ΤΙΤΛΟΙ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Συμφωνία συνεργασίας ΟΛΠ και ΣΕΠ για σύγχρονα συστήματα ασφαλείας

Στο πλαίσιο εντατικοποίησης των ελέγχων ασφαλείας για τα κοντέινερ που έρχονται στο Εμπορικό Λιμάνι του Πειραιά, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) προχώρησε σε συμφωνία συνεργασίας με τον ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική εταιρεία της Cosco, για την εγκατάσταση και την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων ISPS (International Ship Port System) στην κοινή Ελεύθερη Ζώνη Τύπου 1.

Οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να συνεργασθούν σε θέματα λειτουργίας και ελέγχου επιτήρησης της Ζώνης, πρόσβασης στα ηλεκτρονικά συστήματα των εγκαταστημένων επιχειρήσεων, εγκατάστασης μηχανημάτων ανίχνευσης ραδιενέργειας και άλλων μηχανημάτων, έτσι ώστε ο Εμπορευματικός Σταθμός του Πειραιά να καταστεί μεταξύ των πλέον ασφαλών λιμένων της Ευρώπης.

Ειδικότερα, η συμφωνία συνεργασίας ΟΛΠ και ΣΕΠ επήλθε μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των Διοικήσεων των δύο εταιρειών. Όπως είναι γνωστό μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ του Υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ως Φορέα Διοίκησης της «Ελευθέρας Ζώνης» υπεγράφη πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΛΠ, σε εφαρμογή του Μνημονίου αυτού μετά από κοινή διαβούλευση, οι δύο πλευρές (ΣΕΠ και ΟΛΠ) συναποφάσισαν να συνεργασθούν για θέματα όπως, (α) τα συστήματα λειτουργίας για την επιτήρηση της Ζώνης, (β) τα μέτρα ελέγχου, (γ) την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα των εγκαταστημένων επιχειρήσεων, (δ) τα ισοδύναμα μέτρα φύλαξης, (ε) εγκατάσταση μηχανημάτων ανίχνευσης ραδιενέργειας, και άλλων μηχανημάτων, έτσι ώστε ο Εμπορευματικός Σταθμός του Πειραιά να καταστεί μεταξύ των πλέον ασφαλών λιμένων της Ευρώπης, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλους και σύγχρονους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο ΟΛΠ απέστειλε προς τη Διεθνή Ναυτική Ένωση έγγραφο για διαβούλευση με βάση και την Ευρωπαϊκή εμπειρία για την καθιέρωση τέλους κώδικα ISPS, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους για την εφαρμογή των συστημάτων ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: