε ακριβώς θα τα εισπράξουν τα χρήματα από το κράτος. Την ίδια ώρα θα πρέπει να πληρώνουν πετρέλαια, πληρώματα και όλα τα έξοδα, βάζοντας λεφτά από τα ταμεία τους που ήδη αιμορραγούν.

Οι μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία

«Η οικονομική εικόνα των ακτοπλοϊκών εταιριών είναι ιδιαίτερα κακή, καθώς παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία τους. Οι δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ελλάδα επηρεάζουν την ακτοπλοϊκή αγορά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά», επισημαίνει η ετήσια έρευνα της XRTC.

-Στρατηγικές ανανέωσης των στόλων δεν μπορούν να υπάρξουν στην παρούσα φάση.

-Ο αυξανόμενα άκριτος ανταγωνισμός στις γραμμές-φιλέτα περιόρισε σημαντικά τα έσοδα και επομένως τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και αποτελούν απειλή για τη βιωσιμότητα των εταιρειών και της αγοράς.

-Έκτακτα γεωπολιτικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έδειξαν τα υψηλά επίπεδα αντανακλαστικών των ακτοπλοϊκών εταιρειών και της πολιτικής ηγεσίας.

-Πιο αναγκαίες από ποτέ είναι οι συγχωνεύσεις και συνεργασίες στην εσωτερική αγορά, οι οποίες θα επιτρέψουν τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

-Η μείωση των κρατήσεων υπέρ τρίτων στις τιμές των εισιτηρίων αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την ορθότερη λειτουργία του κλάδου.

-Το κόστος των καυσίμων εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον κλάδο οδηγώντας σε αποδρομολόγηση πλοίων.

-Η δομή, η οργάνωση και η γενικότερη φιλοσοφία του συστήματος των άγονων γραμμών δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα με αρκετές γραμμές να μην καλύπτονται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

-Η διάσπαση του ανθρώπινου δυναμικού του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας μεταξύ του ΥΘΥΝΑΛ και του ΥΠΡΟΠΟ έχει δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά και δεν αποτελεί βιώσιμο σύστημα.


«Η αβεβαιότητα στην οποία είχαμε κάνει αναφορά πριν από έναν χρόνο όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά μάλλον έχει επιδεινωθεί σε βαθμό που όποιες σε βάθος αναλύσεις και αν γίνουν το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας οδηγήσουν σε συμπεράσματα που θα μας δώσουν μία κατεύθυνση για το πώς θα πρέπει να κινηθεί ο κλάδος της ακτοπλοΐας με σχετική ασφάλεια στο άμεσο μέλλον», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC κ. Γιώργος Ξηραδάκης.

«Η επιδείνωση του κλίματος αβεβαιότητας οφείλεται σε μια σειρά εξωγενών παραγόντων που επικρατούν σε εθνικό, περιφερειακό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο η οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να δημιουργεί σειρά προβλημάτων στους ακτοπλόους τα οποία οφείλονται μεταξύ άλλων: (α) στη μείωση της ζήτησης που είναι αποτέλεσμα της περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής που έχει επιφέρει σημαντική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών. (β)

Στην έλλειψη στρατηγικής διεύθυνσης από μεριάς της πολιτικής ηγεσίας σε θέματα ακτοπλοΐας που έχει οδηγήσει σε απόγνωση αρκετές εταιρείες και ειδικά τις εταιρείες που εμπλέκονται στην προσφορά υπηρεσιών άγονων γραμμών. (γ) Στις κοινωνικές αναταραχές που έχουν αρνητικές συνέπειες και οι οποίες περιόρισαν τις φαινομενικά θετικές εξελίξεις που αναμένονταν για το φετινό καλοκαίρι από τον τουρισμό καθώς και (δ) στον πιστωτικό κίνδυνο που προέρχεται από τις απαιτήσεις προς τους πελάτες των ακτοπλοϊκών εταιριών, αρκετοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Αγέλες υποβρυχίων βγάζει στο Αιγαίο η Τουρκία


Τρία τουρκικά υποβρύχια, δύο 209/1400 και ένα 209/1200, σύμφωνα με πληροφορίες του Π.Ν. εγκατέλειψαν την ναυτική βάση του Μαρμαρά στην Προποντίδα, την μεγαλύτερη βάση του τουρκικού Ναυτικού και βγήκαν στο Αιγαίο αργά το απόγευμα, ενώ είχε προηγηθεί η έξοδος και άλλων υποβρυχίων τις προηγούμενες ημέρες..
Τα σταθερά συστήματα ηχοεντοπισμού του Π.Ν. στην έξοδο των Στενών τα εντόπισαν αργά το βράδυ να βυθίζονται και να χάνονται στα σκοτεινά νερά μεταξύ της Τενέδου και της Ίμβρου. Είχαν προηγηθεί τρεις πυραυλάκατοι, οι οποίες ακολούθησαν την ίδια πορεία και αυτή την στιγμή κινούνται στα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο. Κοντά στα τουρκικά υποβρύχια υπάρχει ελληνικό υποβρύχιο που τα παρακολουθεί.
Ο προορισμός των υποβρυχίων είναι άγνωστος, αλλά στο ΓΕΝ, σαφώς ανησυχούν, καθώς μεν ο τουρκικός Στόλος δεν έχει εξέλθει από τα λιμάνια, αλλά δείχνει πλήρη διασπορά. Το γεγονός μάλιστα ότι βγάζουν κι άλλα υποβρύχια στο Αιγαίο (υπολογίζονται σε τέσσερα αυτά που επιχειρούν τώρα στο Αιγαίο και στην Α.Μεσόγειο) έχει αυξήσει την επαγρύπνηση.
Στα παρατηρητήρια του Π.Ν. από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, υπάρχει κατάσταση αυξημένου συναγερμού και τις τελευταίες ημέρες μονάδες του Π.Ν. έχουν ματασταθμεύσει στην Κρήτη (δια πάν ενδεχόμενο.
Σε ότι αφορά τις φρεγάτες, όλες είναι μοιρασμένες στους κύριους ναυστάθμους (Μαρμαρά, Σμύρνης, Ακσάζ, Αττάλειας)
Την ίδια στιγμή δύο τουρκικά F-16 παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο την ίδια ώρα κοντά σε πολιτικό αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών επρόκειτο να προσγειωθεί στην Κύπρο. Πάντως, σύμφωνα με τον προϊστάμενο δημοσίων σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, η πτήση του αεροσκάφους δεν τέθηκε σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Ο ΟΛΠ εγκατέστησε νέο σύστημα παρακολούθησης των πλοίων για μεγαλύτερη ασφάλεια

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και καλύτερη και ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά προχώρησε πρόσφατα στην εγκατάσταση ενός νέου πρόσθετου συστήματος παρακολούθησης όλων των πλοίων που κινούνται σε ακτίνα 24 ναυτικών μιλίων και που θα μπορεί να μπλοκάρει και να παρακολουθεί στόχους που δεν εκπέμπουν σήμα AIS (Automatic Identification System).

Το σήμα AIS προέρχεται από ειδικό σύστημα που είναι εγκατεστημένο στο πλοίο και μπορεί να παρακολουθεί τις θέσεις και την κίνηση των πλοίων όλο το 24ωρο.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν πολλά πλοία που δεν έχουν εγκατεστημένο το σύστημα AIS ενώ υπάρχει περίπτωση κάποια άλλα για διαφορετικούς λόγους να το κλείνουν.

H σχεδίαση του πρόσθετου συστήματος που θα λειτουργεί από τις αρχές Οκτωβρίου είναι Ιντερνετική και θα μπορούν κατόπιν άδειας να το χρησιμοποιούν εταιρείες ιδιωτικές αλλά και κρατικές, αντλώντας χρήσιμες πληροφορίες για την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά. Σημειωτέον ότι το 2010 οι αφιξοναχωρήσεις πλοίων στον Πειραιά ανήλθαν σε 26.000.

Το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα καθιερώνει συνθήκες υψηλής ασφάλειας, αφού εκτός του Radar συνδέεται με κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σύστημα alarm για όλα τα πλοία, κυρίως για εκείνα που δεν εκπέμπουν σήμα AIS (Automatic Identification System), τα οποία, ως μη έχοντα ταυτότητα, καθίστανται αμέσως στόχοι παρακολούθησης.

Η ΔΕΗ δε δικαιούται, ούτε να εισπράξει φόρους, αλλά ούτε και να κόψει το ρεύμα!

Ο δικηγόρος Αθηνών και νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Χασιώτης, επισημαίνει ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις λεγόμενες τότε “παρκο-εταιρίες” του Δήμου Αθηναίων, οι οποίες έκαναν έλεγχο στάθμευσης των αυτοκινήτων και επέβαλαν και τα σχετικά πρόστιμα σε ιδιώτες,
η ΔΕΗ δε δικαιούται να εισπράττει φόρους και να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε πελάτες της, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αρνούνται να καταβάλλουν το “τέλος ακινήτων”. Παράλληλα, ούτε οι άλλες ιδιωτικές εταιρίες - πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν σε είσπραξη φόρων ή διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της παραπάνω  απόφασης, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος)! 

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η άσκηση δημόσιας εξουσίας αποτελεί την κατ΄εξοχήν έκφραση κυριαρχίας του Κράτους και ασκείται μόνο από το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Το παραπάνω, προστίθεται στους λόγους αντισυνταγματικότητας που ήδη έχουν επισημάνει οι νομικοί συνεργάτες του Συλλόγου μας. (Δείτε το πλήρες κείμενο των γνωμοδοτήσεων).

Παρακάτω παρατίθεται το “κρίσιμο” άρθρο 11, της υπ΄ αριθ. 1934/1998 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

11. Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής,μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994.

Για να δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης, πιέστε εδώ.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στο μικροσκόπιο ξένων ομίλων ο ΟΛΠ

Στο «μεγεθυντικό φακό» μεγάλων ομίλων του εξωτερικού έχει μπει τους τελευταίους μήνες ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. εν όψει και της προγραμματιζόμενης από την κυβέρνηση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει το 23,1% των μετοχών της εταιρείας.
Τα θέματα που ερευνούν όμιλοι κυρίως από Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Φιλιππίνες κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά στο καθαρά επιχειρησιακό σκέλος και τις επενδύσεις που σχεδιάζει να κάνει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και η δεύτερη στο διοικητικό και την καθημερινή λειτουργία του ΟΛΠ.


Η κορυφαία δραστηριότητα του ΟΛΠ, ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων, έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο προβλήτας Ι που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ (με ετήσια αποθηκευτική ικανότητα 1 εκατ. teu) είναι έτοιμος και έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών, τη Mediterranean Shipping Company, για διάρκεια πέντε συν πέντε ετών.
Αλλά και ο υπόλοιπος Σ.ΕΜΠΟ. που έχει αναλάβει να διαχειρίζεται η Cosco για τα επόμενα 35 χρόνια έναντι συνολικού ανταλλάγματος 3,4 δισ. ευρώ σε βάθος 35ετίας, προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο. Οι επενδύσεις στον προβλήτα ΙΙ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και μέχρι το ερχόμενο Μάρτιο θα έχει τη δυνατότητα να αποδίδει πλήρως φτάνοντας τα 2,7 εκατ. teu ετησίως. Ταυτόχρονα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κινεζική εταιρεία θα ξεκινήσει να κατασκευάζει και τον προβλήτα ΙΙΙ που όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του θα έχει ετήσια αποθηκευτική ικανότητα άνω του ενός εκατ. teu.
Πού δίνεται έμφαση
Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις που υλοποιεί ο ΟΛΠ, το βλέμμα είναι στραμμένο στην κρουαζιέρα και το Car Terminal.
Το πρόγραμμα στην κρουαζιέρα αφορά την κατασκευή τεσσάρων μέχρι έξι νέων προβλήτων με επέκταση του λιμανιού από την πλευρά που είναι προς το Φάληρο. Στόχος είναι να γίνει ο ΟΛΠ η μεγαλύτερη βάση κρουαζιέρας (home port) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μιας τέτοιας εμβέλειας το έργο θα κοστίσει, εάν γίνουν και οι έξι προβλήτες, περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Από τους ενδιαφερόμενους ομίλους ωστόσο διατυπώνονται μια σειρά ερωτημάτων τα οποία χρειάζονται πειστικές απαντήσεις. Υπολογίζεται ότι η αύξηση διακίνησης επιβατών με την κατασκευή έξι νέων θέσεων θα δημιουργήσει επιπλέον συγκοινωνιακή επιβάρυνση στην πόλη του Πειραιά. Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο είναι δύσκολο να απορροφήσει περίπου 500 επιπλέον πούλμαν ταυτόχρονα. Ακόμα και η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας ίσως να μην επιλύσει το πρόβλημα, αφού είναι πολύ πιθανό να στέλνει την κίνηση στην πλευρά της Δραπετσώνας, δημιουργώντας σε εκείνη την περιοχή συγκοινωνιακή επιβάρυνση.
Η πιθανολογούμενη εκτόνωση της οδικής δικτύωσης με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας δεν φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα αφού απλά θα διοχετεύσει την κίνηση στο άλλο άκρο του λιμένα με αντίστοιχη συγκοινωνιακή επιβάρυνση. Το γεγονός αυτό θα περιορίζει τον ωφέλιμο χρόνο παραμονής των επιβατών, αποτελώντας σημαντικό αντικίνητρο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι αυξημένη και η κίνηση της ακτοπλοΐας, ενώ αν υπολογίσει κανείς και την ενδεχόμενη λειτουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου που θα κατασκευαστεί δίπλα στην κρουαζιέρα, αλλά και τη μετατροπή του παλιού εκθεσιακού κέντρου του ΟΛΠ σε ξενοδοχείο 5*, η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη.
Στην κατασκευή
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει για την κατασκευή της νέας βάσης κρουαζιέρας του ΟΛΠ ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα και στην κίνηση των πλοίων τόσο της κρουαζιέρας όσο και της ακτοπλοΐας. Ο χώρος ελιγμών των κρουαζιερόπλοιων, ειδικά των μεγάλων που έχουν μήκος 300 μέτρων, και άλλων «πέφτει» επάνω στο δίαυλο της ακτοπλοΐας, και σε περίπτωση που η άφιξη των κρουαζιερόπλοιων συμπίπτει με τα πλοία της ακτοπλοΐας θα δημιουργήσει συμφόρηση που αναπόφευκτα θα αυξήσει το χρόνο αναμονής λειτουργώντας περαιτέρω ως σοβαρό αντικίνητρο.
Το κόστος
Σε ό,τι αφορά το κόστος κατασκευής της βάσης είναι ιδιαίτερα υψηλό και δύσκολα θα υπάρξει ανταπόκριση από εταιρείες σε ό,τι αφορά την κατασκευή των υποδομών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», ο ΟΛΠ έχει ήδη ετοιμάσει έναν πλήρη φάκελο για την Ευρωπαϊκή Ενωση με τον οποίο ζητά τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ σε ένα ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει το 90%.
Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο ΟΛΠ σχεδιάζει να κινηθεί για την κατασκευή των λιμενικών υποδομών για την παραβολή τεσσάρων κρουαζιερόπλοιων. Τις υποδομές αυτές, στη συνέχεια, αναμένεται να παραχωρήσει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα. Σημειώνεται ότι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να λάβουν μέρος σε διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης των υποδομών αυτών που θα κατασκευαστούν, αλλά οι περισσότερες από αυτές το συνδέουν απόλυτα με την πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα για τα πλοία με τρίτες σημαίες.
Μείωση χρόνου φορτοεκφόρτωσης με το νέο σταθμό
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», από τη λειτουργία του Car Terminal έχει διαπιστωθεί ότι η μετακίνηση των Ro-Ro πλοίων τροφοδοσίας νησιών στην περιοχή Γ1 δημιούργησε πρόβλημα στην προσέγγιση των car-carriers πλοίων με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αποφεύγουν τη χρήση του συγκεκριμένου προβλήτα του Car Terminal.
Σε περίπτωση που απελευθερωθεί ο προβλήτας της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και δημιουργηθεί, με ελάχιστο σχετικά κόστος, ένα νέο Car Terminal με επέκταση κατά το διπλάσιο του υφιστάμενου, θα επιτευχθεί σημαντική μείωση του χρόνου φορτοεκφόρτωσης λόγω μικρής απόστασης με το χώρο προσωρινής στάθμευσης, δυναμικότητας περίπου 4.000 θέσεων αυτοκινήτων.
Το νέο αυτό Car Terminal θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο στη διαχείριση Γ1, η οποία θα φιλοξενήσει τη δραστηριότητα των επισκευών που σήμερα εκτελείται στον προβλήτα της ΔΕΗ σε συνδυασμό με το μόλο Δραπετσώνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η διοίκηση του ΟΛΠ διαπραγματεύεται με τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την αποδοχή της πρότασης.
Με τη μεταφορά του Σταθμού Αυτοκινήτων της Γ1 στο νέο χώρο, η συνολική έκταση που έχει δώσει ο ΟΛΠ για την ανάπτυξη της δραστηριότητας των αυτοκινήτων θα ανέρχεται σε 255.000 τ.μ., με δυναμικότητα διαχείρισης 750.000 αυτοκινήτων ετησίως.
Λόγω της θέσης του το νέο Car Terminal θα είναι περιζήτητο για μεταφορτώσεις αυτοκινήτων και θα προκαλέσει το ενδιαφέρον εταιρειών του κλάδου ώστε να δοθεί με παραχώρηση.
Oι ιδιώτες αναζητούν φόρμουλα για κοινό μάνατζμεντ
Σε ό,τι αφορά το διοικητικό μοντέλο, το 23,1% που σκοπεύει να πουλήσει το κράτος σε ιδιώτες προβληματίζει τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι είναι ήδη σε επαφή με την κυβέρνηση και αναζητούν μια φόρμουλα τουλάχιστον για κοινό management της εταιρείας. Θεωρούν ότι θα είναι ανούσιο το να επενδύσουν σε ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στο κέντρο λήψης αποφάσεων.
Πλειοψηφία
Σημειώνεται ότι υπάρχουν όμιλοι που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν ακόμα και πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο στον ΟΛΠ, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει μια τέτοια κίνηση. Αλλωστε, όπως έχει σημειωθεί, και οι χερσαίοι χώροι που χρησιμοποιεί ο ΟΛΠ ανήκουν στο κράτος και του έχουν παραχωρηθεί για τα επόμενα 40 χρόνια.
Ταυτόχρονα τους απασχολεί ιδιαίτερα το στελεχιακό δυναμικό του ΟΛΠ, τόσο σε επίπεδο αριθμού, όσο και σε επίπεδο απόδοσης. Ζητούν να μάθουν με λεπτομέρειες το πώς λειτουργεί σήμερα ο ΟΛΠ και πόσους υπαλλήλους χρειάζεται για να λειτουργήσει με επιτυχία και στο μέλλον.
Ακτοπλοΐα
Ο ΟΛΠ σχεδιάζει κάποιες επενδύσεις στο κεντρικό του λιμάνι που θα διευκολύνουν την κίνηση επιβατών και οχημάτων, αλλά η λύση για την αποσυμφόρηση του ΟΛΠ είναι η ολοκλήρωση του Αττικού Λιμενικού Συστήματος (απορρόφηση από τον ΟΛΠ των λιμανιών της Ραφήνας, Λαυρίου και Ελευσίνας) ώστε να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις στο λιμάνι του Λαυρίου.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αναζητείται λύση για τα λιμάνια…


 

Κοντά δύο μήνες προ του νέου «θρίλερ» με την επόμενη δόση του Ευρω-δανείου τα λιμάνια θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις εγκύρων κύκλων ΕΕ και ΔΝΤ θα ζητήσουν απτά παραδείγματα ιδιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του theseanation το διάστημα αυτό αναζητείται η «χρυσή τομή» για τη διάθεση ποσοστού των εισηγμένων αλλά και των μη εισηγμένων λιμένων στρατηγικής σημασίας με πλέον ισχυρά πέραν της χρηματιστηριακής διάθεσης εκείνη τη λύση, που δεν είναι άλλη της παραχώρησης, που απέδωσε και μάλιστα τα μέγιστα στην περίπτωση του ΟΛΠ.
Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν με νόημα ότι το νομικό πλαίσιο είναι εκείνο που θα καθορίσει λίαν προσεχώς τις επόμενες κινήσεις, εκτός βέβαια της περιπτώσεως ανατροπών πολιτικού χαρακτήρα ήτοι μίας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης πιθανώς αμέσως μετά την συζήτηση του προϋπολογισμού και με αυτή την αιτία.
Η περίπτωση ή μάλλον το «μοντέλο» του Πειραιά έχει τεθεί επί της «τραπέζης» και ουχί «επί τάπητος» των επιτελικών στελεχών εκείνων των επενδυτικών κύκλων που ενδιαφέρονται να «τοποθετηθούν» στο λιμάνι του Πειραιά. Που και πάλι, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηστών των εγκαταστάσεών του, θα αποτελέσει τον «πιλότο» των νέων εξελίξεων περί το εθνικό λιμενικό σύστημα.
Με αξιόλογα προγράμματα της ΕΕ περί τις συνδυασμένες μεταφορές να «τρέχουν» τα ελληνικά λιμάνια αποτελούν «φιλέτο» για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αναφορικά με τη διαμόρφωση των εμπορευματικών ροών, είτε σε εποχή κρίσεως είτε όχι, εξ αιτίας της γεωγραφικής τους θέσεως και μάλιστα σε ένα «σταυροδρόμι» όπου το τελευταίο διάστημα έρχονται να προστεθούν στα «διάφορα καλούδια» και οι περιπτώσεις διακίνησης κοιτασμάτων καυσίμων και αερίων από τις επικείμενες εξορύξεις στις ΑΟΖ της ανατολής Μεσογείου, του Ιονίου και της Αδριατικής προσεχώς.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ισχυρή πρωθυπουργική εμφάνιση


«Πειστική και υπεύθυνη  πρωθυπουργική εμφάνιση Σαμαρά, με όραμα και σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος».
Έτσι θα συνόψιζα τη ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΘ.
Ας επιχειρήσουμε να ιχνηλατήσουμε τα πολιτικά συμπεράσματα της ομιλίας του:
Πρώτον, ο κ. Σαμαράς απάντησε στο κάλεσμα των καιρών και της ιστορίας. Και απάντησε με υπεύθυνο λόγο, ρεαλιστικό σχέδιο, εθνικό όραμα και κατάθεση  ψυχής. Ναι εμείς οι Έλληνες μπορούμε.
Δεύτερον, ο κύβος πλέον ερρίφθη. Ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα εκλογών, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο και δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διάγουμε, η χώρα εισέρχεται  σε προεκλογική τροχιά. Η αντίστροφη μέτρηση για την Κυβέρνηση Παπανδρέου (που θα αποδειχθεί μια αλήστου μνήμης καταστροφική περίοδος) άρχισε ήδη. Το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις  κάλπες, θα αποκτήσει τέτοια δυναμική που θα μετατραπεί σε πάνδημο αίτημα που θα παρασύρει στο διάβα του την κυβέρνηση του Μνημονίου.
Τρίτον, ο  κ  Σαμαράς παρουσίασε και το κεντρικό μήνυμα με το οποίο θα ξεκινήσει την έφοδο προς την εξουσία. Το,  «Εμείς οι Έλληνες μπορούμε». Θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μήνυμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές, προκαλεί πατριωτική ανάταση, απευθύνεται σε όλους, υπογραμμίζει την ταύτιση και την εθνική μας συνείδηση και συλλογικότητα, προσκαλεί σε συμμετοχή και παρακινεί για δράση και συστράτευση.
Τέταρτον, με την ομιλία του, πέραν των οικονομικών αναφορών, που ήταν απαραίτητες λόγω της περίστασης, περιέγραψε  μια ευρύτατη κεντροδεξιά  μεταρρυθμιστική ατζέντα. Και είπε τα πράγματα με το όνομά  τους!  Ενδεικτικά επισημαίνω την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων υπό την εποπτεία της Ακαδημίας, την αναφορά στο άσυλο και τη θρησκεία, την έμφαση στο μεταναστευτικό, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, την Αναθεώρηση του Συντάγματος, με προτάσεις τομές όπως το ασυμβίβαστο του αξιώματος Βουλευτού και υπουργού, την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας  κ.λ.π. Είναι πρώτη φορά που αρχηγός της Ν.Δ. θέτει τα πράγματα τόσο ξεκάθαρα.
Πέμπτον, έθεσε  τέλος στα σενάρια συγκυβέρνησης. Ζητώντας καθαρή και ισχυρή εντολή. Τονίζοντας εμφατικά ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Περιγράφοντας με μελανά χρώματα τον βίο και την πολιτεία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Επίσης, η αναφορά του για διαδραματιζόμενα στη Στατιστική Αρχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Έκτον, επιβεβαίωσε ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της μεγάλης κεντροδεξιάς, στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις πλευρές και όλες τις κατευθύνσεις, ξεκαθαρίζοντας το δρόμο που θα ακολουθήσει. Πορεία στην οποία διευκρίνισε ποιοι είναι ευπρόσδεκτοι και ποιοι   δεν έχουν θέση. Παράλληλα προειδοποίησε  το πασοκικό κατεστημένο και τις συντεχνίες, που υπονόμευσαν όλες τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. από τη μεταπολίτευση και μετά. Και χρησιμοποίησε μια σκληρή φράση: «θα είμαστε αμείλικτοι» είπε.
Έβδομον, έδειξε ότι είναι πραγματικός εθνικός ηγέτης. Προσηλωμένος μεν στην Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, έτοιμος να επαναφέρει την Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε εξαθλιώνοντας το λαό, ούτε κυρίως μέσα σ΄ ένα πλαίσιο απαξίωσης της πατρίδα μας. Η Ελλάδα απαιτεί σεβασμό και  χρόνο ευκαιρία  για να βάλλει τάξη στα του οίκου της. Δεν θα γίνει το «κλωτσοσκούφι του κάθε κερδοσκόπου»
Όγδοον, χειρίστηκε αριστοτεχνικά, κατά τη γνώμη μου, το ακανθώδες ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Οι σχέσεις με την Τρόϊκα έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα. Όμως, ο κ. Σαμαράς διατύπωσε ένα πλαίσιο το οποίο δύσκολα  θα αρνηθούν οι δανειστές μας.
1. Το ακολουθούμενο πρόγραμμα έχει ήδη αποτύχει και είναι λάθος η συνέχισή του. Άρα η αναθεώρηση προκύπτει εκ των πραγμάτων.
2. Δεν ζήτησε τίποτα περισσότερο απ’ ότι ήδη έχουν δώσει στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
3. Συμφωνεί με τους στόχους (δηλαδή περιορισμό ελλείμματος και χρέους) αλλά διαφωνεί με την πολιτική επίτευξής τους.
4 Ο κ. Σαμαράς, ως Πρωθυπουργός, πριν διατυπώσει το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης, θα λάβει μια σειρά από μέτρα τα οποία αφ’ ενός μεν θα είναι αποκαλυπτικά των προθέσεών του, αφ΄ετέρου θα δείξουν και την αποφασιστικότητά του. Με άλλα λόγια, προτού ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση, θα τους δείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό όπλο.
Όμως, όλα αυτά δεν θα ήταν ενδεχομένως τόσο σημαντικά χωρίς αυτό το “κάτι άλλο” που αποτελεί και την μεγάλη δύναμη του κ. Σαμαρά.
Όπως και στο Ζάππειο ΙΙ, που είπε εκείνο το συγκλονιστικό «είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει», έτσι και χθές όταν άρχισε να μιλάει για το όραμά του, η φωνή του ράγισε. Εκεί δεν μιλούσε ο πολιτικός. Μιλούσε ο άνθρωπος. Ο ηγέτης που ανοίγει την ψυχή του. Ενδεχομένως, αυτή να είναι και η μεγαλύτερη δύναμη του κ. Σαμαρά! Ότι δεν διστάζει να συγκινείται δημοσίως και να αποκαλύπτει τις ευαισθησίες τους.  Και η ευαισθησία είναι δύναμη!
Στις δύσκολες μέρες που περνάμε και πρέπει να ξανασταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και να αρχίσουμε απ’ την αρχή, ο κ. Σαμαράς μας έδειξε τον δρόμο! Η πανστρατιά ξεκίνησε.
«Εμείς οι Έλληνες μπορούμε!» Αρκεί να το πιστέψουμε!