ΤΙΤΛΟΙ

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Συζητήσεις για την κρουαζιέρα μεταξύ Δήμου Πειραιά και ΟΛΠ


Στο επίκεντρο επενδύσεις και αναβάθμιση λιμενικών εγκαταστάσεων
Στις επενδύσεις και στα έργα για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, καθώς και για τη διασύνδεση των τουριστών κρουαζιέρας με την πόλη του Πειραιά επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ Δήμου Πειραιά και εκπροσώπων του ΟΛΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκαν οι τρόποι και τα μέσα για τη διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής από τη λιμενική περιοχή της κρουαζιέρας στα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα και τις περιοχές με υψηλή συγκέντρωση επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συστηματοποιήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, με στόχο τη συμβατότητα και συμπληρωματικότητα των επιμέρους σχεδιασμών, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την πόλη του Πειραιά από την αύξηση της κίνησης της κρουαζιέρας που αναμένεται από τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στο λιμάνι.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκ-κιου, ο αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου κ. Άγγελος Καρακώστας, ο ανώτερος σύμβουλος διοίκησης και μέλος ΔΣ κ. Αθανάσιος Λιάγκος και από τον Δήμο Πειραιά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης και ο σύμβουλος του δημάρχου κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στη συνάντηση τέθηκαν οι βασικές αρχές του αναπτυξιακού σχεδιασμού της εταιρείας και οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση αυτή. Από την πλευρά του Δήμου Πειραιά περιγράφηκε το αναπτυξιακό σχέδιο για την πόλη με επίκεντρο την εκπόνηση του σύγχρονου χρηματοδοτικού και αναπτυξιακού εργαλείου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Ο Δήμος Πειραιά παρουσίασε το πολυδιάστατο πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων για την αστική αναζωογόνηση και την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, το οποίο έχει θέσει σε ευρεία διαβούλευση με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς».

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μώραλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «είναι κοινή πεποίθηση ότι το συμφέρον του λιμανιού και της πόλης είναι κοινό. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι σχεδιάζουν οι νέοι διαχειριστές για την ανάπτυξη του λιμανιού και από την άλλη να γνωρίζουν και εκείνοι το σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή για την πόλη. Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει μια διαφορετική ανάπτυξη στην πόλη του Πειραιά, αν αυτή δεν συνδυάζει το όραμα του λιμανιού και της πόλης.

Από τη συζήτηση βγήκαν κοινά συμπεράσματα και συμφωνήσαμε να γίνονται τακτικά τέτοιου είδους συναντήσεις, ώστε να ενημερώνεται και ο δήμος αλλά και το λιμάνι για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι θα υπάρχει μια καλή συνεργασία.

Έχω ξαναπεί, ότι ανεξάρτητα της απόψεως που είχε ο καθένας για την ιδιωτικοποίηση, η επένδυση του ΟΛΠ θα προσφέρει στην πόλη, θα προσελκύσει και άλλες επενδύσεις και αυτή η εξέλιξη θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, που είναι το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε. Οι επενδύσεις του ΟΛΠ θα ξεκινήσουν εντός του 2017, οι επενδύσεις του δήμου για μια διαφορετική πόλη ξεκινούν ουσιαστικά εντός του 2017, με την έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης. Ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, με κοινά συμπεράσματα και επιδιώξεις. Είμαστε εδώ για να δούμε φυσικά και την υλοποίηση αυτών που είπαμε σήμερα».

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Πώς θα γίνουν οι μετατάξεις σε ΟΛΠ - ΟΛΘ

 

                   
Τις υπογραφές των κυβερνητικών αποφάσεων αναμένουν όσοι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ θέλουν να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Η δυνατότητα αυτή, μάλιστα, δεν αποκλείεται να προσφερθεί και σε αυτούς της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), ο διαγωνισμός για την πώληση της οποίας ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της σιδηροδρομικής αγοράς, που θεωρούν ωστόσο λιγότερο πιθανόν να υπάρξει τέτοιο πρόγραμμα και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στον ΟΛΠ, απ’ όπου και θα ξεκινήσουν οι μετατάξεις, το ενδιαφέρον να αξιοποιηθεί η δυνατότητα παραμένει αχαρτογράφητο για την ώρα. Προς το παρόν, όλοι τηρούν στάση αναμονής μέχρι να αναλάβει το management του Οργανισμού η Coscο. Το σίγουρο πάντως είναι πως όταν ξεκινήσουν, ένα μέρος του κόστους που κατέβαλαν οι εισηγμένες εταιρείες θα περάσει στον κρατικό προϋπολογισμό. Κι αυτό γιατί το δικαίωμα μετατάξεων που έχει δεσμευθεί να χορηγήσει η κυβέρνηση στους εργαζομένους των δύο ανώνυμων εισηγμένων και κερδοφόρων εταιρειών, ισοδυναμεί με μεταφορά ενός σημαντικού ποσοστού του κόστους μισθοδοσίας τους στο Δημόσιο.
Μάλιστα, το Δημόσιο σε βάθος χρόνου μπορεί να πληρώσει στους εργαζομένους του λιμανιού που θα μεταταγούν έως και το σύνολο των 280,5 εκατ. ευρώ που θα καταβάλει η Cosco για να αποκτήσει το 51% των μετοχών του ΟΛΠ…
Για να ξεκινήσουν οι μετατάξεις πάντως απαιτείται κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας και Ναυτιλίας, με την οποία θα ρυθμίζονται τα θέματα οργάνωσης, διαδικασίας και εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση μετάταξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Υπενθυμίζεται πως επιτρέπεται η μετάταξη πάσης φύσεως προσωπικού της ΟΛΠ Α.Ε. και της ΟΛΘ Α.Ε., με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Οργανισμούς Λιμένα, καθώς και σε εταιρείες του ν. 3429/2005, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου κατά τον χρόνο διενέργειας της μετάταξης.
Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται, διαθέτουν... άπλετο χρόνο για να αποφασίσουν, καθώς έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για μετάταξη εντός προθεσμίας, που για το προσωπικό της ΟΛΠ Α.Ε. λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, ενώ για το προσωπικό της ΟΛΘ Α.Ε. λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Η μετάταξη του προσωπικού της ΟΛΠ Α.Ε. θα διενεργείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 και του προσωπικού της ΟΛΘ Α.Ε. έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων με κοινή υπουργική απόφαση, αναφέρει ο νόμος Δρίτσα.
Η μετάταξη διενεργείται σε κενή ή συνιστώμενη με την απόφαση της μετάταξης θέση συναφούς ή παρεμφερούς κλάδου ή ειδικότητας, της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας.

Ο ΟΛΠ αλλάζει σελίδα τις επόμενες ημέρες με διορισμό νέου Δ.Σ.



                    
Τις αμέσως επόμενες ημέρες και όχι πολύ αργότερα από το Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ η κινεζική Cosco, η οποία θα πληρώσει 368,5 εκατ. για να αποκτήσει το 67% του ΟΛΠ. Ξεκινάει έτσι μια νέα εποχή για τη διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού του Πειραιά, κατά την οποία το Πεκίνο θα επιχειρήσει να καταστήσει τον ΟΛΠ το μεγαλύτερο λιμάνι του Μεσογείου και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να επιταχύνει την ολοκλήρωση του νέου «δρόμου του μεταξιού» για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Ο κινεζικός όμιλος αναμένεται να κάνει ως εξής τις πληρωμές που του αναλογούν:

1. Θα πληρώσει εντός Αυγούστου στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα για το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, που ανέρχεται σε 280,5 εκατ.

2. Τα επιπλέον 88 εκατ. θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου για το υπόλοιπο 16% που θα αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, τις οποίες έχει συμβατικά δεσμευθεί να υλοποιήσει.

Υπενθυμίζεται ότι η Cosco ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου, κατά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, πως θα επενδύσει 650 εκατ. και όχι μόνο τα 350 εκατ. για τα οποία έχει συμβατικά δεσμευθεί. Γεγονός το οποίο προσδίδει, επιπλέον, υπεραξία στο όλο φιλόδοξο project.
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τη συναλλαγή αναμένεται να προχωρήσει και ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Προφανώς θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του νέου μεγαλομετόχου, δηλαδή της Cosco, σε συνεννόηση όμως και με το ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ, ως γνωστόν, παραμένει μέτοχος με 23% έως ότου μεταβιβαστεί και το υπόλοιπο 16%, σύμφωνα με όσα έχουν συνομολογηθεί στη συμφωνία μετόχων μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει 7% (από 74% σήμερα), όταν ολοκληρωθεί το project.
Τα σημερινά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα παραιτηθούν, σε μια διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί, και ο νέος μέτοχος θα ορίσει νέα. Με το που θα συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ., θα αναδείξει και το νέο management, όπως άλλωστε συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Σε αυτό το νέο management, όπως πληροφορείται η «Κ», αναμένεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Captain Fu Cheng Qiu, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα, Piraeus Container Terminal.
Στο Δ.Σ. θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του Δημοσίου, που θα έχει πλέον έναν περισσότερο εποπτικό ρόλο. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί ότι, με βάση τον νομικό σχεδιασμό της όλης διαδικασίας, δεν απαιτείται νέα γενική συνέλευση μετόχων για να γίνουν οι παραπάνω αλλαγές, όπως σημειώνουν στην «Κ» πηγές με αρίστη γνώση των σχετικών σχεδιασμών. Κατά συνέπεια, θα αποφευχθούν τυχόν νέες «παρενέργειες» και καθυστερήσεις, όπως αυτές που έλαβαν χώρα πρόσφατα, και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Βουλή υπερψήφισε στις 30 Ιουνίου, με ευρεία πλειοψηφία 223 βουλευτών, τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου, με την οποία η Cosco θα λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά. Η ιδιωτικοποίηση έχει, επίσης, λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις:
1. Του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
2. Της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
3. Της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.
4. Των αρμόδιων ευρωπαϊκών θεσμών.
5. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει όλες τις προσφυγές που έγιναν εναντίον της ιδιωτικοποίησης.
Δύο χρόνια μετά
Εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων αναμένεται έτσι να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που έχει επισήμως κρατήσει περισσότερο από δύο χρόνια. Ωστόσο ο «μαραθώνιος» μετρά πέντε χρόνια, εάν συνυπολογιστούν οι καθυστερήσεις μέχρι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
Αν και ο ΟΛΠ τελεί υπό αποκρατικοποίηση από το 2011, οι ενδιαφερόμενοι χρειάστηκε να περιμένουν δύο ολόκληρα χρόνια για να κλείσει το ζήτημα του περιβόητου φιλικού διακανονισμού. Επρόκειτο για νέα συμφωνία, προκειμένου να επενδύσει άλλα 230 εκατ. η Cosco στο δυτικό τμήμα του λιμένα (έργο το οποίο ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο).
Εμπόδια από εσωτερικό και εξωτερικό
Τι ήταν αυτό που προκάλεσε την τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου project. Πολλά και διάφορα εμπόδια, είναι η απάντηση, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Κι αυτό γιατί όσοι γνωρίζουν σχετικά, έχουν υπ’ όψιν τις καταγγελίες από ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνον που κινητοποίησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρειάστηκε χρόνια για να εγκρίνει την επένδυση. Την ίδια ώρα οι προηγούμενες διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ είχαν εμπλακεί σε μία διελκυστίνδα με το τότε management (Γ. Ανωμερίτης) της εισηγμένης, που ήταν ξεκάθαρα κατά της ιδιωτικοποίησης. Με αποτέλεσμα να πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω. Τελικά, στις 5 Μαρτίου 2014 το Ταμείο δημοσίευσε την πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον ΟΛΠ. Εμφανίστηκαν πολλοί επενδυτές και προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του ΟΛΠ στα μέσα του καλοκαιριού, αλλά η πολιτική αστάθεια που ενέσκηψε οδήγησε σε επ’ αόριστον αναβολή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Παραμονές Χριστουγέννων του 2015 υποβλήθηκε μία πρόταση, από την Cosco, και ζητήθηκε νέα βελτιωμένη προσφορά από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο κινεζικός όμιλος ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στις 17 Φεβρουαρίου 2016, με τίμημα 368,5 εκατ. για το 67%.

Και επισήμως από αύριο η Cosco στον ΟΛΠ

 

Την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα κηρύξουν αύριο οιι διοικήσεις των εταιρειών ΟΛΠ και Cosco και του ΤΑΙΠΕΔ με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ στον κινεζικό όμιλο.
Τα καμπανάκι της συνεδρίασης θα χτυπήσει ο νέος πρόεδρος του ΟΛΠ Wan Min «νούμερο δυο» στην ηγεσία της Cosco. Νωρίτερα , αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ.
Σημειώνεται πως η Cosco ετοιμάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, δίνοντας βάρος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην κρουαζιέρα, στις τουριστικές υποδομές, στην ναυπηγοεπισκευή και στην αναβάθμιση τουCar Terminal
Ο κινεζικός όμιλος σκοπεύει να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
Προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και στη βάση αυτή η Cosco έχει ήδη επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας (διπλασιασμός σε σχέση με το 2015), ενώ η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση, αξίας 120 εκατ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. σε ποσοστό 95%. Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια των Κινέζων εντάσσεται και η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και εκθεσιακού κέντρου.
Μια ακόμη εκπεφρασμένη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού του Πειραιά στον πρώτο προβλήτα για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, θα μπορούν να διακινηθούν συνολικά 7 εκατ. κοντέινερ σε ετήσια βάση, ενώ στο μέλλον αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατ. κοντέινερ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερ στη Μεσόγειο.
Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ήτοι διπλάσιες από τα 100 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό, ενώ και το Car Terminal θα υπερδιπλασιάσει τη χωρητικότητά του και θα μπορεί να αποθηκεύσει 20.000 αυτοκίνητα σε ημερήσια βάση από 9.000 που είναι η δυναμικότητα σήμερα.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του Θριάσιου Πεδίου. Η Cosco θεωρεί το Θριάσιο ως συνέχεια του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να στήσει το εμπορευματικό κέντρο αλλά και τις γραμμές παραγωγής, ενώ και η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το όφελος από την εξέλιξη της χώρας μας σε κέντρο logistics ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία θα είναι τεράστιο.
Η κινεζική πλευρά, παρά τις βελτιώσεις στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του Θριάσιου, που περιλαμβάνει πλέον τη δυνατότητα χρήσης των γειτονικών αποθηκών Κ1 και Κ2 που βρίσκονται στην έκταση του ΟΣΕ, ζήτησε την ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριάσιου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, που περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΟΣΕ και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων.
Παράλληλα, οι Κινέζοι ζητούν ειδικές οικονομικές ζώνες με συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, γραμμών συναρμολόγησης κινεζικών προϊόντων. Τα προϊόντα θα φέρουν σφραγίδα «made in EU» ή «assembled in the EU», κάτι που ενδιαφέρει τους κινεζικούς ομίλους, καθώς τους εξασφαλίζει ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς.
Στη αυριανή έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένεται να γίνουν αναφορές και στους σχεδιασμούς αυτούς.

Ανοίγει τα «χαρτιά» της για το λιμάνι του Πειραιά η Cosco

 
 
Μεθαύριο Τετάρτη 10 Αυγούστου οι διοικήσεις των εταιρειών ΟΛΠ και Cosco και του ΤΑΙΠΕΔ θα κηρύξουν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την ευκαιρία της επικείμενης μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ στον κινεζικό όμιλο.
Σημειώνεται πως η Cosco ετοιμάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, δίνοντας βάρος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην κρουαζιέρα, στις τουριστικές υποδομές, στην ναυπηγοεπισκευή και στην αναβάθμιση του Car Terminal. 
Προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας
Ο κινεζικός όμιλος σκοπεύει να επενδύσει 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
Προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας και στη βάση αυτή η Cosco έχει ήδη επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας (διπλασιασμός σε σχέση με το 2015), ενώ η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται και τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση, αξίας 120 εκατ. ευρώ, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ σε ποσοστό 95%. Σύμφωνα με πληροφορίες στα σχέδια των Κινέζων εντάσσεται και η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας, αλλά και εκθεσιακού κέντρου.
Μια ακόμη εκπεφρασμένη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού του Πειραιά στον πρώτο προβλήτα για τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, θα μπορούν να διακινηθούν συνολικά 7 εκατ. κοντέινερ σε ετήσια βάση, ενώ στο μέλλον αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατ. κοντέινερ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερ στη Μεσόγειο.
Στο ίδιο πλαίσιο θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ήτοι διπλάσιες από τα 100 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό, ενώ και το Car Terminal θα υπερδιπλασιάσει τη χωρητικότητά του και θα μπορεί να αποθηκεύσει 20.000 αυτοκίνητα σε ημερήσια βάση από 9.000 που είναι η δυναμικότητα σήμερα.
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του Θριάσιου Πεδίου. Η Cosco θεωρεί το Θριάσιο ως συνέχεια του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να στήσει το εμπορευματικό κέντρο αλλά και τις γραμμές παραγωγής, ενώ και η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το όφελος από την εξέλιξη της χώρας μας σε κέντρο logistics ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία θα είναι τεράστιο.
Η κινεζική πλευρά, παρά τις βελτιώσεις στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του Θριάσιου, που περιλαμβάνει πλέον τη δυνατότητα χρήσης των γειτονικών αποθηκών Κ1 και Κ2 που βρίσκονται στην έκταση του ΟΣΕ, ζήτησε την ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριάσιου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, που περιλαμβάνει τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΟΣΕ και τον χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ, έκτασης 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων.
Παράλληλα, οι Κινέζοι ζητούν ειδικές οικονομικές ζώνες με συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, γραμμών συναρμολόγησης κινεζικών προϊόντων. Τα προϊόντα θα φέρουν σφραγίδα «made in EU» ή «assembled in the EU», κάτι που ενδιαφέρει τους κινεζικούς ομίλους, καθώς τους εξασφαλίζει ευνοϊκό δασμολογικό καθεστώς.
Στη μεθαυριανή έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένεται να γίνουν αναφορές και στους σχεδιασμούς αυτούς.

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Akrogialies Dilina


BEST TAEKWONDO KNOCKOUTS 2015


Insane Taekwondo Skills 2016


Νέο διοικητικό συμβούλιο στον ΟΛΠ

Την αντικατάσταση δύο μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού.
Νέο ΔΣ στον ΟΛΠ - Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο Αθ. Λιάγκος
Την αντικατάσταση των κ.κ. Γιώργου Καστελλάνου και Αποστολίας Φράγκου αλλά και την τοποθέτηση του κ. Αθανασίου Λιάγκου στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ ΟΛΠ +2,70% ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού.
Στη θέση των δύο παραιτηθέντων τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος ΠεράματοςΓιάννης Λαγουδάκης και ο κ. Νικόλαος Αρβανίτης.
Παραμένει τελικά στο διοικητικό συμβούλιο αλλά ως μη εκτελεστικό μέλος ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Σταύρος Κυραμαργιός. Η παραμονή του κ. Κυραμαργιού συνοδεύτηκε, όμως, από την παραίτηση (μετά τη γενική συνέλευση) του κ. Σταμάτη Κοιλάκου ο οποίος είχε διαφωνήσει με την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
Υπενθυμίζεται πως η αλλαγή Δ.Σ. του ΟΛΠ ΟΛΠ +2,70% ήταν η αφορμή για νέο ξέσπασμα του υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Δρίτσα, ο οποίος προχώρησε χθες ακόμα και σε μακροσκελή δήλωση κατά της διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Τελικά αποφασίστηκε να αντικατασταθούν λιγότερα μέλη του Δ.Σ. σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο Δ.Σ. του ΟΛΠ ΟΛΠ +2,70% προχώρησε προ εβδομάδων σε «πραξικόπημα», ζητώντας να αρχίσει από την αρχή η διαπραγμάτευση με το δημόσιο για τη σύμβαση παραχώρησης. Το επεισόδιο είχε προκαλέσει την αντίδραση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ήταν και η αφορμή για νέο γύρο έντασης στις σχέσεις της τελευταίας με τον κ. Δρίτσα. Ωστόσο, πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση υποστηρίζουν πως η αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας "αποδεικνύεται υπερβολική, αφού οι αλλαγές στο Δ.Σ. ήταν περιορισμένες και στοχευμένες". Οι ίδιοι αποδίδουν τις συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Δρίτσα "σε εμπάθεια προς το ΤΑΙΠΕΔ". 
Η αλλαγή μελών του Δ.Σ. θεωρείται ως ένα ακόμα βήμα της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ ΟΛΠ +2,70% στην κινεζική Cosco. Η συμφωνία πώλησης υπογράφεται στις 8 Απριλίου παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Οι αποφάσεις της ΓΣ
Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανά θέμα, παρουσιάζονται κατωτέρω.
Θέμα 1: Εγκρίθηκε η εκλογή νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Το νέο Δ.Σ. αποτελείται από τον κ. Κούβαρη Ιωάννη, Πρόεδρο Δ.Σ. & Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Λιάγκο Αθανάσιο, Αναπληρωτή Δ/ντος Συμβούλου και τα μέλη κ. Κυραμαργιό Σταύρο, κ. Κοιλάκο Σταμάτη, κ. Ροϊδη Γεώργιο, κ. Κορκίδη Βασίλη, κ. Δρακονταειδή Σταύρο, κ. Αρβανίτη Νίκο, κα Τσαλικίδου Ολυμπία, κ. Λαγουδάκη Ιωάννη, κ. Γεωργακόπουλο Γεώργιο, κ. Γεωργίου Νικόλαο, κ. Μώραλη Ιωάννη.
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι: 19.159.436
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου: 76,64%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 19.159.436
Αριθμός ψήφων υπέρ: 19.026.244, κατά: 96.620, αποχή: 36.572
Θέμα 2: Εγκρίθηκε η πρόταση του ΔΣ σχετικά με το Πλαίσιο διακανονισμών και ρυθμίσεων ανεξόφλητων οφειλών προς την εταιρεία, επιχειρήσεων δραστηριοποιουμένων εντός Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι: 19.159.436
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου: 76,64%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 19.159.436
Αριθμός ψήφων υπέρ: 19.159.426, κατά: 10, αποχή: 0
Θέμα 3: Εγκρίθηκαν οι όροι για την υπογραφή σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτου κυριότητας της Εταιρίας με το Δήμο Πειραιά προς στέγαση Δημοτικού Σχολείου.
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι: 19.159.436
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου: 76,64%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 19.159.436
Αριθμός ψήφων υπέρ: 19.121.135, κατά: 38.301, αποχή: 0
Θέμα 4: Εγκρίθηκαν παραχωρήσεις χρήσεις χώρων μεγάλης διάρκειας του ΟΛΠ ΟΛΠ +2,70% ΑΕ
Αριθμός μετοχών για τις οποίες δόθηκαν έγκυρες Ψήφοι: 19.159.436
Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου: 76,64%
Συνολικός αριθμός έγκυρων ψήφων : 19.159.436
Αριθμός ψήφων υπέρ: 19.036.283, κατά: 93.803, αποχή: 29.350

Instant karma


Motorcycle Only Police chases


Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΛΠ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΟΛΠ

Οι Κώστας Δουζίνας, Εύη Καρακώστα, Νίνα Κασιμάτη και Ελένη Σταματάκη με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Θοδωρή Δρίτσα και Ευκλείδη Τσακαλώτο όλα τα έγγραφα που συνοδεύουν την συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – Cosco

Στα «κάγκελα» ετοιμάζονται να ανέβουν οι βουλευτές Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Οι Κώστας Δουζίνας, Εύη Καρακώστα, Νίνα Κασιμάτη και Ελένη Σταματάκη με ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Θοδωρή Δρίτσα και Ευκλείδη Τσακαλώτο όλα τα έγγραφα που συνοδεύουν την συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ – Cosco.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι αν και η ερώτηση κατατέθηκε στις 29 Ιανουαρίου, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν την απέστειλε στους αρμόδιους δημοσιογράφους όπως κάνει με όλες τις άλλες ερωτήσεις. Επίσης, η συγκεκριμένη ερώτηση λείπει και από το επίσημο site του ΣΥΡΙΖΑ!

Πάντως, οι βουλευτές ζητούν από τους υπουργους να καταθέσουν τα εξής έγγραφα:

1.    Το σύνολο της αρχικής προσφοράς του τελικά επιλεγέντος προτιμώμενου επενδυτή καθώς και την τελική- βελτιωμένη προσφορά του.

2.    Τις προσφορές όλων των υπόλοιπων υποψήφιων επενδυτών.

3.    Τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με τις οποίες απορρίφθηκαν τυχόν άλλες υποβληθείσες προσφορές και η απόφαση ΔΣ ΤΑΙΠΕΔ με την οποία εγκρίθηκε η προσφορά του προτιμώμενου επενδυτή, συνοδευόμενες από τα αντίστοιχα πρακτικά.

4.    Τις αποτιμήσεις της αξίας της ΟΛΠ ΑΕ, οι οποίες συντάχθηκαν από τους ανεξάρτητους εκτιμητές, επιλογής ΤΑΙΠΕΔ.

5.    Φύλλα υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των εκτάσεων που παραχωρούνται στον προτιμώμενο επενδυτή.

6.    Πιστοποιητικά κυριότητας και μη διεκδίκησης των εκτάσεων που παραχωρούνται στον προτιμώμενο επενδυτή.

7.    Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ΟΛΠ ΑΕ με την οποία να εγκρίνεται Σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησ
ης

ΟΛΠ: Αποκρατικοποίηση... αλά ελληνικά!

ΟΛΠ: Αποκρατικοποίηση... αλά ελληνικά!

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ πανηγυρίζει και μιλά για ιστορική απόφαση, ο υπουργός Ναυτιλίας υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε και πως η συμφωνία δεν έχει κλείσει, ενώ η ΝΔ από τη μια αισθάνεται δικαιωμένη για το αποτέλεσμα και από την άλλη ζητά μέσω στελεχών της την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. Δεν θα σχολιάσω τα παραπάνω, θεωρώ, όμως, χρήσιμο να παραθέσω ορισμένα στοιχεία για την ουσία της αποκρατικοποίησης.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ενα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας έχει πειστεί ότι το μοντέλο του κράτους-επιχειρηματία εξάντλησε τις δυνατότητές του. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο, δηλαδή από κρατικά σε ιδιωτικά μονοπώλια.
Οταν το 2014 το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωνε τη Βουλή για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, τόνισε ότι το μοντέλο που επέλεξε για τον ΟΛΠ θα δημιουργήσει επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το τίμημα που θα εξασφαλίσει το Δημόσιο να είναι τουλάχιστον ικανοποιητικό. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας σίγουρα δεν δικαιώνει τις προσδοκίες. Και εξηγούμαι. Μία από τις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου ήταν η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ με βάση τη διαδικασία που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ το 2014. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της τότε διοίκησής του στη Βουλή, η αποτίμηση της πραγματικής αξίας του Οργανισμού δεν θα συνδέεται με τη χρηματιστηριακή του αξία, αλλά με βάση τις εισηγήσεις ανεξάρτητων αποτιμητών. Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω εισηγήσεις -και κατ’ επέκταση η αποδοχή της προσφοράς από τη διοίκηση του Ταμείου- έγιναν με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού. Επιπλέον, η προσέλκυση αρκετών επενδυτών στην οποία προσδοκούσε το ΤΑΙΠΕΔ δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν ανταγωνιστικές πιέσεις που θα οδηγούσαν σε αυξημένο τίμημα. Η υποβολή μίας μόνο προσφοράς για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν πρέπει να ικανοποιεί κανέναν.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Cosco απέκτησε έναντι 813,62 εκατ. € το 64,5% του μεγαλύτερου ιδιωτικού λιμανιού της Τουρκίας, Kumport Terminal, το εμπορικό τμήμα του οποίου είναι μόλις το ένα τρίτο του ΟΛΠ. Με βάση τα παραπάνω αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί το ΤΑΙΠΕΔ έκρινε ως ικανοποιητική μια προσφορά ύψους 368,5 εκατ. € για το 67% του ΟΛΠ, τη στιγμή μάλιστα που η Cosco θα εισπράττει από τη θυγατρική της ΣΕΠ το ενοίκιο της παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, το οποίο το 2015 ήταν 38 εκατ. €.
Τέλος, η διαδικασία καθεαυτή θέτει σημαντικά ερωτήματα διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Τα ερωτήματα είναι πολλά και ελπίζω να απαντηθούν επαρκώς από τους αρμόδιους όταν έρθει η σύμβαση παραχώρησης για κύρωση στη Βουλή.