ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Στον Πειραιά το μέτωπο της σύγκρουσης ΠΝΟ-κυβέρνησης


Να περιοριστεί η απεργία των ναυτεργατών στα λιμάνια της Αττικής αποφάσισε η ΠΝΟ, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε επιστράτευση των απεργών. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 10:30 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, στον Άγιο Διονύσιο. Παναττική 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα αποφάσισαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΠΝΟ.
Φωτογραφία: Σπύρος ΤσακίρηςΦωτογραφία: Σπύρος ΤσακίρηςΟι ναυτεργάτες στην Αττική δεν παραλαμβάνουν τα φύλλα πορείας, όπως αποφάσισε η ΠΝΟ, σε σύσκεψη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά.

Φωτογραφία: Σπύρος ΤσακίρηςΦωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης
Από το λιμάνι του Πειραιά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο για ιδιόμορφη κοινοβουλευτική χούντα του κεφαλαίου. «Η επιστρατευμένη δημοκρατία μόνο δημοκρατία δεν είναι» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι είναι κοινό το μέτωπο ναυτεργατών-αγροτών. 
 
«Βάζουν ταφόπλακα στη Ναυτιλία» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος συμμετείχε, επίσης, στη συγκέντρωση στον Πειραιά.
 
Η επίταξη των ναυτεργατών
 
Η επιστράτευση θα ισχύσει από τις 6 το πρωί της Τετάρτης, οπότε θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. 
 Πρόκειται για την 4η επιστράτευση τα τελευταία 13 χρόνια, αφού είχαν προηγηθεί οι επιστρατεύσεις του 2001, του 2006 και του 2010. Μάλιστα, η τελευταία επίταξη διήρκησε δυο χρόνια, αφού άρθηκε στα τέλη του 2012.
Κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ
Σε έκτακτη συνεδρίαση, η ΓΣΕΕ αποφάσισε παναττική 24ωρη απεργία την Τετάρτη, συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στον Αγιο Διονύσιο στον Πειραιά και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, σε ένδειξη «έντονης διαμαρτυρίας και καταγγελίας της κυβερνητικής και αντιδημοκρατικής απόφασης» για την επιστράτευση.. Η ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση  να άρει το μέτρο της επίταξης.
Ανάλογη απόφαση έλαβε και η ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε την κυβερνητική απόφαση για επιστράτευση των ναυτεργατών, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατική πρακτική ποινικοποίησης των εργατικών και απεργιακών αγώνων. 
Δηλώσεις Κ. Μουσουρούλη
Την επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Τόνισε ότι η κυβέρνηση εξήντλησε όλα τα περιθώρια. Υποστήριξε ότι μετά την απόφαση της ΠΝΟ για νέα 48ωρη απεργία, που ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, κυριάρχησαν μικροκομματικές σκοπιμότητες που δεν αφήνουν περιθώριο για διάλογο. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην επίταξη των ναυτεργατών για να μην υπάρξει κίνδυνος με τον ανεφοδιασμό νησιών και την ασφάλεια των συγκοινωνιών. 
Ο Κωστής Μουσουρούλης υπογράμμισε ότι πρότεινε λύσεις σε αιτήματα της ΠΝΟ, όπως τη δέσμευση των ακτοπλόων για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις και την εξόφληση των οφειλών σύμφωνα με όσα έχουν πει οι εταιρείες.
Ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
Το υπουργείο Ναυτιλίας, με ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων». 
 
Η στάση της ΠΝΟ
«Είμαστε εναντίον των καταστάσεων όπως η επιστράτευση. Ο εργαζόμενος είναι ελεύθερος να αποφασίζει. Οι επιστρατεύσεις οξύνουν καταστάσεις και δεν έχουν λύσει ποτέ κάποιο θέμα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, λίγο πριν από την ανακοίνωση της επιστράτευσης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των μηχανικών Σάββας Τσιμπόγλου υπογράμμισε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης έρχεται και συσσωρεύει προβλήματα που είχαμε και τα κάνει χειρότερα. Σε καθεστώς επιστράτευσης τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε 31 απεργίες. Ξέρουμε πως θα κινηθούμε».
Στη συνεδρίαση που είχε το πρωί η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) πέρασε με οριακή πλειοψηφία η πρόταση για συνέχιση της απεργίας που κρατά δεμένα τα πλοία εδώ και μια εβδομάδα.
Ειδικότερα 8 ψήφους έλαβε η πρόταση για συνέχιση και 7 η πρόταση για προσωρινή αναστολή της απεργίας για μια ημέρα, προκειμένου να δοθεί μια προσωρινή διέξοδος στη διακίνηση των προϊόντων.
 
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της,  η ΠΝΟ έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης. Ζήτησε την κατανόηση του επιβατικού κοινού. Επίσης σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει σαφείς απαντήσεις στα αιτήματά τους.
 
“Οι Έλληνες ναυτεργάτες, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις, την ενεργοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και μεθόδων των κυβερνόντων και όχι μόνο, συνεχίζουν με ψηλά το κεφάλι την καθ’ όλα επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίησή τους για τα πανθομολογουμένως δίκαια αιτήματά τους”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Οι προηγούμενες κινήσεις του υπουργού Ναυτιλίας 
 
Χθες ο Κωστής Μουσουρούλης συναντήθηκε εκ νέου με αντιπροσωπεία της ΠΝΟ και δεσμεύτηκε για την καταβολή των δεδουλευμένων σε δύο δόσεις από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτεργατών, οι οποίοι εμμένουν στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και στην απόσυρση του νομοσχεδιου του "Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις", λέγοντας πως αν δεν έληγε η απεργία την Τρίτη, “η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της”.
 
Ο υπουργός επανήλθε και σήμερα με την ίδια προειδοποίηση τονίζοντας ότι έχει γίνει εξαντλητικός διάλογος και ότι πρέπει πλέον να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλότητα. " Νομίζω ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική, εάν όχι τότε εμείς θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας στις κραυγές αγωνίας των νησιωτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: