ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Η Αθήνα φοβάται τώρα τους εταίρους της...

Σε ανοιχτή γραμμή με Βρυξέλλες και Ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μπροστά στον κίνδυνο νέων και μεγάλων ανατροπών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Τους τελευταίους μήνες, πηγή ανησυχίας και αβεβαιότητας στην ελληνική υπόθεση θεωρείτο ο ρόλος και η στάση των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αντιθέτως, "ακτίδα φωτός" αποτελούσε σταθερά η στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων.

Τις τελευταίες, όμως, ημέρες η εικόνα άλλαξε: ως προς τη συμμετοχή των ιδιωτών και την έκβαση των σχετικών διεργασιών, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος επιδίδεται σε "ασκήσεις θάρρους" και επιδεικνύει αυξημένη ψυχραιμία και αισιοδοξία, παρόλο που οι εκκρεμότητες είναι ακόμη παρά πολλές.

Μεγαλύτερη μοιάζει τώρα όμως η ανησυχία του για το τι θα πράξουν τελικά, όχι τόσο οι ιδιώτες, αλλά  οι χώρες που μετέχουν στη βοήθεια, καθώς αντιμετωπίζουν οι ίδιες πλέον σοβαρές δυσκολίες δανεισμού.

Ως προς το ρόλο των ιδιωτών, τη στάση των οίκων αξιολόγησης και τον κίνδυνο «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ο κ.Βενιζέλος εμφανίζεται καθησυχαστικός και μεταδίδει «αίσθημα ασφάλειας» - με φόντο και τις γνωστοποιήσεις τραπεζών, όπως η Deutsche Bank και η Societe Generale, κατά τις οποίες έχουν ηλδη γραφτεί στους ισολογισμουλς απομείωσεις ελληνικών ομολόγων αξίας αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Ο ίδιος, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε πως «έχουμε βάλει τις αποφάσεις στις ράγες. Όλα θα γίνουν επαγγελματικά, ταχύτατα, την κρίσιμη στιγμή της μετάβασης».

Δίνει και στίγμα όμως ότι κάθε δημόσια συζήτηση για το θέμα περιττεύει και δεν βοηθά τις προσπάθειες: «θέλει πειθαρχία στο εσωτερικό» τόνισε «με την έννοια, να μη δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα στον εαυτό μας, ως χώρα».

Έκδηλη είναι πλέον όμως η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο για την επίθεση που δέχονται χώρες που θα κληθούν να συμμετάσχουν στο νέο δάνειο που πρέπει να λάβει η χώρα τον Οκτώβριο. Ιταλία και Ισπανία βομβαρδίζονται στις αγορές χρέους, ενώ ο ελληνικός «ιός» αγγίζει τώρα και τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο «βρισκόμαστε τώρα σε μία  πολύ λεπτή φάση. Βλέπετε ότι πιέζονται μεγάλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία. Υπάρχει μία πίεση στην καρδιά του ευρώ» τονίζει, ενώ συνεργάτες του διευκρινίζουν πως ο υπουργός παραμένει διαρκώς σε επαφή με ευρωπαίους αξιωματούχους, τόσο για τις διαδικασίες που «τρέχουν» στο εσωτερικό, όσο και για τις εξελίξεις στις άλλες  χώρες και τις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: