Στον «αέρα» βρίσκονται οι θέσεις εργασίας των εργαζόμενων στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των άλλων λιμανιών με την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης Σαμαρά για την «αξιοποίηση» τους.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης παρουσιάζοντας το «Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης λιμένων», με βασικές κατευθύνσεις (
για να δείτε την παρουσίαση πατήστε εδώ) ξεκαθάρισε ότι για όσες εμπορικές δραστηριότητες υπάρχει ενδιαφέρον θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες για όσες δεν υπάρξει ενδιαφέρον θα συνεχίσουν να ασκούνται από τις Αρχές λιμένων.
Ωστόσο,
σε ερώτηση του Pireas2day.gr για τις εργασιακές σχέσεις ο υπουργός παρέπεμψε στα επενδυτικά σχέδια των ενδιαφερόμενων λέγοντας ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας στα λιμάνια».
Λίγο αργότερα, σε άλλη δημοσιογραφική ερώτηση ο κ. Μουσουρούλης απέφυγε να δώσει στοιχεία για το πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και από ποιο καθεστώς θα διέπονται.
Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί η τύχη των σημερινών εργαζόμενων αφού το κάθε λιμάνι θα παραχωρεί δραστηριότητες, με άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας.
Το θέμα έθεσε σε δήλωσή του και ο υπεύθυνος του τομέα ναυτιλίας του
ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος τόνισε ότι «το μόνο σαφές μήνυμα μέσα από τις κατά τα άλλα αόριστες αναφορές είναι αυτό της επισφάλειας της θέσης των εργαζομένων στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα λιμάνια, αφού οι θέσεις και οι συνθήκες εργασίας αφήνονται στην τύχη των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων».
Παράλληλα, έντονη ήταν και η αντίδραση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος δήλωσε τα εξής:
«
Οι σημερινές δηλώσεις του ΥΝΑ μέσα από την προχειρότητα και την ασάφεια το μόνο που κάνουν σαφές είναι τη βούληση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα φιλέτα των λιμανιών και να επωμιστούν οι δημόσιοι οργανισμοί τις μη κερδοφόρες δραστηριότητες ενώ για το προσωπικό στην καλύτερη περίπτωση τους επιφυλάσσουν κινεζοποιημένες εργασιακές σχέσεις.
Η κυβέρνηση ας καταλάβει ότι ο δημόσιος έλεγχος και χαρακτήρας των λιμανιών, η εργασιακή συνέχεια των εργαζομένων με ΣΣΕ δεν διαπραγματεύονται. Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και θα απαντήσουν αγωνιστικά».
Tο σχέδιο για τα λιμάνια
Ο υπουργός κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μια Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων προεξοφλώντας πάντως και την συνέχιση της ύπαρξης της Γενικής Γραμματείας Λιμένων ενώ ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν και 4 νέα λιμενικά συστήματα για τα 12 λιμάνια, που είναι ΑΕ και θα είναι:
Το Αττικό Λιμενικό Σύστημα (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο και Ελευσίνα), της Βορείου Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα), της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα) και ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου.
«Οι νέες «Αρχές» (λιμενικά δίκτυα) θα λειτουργούν έναντι τρίτων εξ ονόματος του Ελληνικού Δημοσίου, όπως και σήμερα («οικοπεδούχοι»). Σε πρώτη φάση, πρόκειται για διοικητική συνένωση των 12 μεγάλων λιμένων, των Α.Ε. σε 4 λιμενικά δίκτυα (κοινή πρόταση με το ΤΑΙΠΕΔ). Κατά τη συγκρότησή τους, θα πρέπει να δημιουργήσουν διακριτές διοικητικές ενότητες κατ’ αναλογία του διαχωρισμού δραστηριοτήτων που πραναφέρθηκε. Ο ΟΛΠ και ΟΛΘ θα απαιτήσουν βεβαίως ειδικό χειρισμό, καθώς οι δύο Α.Ε. είναι εισηγμένες στο Χ.Α.», υπογράμμισε ο υπουργός, Και συνέχισε:
«Οι εμπορικές δραστηριότητες και δραστηριότητες παροχής λιμενικών υπηρεσιών πρόκειται να υλοποιούνται κυρίως μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Ελπίζουμε σε επενδυτικό ενδιαφέρον και οι ενδείξεις είναι καλές. Βέβαια δεν μιλάμε για όλα τα λιμάνια της χώρας, μην υπάρξει τέτοια εντύπωση. Όπου δεν υπάρξει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, οι «Αρχές» θα συνεχίσουν να υλοποιούν και τις εμπορικές δραστηριότητες υπό την αντίστοιχη διοικητική ενότητα.
Η πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει ένα σαφές προς τους επενδυτές αλλά και τους πολίτες, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμένων. Σαφές και διαχρονικό. Οι περισσότεροι επενδυτές, για να λειτουργήσουν, θέλουν να γνωρίζουν πως η Ελλάδα λειτουργεί όπως τα άλλα Κράτη-Μέλη, να καταλαβαίνουν πως στα ελληνικά λιμάνια εφαρμόζεται η Κοινοτική νομοθεσία όπως στα άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια, πως δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Αυτό είναι εύλογο και υποχρέωσή μας επιπλέον».
Τι θα γίνει με τα μικρότερα λιμάνια
Σε ότι αφορά τα μικρότερα λιμάνια ο υπουργός είπε ότι σύμφωνα, πάντα, με τον κυβερνητικό σχεδιασμό:
«Σε δεύτερη φάση, οι «Αρχές» θα προσκαλέσουν τα υφιστάμενα Λιμενικά Ταμεία (Λ.Τ.) σε συγχώνευση δια απορροφήσεως σε εθελοντική βάση. Η πρόσκληση θα απευθύνεται στα Λ.Τ. που θα περιληφθούν σε κατάλογο ο οποίος θα καταρτισθεί με βάση την εθνική στρατηγική και γεωγραφικά και άλλα κριτήρια, καθορίζοντας ταυτόχρονα τους όρους και προϋποθέσεις των συγχωνεύσεων. Όσα Λ.Τ. δεν ανταποκριθούν θετικά, εντός προθεσμίας από την έκδοση της πρόσκλησης, θα διατηρήσουν το σημερινό καθεστώς για συγκεκριμένη μεταβατική περίοδο. Έως τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, το Υπουργείο Ναυτιλίας σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, αλλά και Οικονομικών, θα θέσουν σε διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνενώσεων Λ.Τ. σε νέες «Αρχές», με σκοπό τη συντονισμένη εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής σε όλη την επικράτεια. Το σχέδιο θα προσβλέπει στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των λιμανιών κάθε δικτύου, μέσω συνεργειών, συμπληρωματικότητας και εξοικονόμησης πόρων και θα προνοεί επίσης για την ορθολογική και δίκαιη διάχυση στις τοπικές κοινωνίες των οικονομικών και αναπτυξιακών αποτελεσμάτων. Όλα αυτά θα διασφαλιστούν μέσω της εφαρμογής ελάχιστων προδιαγραφών διαφάνειας, οικονομικού ελέγχου και διοικητικής λειτουργίας για τους λιμένες κάθε δικτύου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ
Ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού τόνισε:
Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά βάση περιέχουν μόνο γενικές αναφορές δηλωτικές των γνωστών κυβερνητικών προθέσεων. Προκαλούν σύγχυση και ανησυχία παρά δίνουν απαντήσεις σε ουσιαστικά ερωτήματα.
Ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιμανιών χωρίς να είναι σε θέση να ενημερώσει με ποιο τρόπο θα γίνει αυτή η εκποίηση, παραπέμποντας στα αποτελέσματα μελέτης που θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2013. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών γίνεται με γνώμονα τις δογματικές νεοφιλελεύθερες εμμονές που κυριαρχούν καθώς και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και όχι με κριτήριο τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
Αντιθέτως, το μόνο σαφές μήνυμα μέσα από τις κατά τα άλλα αόριστες αναφορές είναι αυτό της επισφάλειας της θέσης των εργαζομένων στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και στα άλλα λιμάνια, αφού οι θέσεις και οι συνθήκες εργασίας αφήνονται στην τύχη των ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Υπουργός σε σχετική ερώτηση απάντησε: «θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα λιμάνια».
Επιπρόσθετα, η αναφορά του κ. Υπουργού στην χθεσινή συμφωνία Hewlett Packard – COSCO - ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως επιβεβαιωτική της θετικής απόδοσης των ιδιωτικοποιήσεων είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αναγόρευση σε κυβερνητική επιτυχία, μίας ιδιωτικής συμφωνίας που προέκυψε κυρίως λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων και άρα του υψηλού θαλάσσιου μεταφορικού κόστους είναι παραπλανητική. Αντίθετα επιβεβαιώνει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ότι το λιμάνι του Πειραιά διαθέτει τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα και όντως υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να γίνει εμπορική πύλη εισόδου προς την Ευρώπη προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η καταστροφική πορεία της χώρας εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών δεν μπορεί να κρυφτεί με την επίκληση τέτοιων «επιτυχιών».
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η εκποίηση των λιμανιών θα στερήσει τη χώρα από ένα σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό στην προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Σήμερα απαιτείται όσο ποτέ άλλοτε η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εθνικής λιμενικής πολιτικής που θα απαντά στις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των σημαντικών παραγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας προς όφελος του ελληνικού λαού.