ΤΙΤΛΟΙ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Δ ί κ τ υ ο Μ Ε ΣΟ Γ ΕΙ Ο Σ SOS

Δ ί κ τ υ ο Μ Ε ΣΟ Γ ΕΙ Ο Σ
SOS
Μαμάη
3Α, 10440, Αθήνα
Tel./Fax: 210
E
8228795mail: info@medsos.gr
Website:
www.medsos.gr
Ο καταναλωτής είναι αυτός που πρέπει να ορίζει την αγορά
προς την κατανάλωση ειδών που δεν διατρέχουν κίνδυνο και διεκδικήσουμε μέσα από
αυτή τη συμπεριφορά την τήρηση των νόμων που διέπουν τον κλάδο της αλιείας
συμβάλει μέσα από την καθημερινότητά μας στη βελτίωση της κατάστασης των
ιχθυαποθεμάτων στη χώρα μας
. Συνεπώς, αν στραφούμε, έχουμε.
Περισσότερα από
εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια
Απειλούμενων Ειδών της
40 είδη θαλάσσιων ψαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν να. Σύμφωνα με μελέτη για τον Κόκκινο ΚατάλογοIUCN σχετικά με την κατάσταση των ψαριών της Μεσογείου,
περίπου τα μισά είδη καρχαριών και σαλαχιών και το λιγότερο
απειλούνται με εξαφάνιση
ενδιαιτημάτων τους
ρύπανσης
12 είδη άλλων ψαριών, εξαιτίας της υπεραλίευσης, της υποβάθμισης των(περιοχές αναπαραγωγής, ζευγαρώματος, εύρεσης τροφής κ.α.) και της.
Εμπορικά είδη όπως ο Ερυθρός Τόννος
marginatus)
(Thunnus thynnus), ο Ροφός (Epinephelus, το Λαβράκι (Dicentrarchus labrax) και ο Μπακαλιάρος (Merluccius merluccius)
θεωρούνται
Απειλούμενα ή Δυνάμει Απειλούμενα με εξαφάνιση σε μεσογειακό επίπεδο,
κυρίως εξαιτίας της υπεραλίευσης
.
Με βάση τη νέα μελέτη της
IUCN από τα 519 ενδημικά είδη και υποείδη της Μεσογείου
(
δηλαδή είδη που απαντούμε μόνο ή κατά κύριο λόγο στη Μεσόγειο) που μελετήθηκαν, 43
είδη
(περίπου 8%) αφορούν σε όλες τις κατηγορίες απειλής (Κρισίμως Απειλούμενα,
Κινδυνεύοντα ή Ευάλωτα
και σαλάχια
). Από αυτά 15 είδη (το 93% των ειδών αυτών αφορά σε καρχαρίες!) έχουν χαρακτηριστεί ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα, 13 είδη ως Απειλούμενα και
15
ως Ευάλωτα. Επίσης, ακόμη 22 είδη έχουν καταταχθεί στα Δυνάμει Απειλούμενα,
συνεπώς αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη διαχείριση και για αυτά σύντομα θα
κατηγορία
ενδεικτικά
ανέβουν” (...για να είμαστε και επίκαιροι). Τα παραπάνω νούμερα ενδεχομένως είναι, καθώς ο αριθμός των ειδών για τα οποία δεν υπάρχει επαρκής πληροφορία
(Data deficient)
παράδειγμα
υπάρχουν επαρκή στοιχεία
ανέρχεται στο 1/3 των ενδημικών ψαριών της Μεσογείου (IUCN, 2011). Για, ο Ξιφίας (Xiphias gladius) είναι ένα από αυτά τα είδη για τα οποία δεν, και επιπλέον στην Ελλάδα είναι είδος πλήρως εκμεταλλευμένο.
Όμως
, η έλλειψη στοιχείων δεν σημαίνει ότι ο Ξιφίας δεν βρίσκεται σε κίνδυνο!
Για την προστασία των ψαριών της Μεσογείου υπάρχει σχετική νομοθεσία σε διεθνές
,
ευρωπαϊκό
προϋποθέσεις αναφορικά με τα επιτρεπόμενα αλιευτικά εργαλεία και τις περιόδους που
μπορούν να χρησιμοποιούνται
συγκεκριμένα είδη και περιοχές
, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η νομοθεσία αυτή θέτει όρους και, με την καθολική ή εποχική απαγόρευση αλιείας για, με τα επιτρεπόμενα μεγέθη αλιείας ανά είδος κ.α..
Παρόλα αυτά υπάρχει πρόβλημα τόσο στην εφαρμογή της νομοθεσίας όσο και στη συνεχή
επικαιροποίησή της με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την επιστημονική
παρακολούθηση των τάσεων των πληθυσμών ειδών ψαριών
αφορά μόνο στα αρμόδια υπουργεία και στους εμπλεκόμενους επαγγελματίες
. Ωστόσο, η «ευθύνη» δεν(π.χ.
ψαράδες
), αλλά και στους ίδιους τους πολίτες, με την ιδιότητά τους ως καταναλωτών.
Δ ί κ τ υ ο Μ Ε ΣΟ Γ ΕΙ Ο Σ
SOS
Μαμάη
3Α, 10440, Αθήνα
Tel./Fax: 210
E
8228795mail: info@medsos.gr
Website:
www.medsos.gr
Στο σημείο όμως αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως ένας πολύ σημαντικός όρος
, το
κατά μέσο όρο ένα είδος ψαριού όταν μπαίνει στην πρώτη αναπαραγωγική του ηλικία
επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας”. Το επιτρεπόμενο μέγεθος αλιείας είναι το μήκος που έχει,
δηλαδή όταν είναι έτοιμο για πρώτη φορά να παράξει απογόνους
που έχει θεσπιστεί όριο
σε μεγέθη των
είναι μεγαλύτερο των
πληθυσμός του
(είναι λίγες περιπτώσεις...). Συνεπώς, όταν τρώμε μαριδάκι και αυτό έρχεται στο πιάτο μας67 εκ. (που είναι και το πλέον σύνηθες), ενώ θα έπρεπε να αλιεύεται όταν10 εκ., δεν έχει προλάβει να δώσει απογόνους και δεν ανανεώνεται ο(οπότε γυρνάμε το πιάτο πίσω).
Παρακάτω
καλό κάποια να τα αποφεύγουμε και κάποια να προσέχουμε σε τι μέγεθος έχουν αλιευθεί
, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα είδη ψαριών στη χώρα μας που θα είναι.
Καταλήγοντας ενδεικτικά σε αυτά τα είδη νιώσαμε ένα δάκρυ να κυλάει
αυτά είναι θεσπέσιοι μεζέδες
θεωρήσουμε ότι κάναμε το χρέος μας από τον καναπέ μας κάνοντας ένα
αναρτήσεις στο
, καθώς μερικά από. Ωστόσο, ή θα πάρουμε πραγματικά μέρος στη λύση ή θα“like” σε σχετικέςfacebook ή υπογράφοντας σε ηλεκτρονικά ψηφίσματα.
Θα ήταν καλό λοιπόν να αποφεύγουμε
(εκτός από τα είδη που έχουν αναφερθεί έως τώρα)
την κατανάλωση στα
punctulatus)
κινδυνεύονταΦαγγρί (Pagrus pagrus), Γκριζογαλέο (Mustelusκαι Αστρογαλέο (Mustelus mustelus) και τη Σφυρίδα (Epinephelus aeneus), στην
sarda)
labrax).
ευάλωτηΣυναγρίδα (Dentex dentex), καθώς και στα μικρής ανησυχίαςΠαλαμίδα (Sarda, Γαλέο (Galeus melastomus), Αθερίνα (Atherina boyeri) και Λαβράκι (Dicentrarhus
Τα επόμενα είδη ψαριών είναι υπεραλιευμένα στην Ελλάδα και θα ήταν φρόνιμο
τουλάχιστον να προσέχουμε το μέγεθος στο οποίο τα βρίσκουμε στην ψαροταβέρνα ή
στην ψαραγορά
/και. Για το Σκουμπρί και τον Κολιό (Scomber scombrus και S.Japonicus
αντίστοιχα
μελέτες το μέγεθος αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί στα
την πληθώρα των ελάχιστων μεγεθών για όσα είδη έχουν προσδιοριστεί
Γκριζοσαύριδο και το Ασπροσαύριδο
) έχουν θεσπιστεί τα 18 εκ. ως ελάχιστο μέγεθος αλιείας (με βάση επιστημονικές3033 εκ.(!), κάτι που ισχύει για...). Για το(Trachurus trachurus και T.mediterraneus αντίστοιχα)
έχουν οριστεί τα
15 εκ., για την Τσιπούρα (Sparus aurata) τα 20 εκ., όπως και για τη Γλώσσα
(Solea solea)
.
Τέλος
θεσπιστεί γι
μεγέθη με βάση την επιστημονική βιβλιογραφία
, τα παρακάτω είδη είναι επίσης υπεραλιευμένα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει'αυτά συγκεκριμένο ελάχιστο μέγεθος, παρά μόνον υπάρχουν προτεινόμενα. Για την Παπαλίνα (Sprattus sprattus)
προτείνονται τα
13 εκ., για το Μελανούρι (Oblada melanura) τα 20 εκ., ενώ για την Πέρκα
(Serranus scriba)
‐ και όχι μόνο ‐ δυστυχώς δεν υπάρχει εκτίμηση.
Όμως
πινελίκια
ναυτιλλομένους
, επειδή το θαλασσινό τραπέζι κατά κανόνα συνοδεύεται και με άλλου είδους, χταποδάκι, καλαμαράκια, φούσκες κ.α.., ορίστε κάποιες ακόμη οδηγίες προς. Ο Κόκκινος Αχινός (Paracentrotus lividus) έχει καταταγεί στα «Ευάλωτα»
είδη και προστατεύεται
Δ ί κ τ υ ο Μ Ε ΣΟ Γ ΕΙ Ο Σ
και γενικά η αλιεία αχινών χρειάζεται ειδική άδεια ‐, ενώ η αλιείαSOS
Μαμάη
3Α, 10440, Αθήνα
Tel./Fax: 210
E
8228795mail: info@medsos.gr
Website:
www.medsos.gr
της Αστακοκαραβίδας
(Homarus gammarus) απαγορεύεται από 1η Σεπτεμβρίου έως 31
Δεκεμβρίου
(…οπότε κομμένες οι αστακομακαρονάδες εκείνο το διάστημα…). Παρομοίως,
λιχουδιές όπως οι Πετροσωλήνες
(Lithophaga lithophaga) και η Πίννα (Pinna nobilis
χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό το όστρακό της
προστατευόμενα είδη
σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ
μαγαζιά
), το Χτένι (Pecten jacobeus) κ.α. είναι, οπότε θα πρέπει να μην τα καταναλώνουμε. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όλα τα παραπάνω είδη προσφέρονται στα. Η Πίννα αυτό το πανέμορφο επιβλητικό όστρακο έχει χαρακτηριστεί ως
«
σε πάγκους στην ψαραγορά
αλλά ήταν αργά
Ευάλωτο» και προστατεύεται από διάφορα νομοθετήματα. Παρόλα αυτά, τη συνάντησα, και για να μην το παίζω και αγία, δεν μίλησαΤο μετάνιωσα. Όμως, και το να αντιδράς (ακόμα και εκεί που «δεν σε παίρνει»
ενδεχομένως
) θέλει εξάσκηση. Συνεπώς ιδού η Ρόδος...πηγη http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/216745/to-savoir-faire-tis-psarotavernas-/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mas apogoiteyses den ehi paragadia.