ΤΙΤΛΟΙ

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Φθηνός επενδυτικός "παράδεισος" η Ελλάδα για Κίνα- Ρωσία...

Τα μεγάλα γεωπολιτικά οφέλη της Κίνας και της Ρωσίας λόγω της ανάγκης γρήγορων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, απασχόλησαν τους αναλυτές της Stratfor, σύμφωνα με τα Wikileaks.
Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της Νατάσας Μπαστέα για την εφημερίδα «Τα Νέα», οι αναλυτές της «σκιώδους» CIA θεωρούσαν από το προηγούμενο καλοκαίρι ως....
μοναδικές ευκαιρίες «μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που θα δοθούν σε τιμή κάτω της πραγματικής τους αξία».


Σε έκθεση που κυκλοφόρησε αποκλειστικά για εσωτερική χρήση της Stratfor αναφέρεται πως «για την Κίνα, η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό στρατηγ
ικό σημείο εισόδου στις αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για να μεταφέρει αγαθά στα Βαλκάνια, σε πρώην σοβιετικές χώρες όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία και σε κεντροευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία. Τα φθηνά κινεζικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στις αγορές των χωρών αυτών».
Σχετικά με τη Ρωσία, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως «εναλλακτικό δρόμο-κλειδί για την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Για το σχέδιο αυτού του εναλλακτικού νότιου διαδρόμου φαίνεται ότι ενδιαφερόταν η Gazprom αφού η προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για το Κρεμλίνο. Το παραπάνω επιβεβαιώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την εκδήλωση ενδιαφέροντος της ρωσικής εταιρίας για τη ΔΕΠΑ.
Τα εμπόδια που θα συναντήσει αυτή προσπάθεια θα προέλθουν κυρίως από τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ. Η Γερμανία πάντως δεν θεωρεί σύμφωνα με την ανάλυση τα φθηνά κινεζικά προϊόντα ανταγωνιστικά ενώ ταυτόχρονα έχει μια καλή συνεργασία με τη Ρωσία και δεν προτίθεται να εμποδίσει τα σχέδια της Gazprom για την Ελλάδα.
Από: 
epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: