ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Παρέλαση μνηστήρων για τον ΟΛΠ Πηγή:www.capital.gr

Σε ισχυρό χαρτί του προγράμματος αποκρατικοποίησης εξελίσσεται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά. Σε αντίθεση με άλλες συμμετοχές του Δημοσίου όπου τεχνικά, νομικά ή και συντεχνιακά προσκόμματα προβληματίζουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, η πώληση του 23% -ή και μεγαλύτερου ποσοστού- του ΟΛΠ μέσα στο 2012 όχι μόνο δείχνει να έχει δρομολογηθεί, αλλά και να προσελκύει το δεδηλωμένο ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων.

Φυσικά, το προβάδισμα δείχνει να έχει η κινεζική Cosco που ήδη έχει αποκτήσει μέσω σύμβασης παραχώρησης για 35 χρόνια τη διαχείριση του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά, ενώ προγραμματίζει σύντομα και την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ. Οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στην ελληνική κυβέρνηση για την απόκτηση ποσοστού του ΟΛΠ, ακόμη και άνω του 23% σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Μια τέτοια κίνηση διασφαλίζει την παρουσία του κινεζικού ομίλου στον Πειραιά και εξυπηρετεί τους στόχους του Πεκίνο για την πραγματοποίηση στρατηγικών εξαγορών ανά τον κόσμο που να συνδέονται με υποδομές.

«Σφήνα» στην προσπάθεια αυτή φαίνεται, όμως, πως μπαίνουν οι Κορεάτες. Την ερχόμενη εβδομάδα οικονομική και επιχειρηματική αποστολή από την ασιατική χώρα επισκέπτεται την Αθήνα με δεδηλωμένο ενδιαφέρον ενημέρωσης για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οι Κορεάτες που εδώ και χρόνια επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να αποκτήσουν έναν διαμετακομιστικό σταθμό στην Ελλάδα εμφανίζονται πρόθυμοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στο διαγωνισμό παραχώρησης ποσοστού του ΟΛΠ, με τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας της Κορέας να έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού, Γ. Ανωμερίτη.

Δεν είναι, όμως οι μόνοι. Ενδιαφέρον έχει εκφράσει ο πρόεδρος της εταιρείας International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) από τις Φιλιππίνες, o οποίος έχει δηλώσει ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να διαθέσει μέχρι και 500 εκατ. δολάρια και να υποβάλει προσφορά για την εξαγορά των δύο βασικών λιμανιών της Ελλάδας, όταν αυτά τεθούν προς πώληση στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ανέφερε μάλιστα ότι «έχει προβλέψει 500 εκατ. δολ. για εξαγορές, μεταξύ των οποίων και του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά». Κυβερνητικές πηγές, τέλος, άφηναν να εννοηθεί προ ημερών ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη και κατάθεση προσφοράς από την Abu Dhabi Ports.

Σημειώνεται πως στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έχουν ήδη μεταφερθεί συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε εισηγμένεςν εταιρείες υπό τον έλεχό του, μεταξύ των οποίων το 23% του ΟΛΠ και το 23% του ΟΛΘ. 

Σήμερα ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά αποτιμάται στο ελληνικό χρηματιστήριο στα 240 εκατ. ευρώ, έχοντας πετύχει τριπλασιασμό της καθαρής του κερδοφορίας στο εννεάμηνο (στα 5,5 εκατ. ευρώ).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: