ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Αρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα


Η κρουαζιέρα δεν πρόκειται να επηρεασθεί από την εσωτερική κατάσταση της Ελλάδας αλλά οι ξένες εταιρείες εξακολουθούν να ζητούν με έμφαση, την πλήρη άρση του καμποτάζ για τα πλοία τους που θα δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας για τους επιβάτες τους στα λιμάνια που θα προσεγγίζουν. Αυτές τις απόψεις μετέφεραν χθες οι εκπρόσωποι της νεοσύστατης Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κατά τη συνάντηση που είχαν στον ΟΛΠ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Γιώργο Ανωμερίτη.

Ο κ. Ανωμερίτης κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τα μέλη της Ενωσης για την πορεία των έργων που έχουν προγραμματιστεί από τον ΟΛΠ, προκειμένου να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και ιδιαίτερα των πλοίων νέας γενιάς που επιδιώκει να προσελκύσει στο λιμάνι του Πειραιά.
Σταθερές τιμές Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών συζήτησαν με τον κ. Ανωμερίτη τα θέματα που τους απασχολούν και τα οποία πέρα από την πλήρη άρση του καμποτάζ είναι ο καθορισμός του berthing allocation που πρέπει να εφαρμοστεί, όπως εξήγησαν άμεσα και στην Ελλάδα κατά το πρότυπο των άλλων χωρών υποδοχής κρουαζιέρας. Επίσης ζήτησαν σταθερές τιμές για τα λιμενικά τέλη. Όπως είπαν τα τέλη δεν πρέπει να αλλάζουν με ενδιάμεσες αυξήσεις, καθώς οι εταιρείες κρουαζιερόπλοιων όταν προγραμματίζουν τα ταξίδια τους βασίζονται στην υπάρχουσα τιμολογιακή πολιτική. Τόνισαν μάλιστα ότι, ο προγραμματισμός των δρομολογίων γίνεται ενάμιση χρόνο πριν από την έναρξη των νέων προγραμμάτων.
Ζήτησαν ακόμα: Να υπάρχει σωστή εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία παράγονται στα πλοία, να επανεξετασθεί το θέμα της συντόμευσης της εισόδου των κρουαζιερόπλοιων στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα κρουαζιερόπλοια κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού τους στον Πειραιά και να μην απαιτείται η υποχρεωτική πλοήγηση των κρουαζιερόπλοιων διεθνών πλόων στα ελληνικά λιμάνια.
Επιμήκυνση Οι εκπρόσωποι των εταιρειών συζήτησαν ακόμα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ τρόπους προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδο ΝΕΕ.ς για τα κρουαζιερόπλοια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ίδιοι πρότειναν στον κ. Ανωμερίτη, ο Πειραιάς να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές στα λιμενικά του τέλη, με στόχο τη χειμερινή περίοδο να παρέχονται εκπτώσεις.
Η διοικούσα επιτροπή της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων είχε επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργο Γράτσο. Ο κ. Γράτσος είπε ότι θα δώσει, από την πλευρά του, έμφαση στην επίλυση του προβλήματος που υπάρχει με την πρόσβαση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τόνισε ότι τα έργα υποδομής και η επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων αποτελούν πρωταρχικό στόχο για το ΝΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: