ΤΙΤΛΟΙ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής - ΟΛΠ για το έργο της πολιτιστικής ακτής Πειραιά

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για το έργο της ανάπτυξης και της λειτουργίας της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, προχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) με την περιφέρεια Αττικής. Τα χρήματα του έργου θα καλυφθούν από κεφάλαια του ΟΛΠ, του κοινοτικού προγράμματος Jessica και του ΕΣΠΑ, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Ο.Λ.Π. αποφάσισε να συζεύξει τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό, παραχωρώντας και αναπλάθοντας μια επιλιμένια ζώνη 180.000 στρεμμάτων, προς όφελος των κατοίκων, των τουριστών και των επιβατών του Κεντρικού Λιμένα,  δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης.

Διευκρίνισε ότι με τα έργα αυτά διασώζονται βιομηχανικά κτίρια-μνημεία, δημιουργείται πάρκο 180 στρ., δεν χτίζεται κανένα νέο κτίριο, ενώ τον πρώτο λόγο θα έχει η Περιφέρεια με συμμετοχή του όμορου δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου.

Τόνισε, επίσης, ότι ο ΟΛΠ σε συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού έχειπροχωρήσει στο Μουσειολογικό Πρόγραμμα του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων από το  υπουργείο Πολιτισμού, στην έγκριση προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη μετατροπή του SILO σε Μουσείο, στην προμελέτη του πάρκου Δραπετσώνας στο Καστράκι, στην προκήρυξη του συνολικού περιβάλλοντος χώρου της Πολιτιστικής Ακτής, στη μελέτη αποκατάστασης της Πέτρινης Αποθήκης και του Μώλου Κράκαρη, καθώς και στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των δύο μεγάλων Αποθηκών, οι οποίες μετατρέπονται σε θεματικούς χώρους πολιτισμού και καινοτομίας.

Έντονη αντίδραση από τον δήμο Πειραιά

Αμφιβόλου νομιμότητας, χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπέγραψε η περιφέρεια Αττικής και Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, που αφορά την ανάπτυξη και τη λειτουργία της πολιτιστικής ακτής στο λιμάνι, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Ο δήμαρχος σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και τα έργα αστικής ανάπλασης σε αυτό, αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του δήμου.

Αναφέρει ότι τα έργα που προτείνει ο ΟΛΠ δεν είναι συμβατά με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ότι ο δήμος δεν πρόκειται να εκδώσει καμία οικοδομική άδεια.

Χαρακτηρίζει επίσης, προνομιακή τη μεταχείριση της Περιφέρειας προς τον ΟΛΠ,  προκειμένου όπως τονίζει, ο τελευταίος να αντλεί χρήματα από το ΕΣΠΑ και την κοινοτική πρωτοβουλία Jessica.  Δηλώνει, τέλος, ότι το σχετικό πρόγραμμα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δήμων και δεν έχει καμία δουλειά σε αυτό η Περιφέρεια Αττικής και ο ΟΛΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: