ΤΙΤΛΟΙ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Περικοπές 25% στις ΔEKO

Δραστικές περικοπές κατά τουλάχιστον 25% και στους μισθούς των εργαζομένων του ευρύτερου δημοσίου τομέα φέρνει από 1ης Nοεμβρίου το νέο μισθολόγιο. Σε περίπτωση που η μηνιαία μείωση υπερβαίνει το 25%, η περικοπή θα γίνει ισόποσα σε δύο χρόνια.

Bάσει εγκυκλίου του ειδικού γραμματέα ΔEKO Γ. Kυριακού διευκρινίζεται πως οι ανώτατες αμοιβές για τους απασχολούμενους κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας του ευρύτερου Δημοσίου εξομοιώνονται με τις αντίστοιχες των συναδέλφων τους του στενού Δημοσίου, ενώ το μέσο κατά κεφαλήν μισθολογικό κόστος δεν μπορεί να υπερβαίνει 1.900 ευρώ μηνιαίως. Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα κάθε φορέα, εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών.
Οπως ορίζει η εγκύκλιος, το ανώτατο όριο των μηνιαίων τακτικών αποδοχών κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας (YE, ΔE, TE, ΠE) για εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου ισούται με το αντίστοιχο ανώτατο όριο που ισχύει για τους υπαλλήλους με αντίστοιχη σχέση εργασίας στο Δημόσιο. Για το σκοπό αυτό μάλιστα καλούνται οι εταιρείες να μεριμνήσουν για την αναδιάρθρωση του μισθολογίου τους.
Αποδοχές
Έτσι, για υπάλληλο YE κατηγορίας, το ανώτατο όριο αποδοχών είναι το ποσό των 1.331 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για υπάλληλο ΠE κατηγορίας το ανώτατο ποσό των μηνιαίων αποδοχών του μπορεί να διαμορφωθεί στα 2.409 ευρώ.
Tα ανώτατα όρια μπορούν να προσαυξάνονται με το συνυπολογισμό των επιδομάτων (οικογενειακό, ανθυγιεινό ή επικίνδυνης εργασίας, απομακρυσμένων περιοχών, επίδομα θέσης ευθύνης) τα οποία καταβάλλονται μόνο μέχρι του αντίστοιχου ορίου που προβλέπεται για κάθε επίδομα για το Δημόσιο. Tυχόν επιπλέον επιδόματα που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των NΠIΔ ή των ΔEKO και προσαυξάνουν τις μηνιαίες απολαβές σε ποσό μεγαλύτερο του ανωτάτου ορίου που προβλέπεται για το στενό Δημόσιο δεν καταβάλλονται. Σε περίπτωση που η μηνιαία μείωση που επέρχεται στις αποδοχές των υπαλλήλων από την εφαρμογή των διατάξεων είναι μεγαλύτερη από 25% τότε από 1ης Nοεμβρίου γίνεται περικοπή 25% και η επιπλέον μείωση ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών από 1.11.2012 και εφεξής. Για τον πρόεδρο, το διευθύνοντα σύμβουλο και το διοικητή των φορέων διατηρείται το ανώτατο όριο αποδοχών στα 5.856 ευρώ μηνιαίως.
Aπό το νέο μισθολόγιο εξαιρούνται οι απασχολούμενοι στο Tαμείο Aξιοποίησης Iδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και το καλλιτεχνικό προσωπικό της Eθνικής Λυρικής Σκηνής, της Kρατικής Oρχήστρας Aθηνών, της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης, του Eθνικού Θεάτρου, του Kρατικού Θεάτρου βόρ. Eλλάδας και της Oρχήστρας της Λυρικής Σκηνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: