ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Βράβευση του ΟΛΠ ως η καλύτερη εταιρεία του δημοσίου τομέα

Με το πρώτο βραβείο «ΧΡΗΜΑ» ως η καλύτερη εταιρεία του Δημοσίου τομέα τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση ο ΟΛΠ.
     
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα επιχειρηματικά βραβεία για εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αξιών  Αθηνών απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς κ. Κώστα Μποτόπουλο, τον Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη, τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών κ. Π. Δράκο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών κ. Κ. Βολίκα και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σπ. Κυρίτση.
      
Όπως τόνισε ο κ. Κ. Ουζούνης του οικονομικού περιοδικού «Χρήμα», τα βραβεία απονέμονται μετά από ψηφοφορία η οποία διεξάγεται μεταξύ επενδυτών ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια.
      
Το βραβείο παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής του Ο.Λ.Π Α.Ε. κ. Σταύρος Χατζάκος, ο οποίος απαντώντας στα εισηγητικά θετικά σχόλια για τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. εκ μέρους των διοργανωτών, τόνισε ότι: «και η τρέχουσα χρονιά θα είναι μια επίσης κερδοφόρα χρήση για τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΠ, ο οποίος σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται κατέχει πρώτες θέσεις σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον». 
      
Μεταξύ των βραβευθέντων με διάφορα κριτήρια ήταν και οι εταιρείες ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική Τράπεζα, Ιntralot, Folli Follie, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ELGEKA, Hol, Eurobank, ΕΥΔΑΠ κ.α.



Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Ζητά κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος

COSCO

Καζάνι εξελίξεων που βράζει  θυμίζει ο ΟΛΠ.  Πέραν του ενδιαφέροντος που δείχνουν επενδυτές για να αγοράσουν το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας, υπάρχουν και οι μεγάλοι πελάτες που θέλουν νέες συμφωνίες.
Η Cosco περνάει στην αντεπίθεση και σύμφωνα με πληροφορίες ζητάει  την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος που καταβάλλει για κάθε χρόνο παραχώρησης του εμπορευματικού σταθμού του ΟΛΠ στη θυγατρική της Cosco Pacific.
Φέτος οι Κινέζοι  πρέπει να καταβάλουν 28 εκατομμύρια ευρώ στα οποία  περιλαμβάνεται και το ελάχιστο εγγυημένο που  αυξάνει ανάλογα με τις κινήσεις που πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Πειραιά σε ετήσια βάση. Το 2012 η Cosco διακίνησε μέσω Πειραιά δύο εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ξεπερνώντας  τον στόχο που υπάρχει στη σύμβαση  και είναι 1,4 εκατ. κουτιά ενώ για το 2013   υπολογίζει ότι θα διακινήσει 2,5 εκατ. κοντέινερ, λειτουργώντας και  μέρος της νέας προβλήτας ΙΙΙ.
Ο Όμιλος Cosco προσπαθεί να μειώσει τις ζημιές της αφού για το 2012 αυτές ανήλθαν  στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.
Το αίτημά της αναμένεται να το χειριστεί το υπουργείο Οικονομικών.
Η MSC
Στον αντίποδα , ο ιταλοελβετικός όμιλος της MSC που είναι βασικός πελάτης της ΟΛΠ ΑΕ ζήτησε να διπλασιάσει το  2013, τα εμπορευματοκιβώτια  που διακινεί από την προβλήτα Ι του ΟΛΠ. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει τα δύο μέρη η MSC διακινεί 150.000 κοντέινερ.
Η νέα πρότασή της περιλαμβάνει τη διακίνηση 300.000 κοντέινερ με εκπτώσεις στις χρεώσεις. Η MSC επέλεξε τον Πειραιά για να διακινεί φορτία που έως σήμερα περνούσα από τουρκικά λιμάνια. Από τα 625.014 teu που διακινήθηκαν από το προβλήτα Ι του ΟΛΠ το 2012, πάνω από το 85% υπολογίζεται ότι ήταν φορτία που έφερε η MSC.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΟΛΠ: Κερδοφόρο αναμένεται και το 2013


Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Πρόβλεψη ότι και το 2013 θα είναι μία κερδοφόρος χρονιά για την ΟΛΠ ΑΕ έκανε ο  Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης κατά την πρώτη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για το τρέχον έτος.

“Η τρέχουσα χρονιά θα είναι μια επίσης κερδοφόρος χρήση για τα οικονομικά μεγέθη του ΟΛΠ Α.Ε., καλύτερη από το 2012. Οι προσδοκίες ανάπτυξης της Εταιρίας μέσα από το Αττικό Λιμενικό Σύστημα, την κερδοφορία όλων των τομέων δραστηριοτήτων του, τα εκτελούμενα νέα έργα με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα Κρουαζιέρας, η ανάπτυξη της Πολιτιστικής Ακτής, οι αναδιατάξεις για ένα νέο σύγχρονο λιμενικό σύστημα, οι τυχόν παραχωρήσεις νέων έργων σε επενδυτές, έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική, η οποία ήδη εκφράζεται από τις προτιμήσεις των επενδυτών, που είδαν τη μετοχή του ΟΛΠ Α.Ε στο ΧΑΑ να ξεπερνάει για πρώτη φορά μετά το 2009 τα 20 Ευρώ, από 7,5 Ευρώ που ήταν πριν έναν χρόνο» επεσήμανε ο Γ.Ανωμερίτης και προσέθεσε:

« Η πορεία των μεγεθών της ΟΛΠ ΑΕ , πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, είναι από μόνα τους εντυπωσιακά και καθιστούν, παρά την κρίση και την υποχώρηση ορισμένων δεικτών, το Λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ των πιο σημαντικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.     Τα διακινηθέντα πλοία (αφίξεις-αναχωρήσεις) ξεπέρασαν τα 40.500.
2.     Οι διακινηθέντες επιβάτες ανήλθαν σε 17.978.728.
3.     Τα διακινηθέντα οχήματα ανήλθαν σε 2.701.891.
4.     Τα εμπορευματοκιβώτια σε ΤΕU’s ανήλθαν στον Προβλήτα Ι του ΟΛΠ Α.Ε. σε 625.914.
5.     Τα transit και εγχώρια αυτοκίνητα  στο Car-Terminal σε 458.755”.
  
Με την ψήφιση του νόμου για το νέο Εθνικό Λιμενικό Σύστημα της χώρας η ΟΛΠ Α.Ε., απορροφώντας τις μετοχές των Α.Ε. των λιμένων Ραφήνας, Λαυρίου και Ελευσίνας θα μετατραπεί σε μια νέα δυναμική εταιρία, η οποία θα εκφράζει ενιαία τη λιμενική πολιτική της Αττικής, με νέες δραστηριότητες, νέους πάροχους και νέες υποδομές.

Με την κατασκευή του νέου λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά, του οποίου τα έργα θα ξεκινήσουν το 2013, ο Πειραιάς θα καταστεί το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας της Μεσογείου.

Με την προώθηση του συνόλου των έργων της Πολιτιστικής Ακτής από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, το Λιμάνι και ο ευρύτερος Πειραιάς μετατρέπονται σε δυναμική Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού.

Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις νέες προτάσεις Ανάπτυξης Έργων του Χερσαίου Χώρου του Λιμένα Πειραιά, τις προτάσεις για τη Σύμβαση Παραχώρησης της ΣΕΠ Α.Ε., τις νέες προτάσεις επέκτασης εργασιών της MSC, την ανάπτυξη ως νέου χώρου Logistics και επέκτασης εργασιών λιμένα του χώρου των 90.000 τ.μ. του Σχιστού (πρώην  χώρος ΟΔΔΥ), τις προτάσεις νέων συνεργασιών στους επιλιμένιους σταθμούς εμπορευμάτων και αυτοκινήτων της ΕΡΓΟΣΕ και τα έργα ανασχεδιασμού του εμπορικού λιμένα.

Την επόμενη εβδομάδα, σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα και τα βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού για τη μετατροπή του κτιρίου του SILO σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. 

Ξεφτιλισμένος,βλάκας,καραγκιόζης και μπουμπούκος.

Cosco: Πτώση μετοχής 5% λόγω προειδοποίησης για «ζημία» το 2012


  Πτώση 5% και πλέον υπέστη η μετοχή της China Cosco Holdings, όταν η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρία της Κίνας προειδοποίησε ότι θα έλθει αντιμέτωπη με «σημαντική ζημία» το 2012.
  Η Cosco είχε ζημία 4,87 δισ. γουάν στο α΄ εξάμηνο και προβλέπει συνολικές ζημίες στο έτος ύψους 10,4 δισ. γουάν ή 1,7 δισ. δολ.
  Σε έκθεσή της προς τους πελάτες, η Barclays αναφέρει ότι οι προβλεπόμενες ζημίες της Cosco είναι υψηλότερες τόσο από την δική της πρόβλεψη για ζημίες 6,5 δισ. γουάν όσο και από τον μέσο όρο των προβλέψεων όλων των αναλυτών για ζημία 7 δισ.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Τι κρύβει η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΠ

Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Με κεφαλαιοποίηση σημαντικά υψηλότερη άλλων ελληνικών εισηγμένων που προσεγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες ο ΟΛΠ, τον οποίον η αγορά αποτιμά πλέον 3 φορές σχεδόν την λογιστική του αξία.

Έχοντας πραγματοποιήσει ράλι της τάξης του 120% στο 12μηνο κινείται πλέον σε υψηλά 4,5 ετών και συγκριμένα έχει επανέλθει στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Από τα χαμηλά του καλοκαιριού η άνοδος των μετοχών του είναι της τάξης του 170% και ξεπερνά ακόμα και αυτές των ελληνικών ομολόγων που έγινα περιζήτητα από μεγάλα ξένα hedge funds.

Τι κρύβει λοιπόν η κεφαλαιοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας αλλά και της ανατολικής Μεσογείου ώστε να στηρίζει λόγο τιμής προς λογιστική αξία 2,9; Δικαιολογεί η προοπτική παραχωρήσεων και οι πολύ καλές επιδόσεις τόσο της Cosco –η οποία διαχειρίζεται τους δύο από τους τρεις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων όσο και της ίδιας της μητρικής που διαχειρίζεται τον άλλο ένα– αυτή την αποτίμηση;

Ξένοι μέτοχοι
Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται πως το πιστεύουν όπως και πολλοί Έλληνες θεσμικοί. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το βρετανικό fund, Lansdowne Partners Ltd συμφερόντων του Sir Paul Ruddock, που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 8 δισ. ευρώ, έχει αποκτήσει σταδιακά 10% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ. Όπως και από το ότι ο ΟΛΠ βρίσκεται στο model portfolio πολλών ελληνικών ΑΧΕ με υψηλές αποδόσεις όπως η Alpha Finance αλλά και διαχειριστών.

Η πρόσφατη συμφωνία της Cosco με την HP, η συνεχής άνοδος του όγκου των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται μέσω των προβλητών της ΟΛΠ συνολικά, η προοπτική ανάπτυξης νέων κρηπιδωμάτων για την κρουαζιέρα και το home-porting, το ενδιαφέρον ξένων για το car-terminal και τον επιβατικό σταθμό και η άνοδος των όγκων εμπορίου που διαχειρίζεται υποδηλώνουν τον κομβικό ρόλο που έχει. Η σιδηροδρομική διασύνδεση τον επόμενο μήνα του Ικονίου με το εθνικό δίκτυο θα δώσει πρόσθετες δυνατότητες για συμφωνίες όπως αυτή της HP. Ήδη ορισμένες πληροφορίες θέλουν την κινεζική κατασκευάστρια Η/Υ, Lenovo να βρίσκεται σε επαφές για ανάλογη κίνηση.

Κερδοφορία
Τα οικονομικά στοιχεία της ΟΛΠ ΑΕ στο εννεάμηνο του 2012 παρουσίασαν αύξηση του μικτού κέρδους κατά 49,8% και των καθαρών κερδών μετά από φόρους κατά 22,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου των αποτελεσμάτων 2011. Το managment το οποίο ασκείται από τον Γιώργο Ανωμερίτη έχει δώσει guidance για αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα και κέρδη και στις οικονομικές καταστάσεις 12μήνου του 2012.

Ήδη τα στοιχεία της κίνησης για ολόκληρη τη χρήση είναι θετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ Α.Ε. στον Προβλήτα Ι του Ν. Ικονίου που διαχειρίζεται ο ίδιος ο ΟΛΠ διακινήθηκαν 625.914 ΤΕU’s το 2012 έναντι 490.904 το 2011, παρουσιάζοντας έτσι αύξηση 27,5%. Ιδιαίτερα θετικά με αποτέλεσμα κέρδη μεγαλύτερα των προβλεπόμενων είναι και τα στοιχεία από την κίνηση στον προβλήτα II που διαχειρίζεται η Cosco η οποία ολοκληρώνει και την επένδυση στον προβλήτα ΙΙΙ που επίσης της έχει παραχωρηθεί. Επιπλέον αύξηση 9,8% παρουσίασε κατά το 2012 ο Τομέας Διακίνησης Αυτοκινήτων στο Car Terminal του ΟΛΠ Α.Ε. έναντι του 2011 και κατά 66% έναντι του 2009. Είναι όμως χωρίς προβλήματα η κρατική ΔΕΚΟ;

Αγκάθι όμως στην ανάλυση ορισμένων συμμετεχόντων στην αγορά αποτελεί, ως ένα βαθμό, και η επιβάρυνση που θα αρχίσει να έχει αργότερα φέτος η εισηγμένη από την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων. Η ΟΛΠ πήρε προ 5ετίας δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ν. Ικόνιο που εκταμιεύθηκε την 30/7/2008. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει σε τριάντα εξαμηνιαίες διαδοχικές δόσεις, καταβλητέες από την 15η Δεκεμβρίου 2013 έως και την 15η Ιουνίου 2028. Το δάνειο αυτό φέρει κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ οι τόκοι καταβάλλονται ανά τρίμηνο. Ακόμα πήρε άλλο ένα δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ και αυτό για την κατασκευή του Προβλήτα Ι που εκταμιεύθηκε την 10/2/2010 επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο. Και αυτού του δανείου η αποπληρωμή θα γίνει σε τριάντα εξαμηνιαίες διαδοχικές δόσεις, καταβλητέες από την 15η Ιουνίου 2015 έως και την 15η Δεκεμβρίου 2029.

Πως θα γίνει αποκρατικοποίηση και παραχωρήσεις

Το δημόσιο έχει εξαγγείλει προκήρυξη παραχωρήσεων από τον Μάρτιο και μετά ενώ υπάρχει και μνημονιακή υποχρέωση για πώληση ποσοστού της τάξης του 25% της εισηγμένης στην οποία το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει (συνολικά στο Ταμείο βρίσκεται σήμερα το 75% περίπου της εισηγμένης).

Τα αμέσως επόμενα βήματα επίσης ελπιδοφόρα αν και περίπλοκα. Ως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου ναυτιλίας το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την συνένωση των υφιστάμενων Οργανισμών Λιμένων Α.Ε σε τέσσερα Λιμενικά Δίκτυα που θα έχουν τη μορφή ανωνύμων εταιρειών. Έτσι στην περίπτωση του ΟΛΠ θα εισφερθούν σε αυτόν τα περιουσιακά στοιχεία των λιμένων Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.

Η συνένωση θα μετασχηματίσει τον ΟΛΠ σε Όμιλο επιχειρήσεων και θα γίνει με αύξηση κεφαλαίου με εισφορά εις είδος από το δημόσιο. Έτσι το ποσοστό του δημοσίου στην εισηγμένη θα αυξηθεί σε ποσοστό που θα προκύψει από την αποτίμηση των τριών περιφερειακών λιμανιών. Στην Ακτή Βασιλειάδη εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην στρατηγική αυτή από την διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς (όπως το ΤΑΙΠΕΔ) έως την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα έως τον Μάρτιο αναμένεται να έχει ανακοινωθεί και το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία αξιοποίησης με βάση και την μελέτη των συμβούλων του, Morgan Stanley και Πειραιώς. Θεωρείται πιθανό να προκριθεί η παράλληλη πώληση μετοχών (μετά ή κατά την συνένωση των 4 λιμανιών) και η προκήρυξη παραχωρήσεων. Έτσι εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές αφού θα έχουν μπροστά τους «story» με μεγάλες παραχωρήσεις ικανές να εξασφαλίσουν μεγάλες μελλοντικές ταμειακές ροές ικανές να στηρίξουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις ή και επιστροφές κεφαλαίου που θα επιτρέψουν την αύξηση των εσόδων του δημοσίου.

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές διατυπώνουν επιφυλάξεις για ενδεχόμενη αποθάρρυνση υποψηφίων επενδυτών από την έρευνα την οποία έχει ξεκινήσει η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού για τη σύμβαση με την Cosco. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει λέγοντας ουσιαστικά ότι έχουν δοθεί κίνητρα παρόμοια με αυτά που έχουν δοθεί σε εκατοντάδες άλλες παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή:www.capital.gr

Στέλνει μήνυμα μέσω Πεκίνου για τον ΟΛΠ


Κυρίαρχος του λιμανιού του Πειραιά θέλει να γίνει ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός Cosco που ελέγχει ήδη μέσω μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης τις δύο από τις τρεις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «China Daily», η Cosco εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το 60% των μετοχών αν και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πωλήσει μέρος του ποσοστού που κατέχει σήμερα και που αντιστοιχούν στο 73% του συνόλου. Επισημαίνεται ότι προς το παρόν η κυρίαρχη άποψη στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και σε επίπεδο συναρμόδιων υπουργών, είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ να γίνει μέσα από συμβάσεις παραχώρησης εμπορικών δραστηριοτήτων (εμπορευματοκιβώτια, σταθμοί διακίνησης αυτοκινήτων, προβλήτες κρουαζιέρας και εμπορευματικοί σταθμοί) του λιμανιού.
Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να πωληθεί παράλληλα και ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών κάτω από την πίεση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και φυσικά να δοθεί και το μάνατζμεντ στον στρατηγικό επενδυτή του λιμανιού, που σε κάθε περίπτωση θα είναι η Cosco.
Οπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΟΛΠ, κανείς άλλος δεν μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον όταν η Cosco ελέγχει ήδη την πλέον προσοδοφόρα δραστηριότητα του λιμανιού που είναι ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων.
Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα, η Cosco φέρεται διατεθειμένη να επενδύσει για την απόκτηση του 60% του ΟΛΠ 1 δισ. ευρώ, αλλά  περιμένει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις προτού υποβάλει την πρότασή της.
Υπενθυμίζεται ότι η Cosco έχει ήδη διετή παρουσία στον Πειραιά, αφού επένδυσε 4,3 δισ. ευρώ για 35 χρόνια μίσθωσης δύο προβλητών του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Επιπλέον, έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων, την κατασκευή νέας προβλήτας και τον τριπλασιασμό του όγκου των φορτίων που διέρχονται από το λιμάνι.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Κατά μόνας ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ-ΟΛΘ


Κατά μόνας, θα ιδιωτικοποιηθούν τα μεγάλα λιμάνια και τα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει ομαδοποίηση για τα μικρά περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.
Την απόφαση αυτή έλαβαν στην διάρκεια συνάντησης τους ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Τάκη Αθανασόπουλο.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε ότι «για τον ΟΛΠ, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την Cosco», αλλά εκφράσθηκε προβληματισμός «για το εάν θα είναι ένας ο μεγάλος «παίκτης» ή θα παρουσιαστούν και άλλοι ανταγωνιστές».
Το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι κρίσιμο καθώς πρέπει να προχωρήσουν 11 έργα, ενώ ειδικά μέσα στο α΄τρίμηνο πρέπει να υλοποιηθεί (βάση τιμήματος και ανταγωνισμού) η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ.
Στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούν ότι ο στόχος των εσόδων 2,5 δισ. ευρώ για το 2013 θα μπορούσε να καλυφθεί με κορμό τα έσοδα από το IBC (81 εκατ. ευρώ), τα Κρατικά Λαχεία (190 εκατ. ευρώ), τον ΟΠΑΠ (υπάρχει εκτίμηση για 800 εκατ. ευρώ) και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ όπου ακούγονται ποσά ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου 3 η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών ίσες με το 50% του ποσού δεν εισπράχθηκε.
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να έχουν ολοκληρωθεί εντός του α' τριμήνου οι διαδικασίες σχετικά με τους διαγωνισμούς για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, και τις εκτάσεις στην Αφάντου Ρόδου και την Κασσιόπη Κέρκυρας. Μετά θα ακολουθήσουν ΟΛΠ,ΟΛΘ, Αεροδρόμια.

Διευκρινίσεις της Κομισιόν για ΟΛΠ Πηγή:www.capital.gr


Ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι, ο κινεζικός όμιλος Cosco σχεδιάζει να καταθέσει επενδυτική πρόταση ύψους 1 δις ευρώ για την απόκτηση του 60% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, επιβεβαιώνει ότι, η Κομισιόν, μετά από 3 χρόνια, βρίσκει νομικά ελαττώματα (παράνομη κρατική ενίσχυση) στη σύμβαση πώλησης του τμήματος του ΟΛΠ, που ήδη έχει παραχωρηθεί στην Cosco.


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Νίκος Χουντής, ο Χοακίν Αλμούνια, εκ μέρους της Επιτροπής, στην απάντησή του αφού προβάλλει ως αιτία καθυστέρησης «τα σύνθετα νομικά και οικονομικά θέματα» και την χρονοτριβή «λόγω της ανταλλαγής διαφόρων επιστολών (!!) με τις ελληνικές αρχές», απαντά στον σαφή υπαινιγμό του Νίκου Χουντή για βραδυφλεγή παρέμβαση, με μία γενικόλογη διαβεβαίωση ότι, η Επιτροπή «εφαρμόζει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που διατυπώνονται στη Συνθήκη σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς καμία διάκριση που να βασίζεται στην εθνικότητα ή άλλη διάκριση».

Με αφορμή την απάντηση του Χοακίν Αλμούνια ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από το 2009 είχαμε προειδοποιήσει ότι η σύμβαση παραχώρησης τμήματος του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco ήταν χαριστική, αφού της προσέφερε τεράστιες παράνομες φοροαπαλλαγές και άλλα “πλεονεκτήματα”. Η τότε κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό. Να σταματήσει τώρα κάθε σκέψη νέου ξεπουλήματος του ΟΛΠ».

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Βίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πίσω ΔΕΗ, ΟΤΕ και λιμάνια


Βίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει πίσω ΔΕΗ, ΟΤΕ και λιμάνια
«Αν στην περιουσία του ελληνικού λαού περιλαμβάνεται και το λιμάνι της Cosco, τότε και αυτό θα το πάρουμε πίσω», δήλωσε ο κ. Βίτσας.
Παράλληλα ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθούσε να πάρει πίσω και τον ΟΤΕ και την ΔΕΗ.
«Εμείς θα πάρουμε τα μέτρα και, στο βαθμό που είναι αυτό αναγκαίο - γιατί το λέμε σαν να είναι το πιο τρομερό πράγμα στον κόσμο - στο βαθμό της αξιοποίησης, βεβαίως και το λιμάνι του Πειραιά θα επανακτηθεί από την κοινωνία και το Δημόσιο. Οι επικοινωνίες θέλουμε να είναι υπό κοινωνικό έλεγχο και δημόσιο έλεγχο, άρα θα προσπαθήσουμε να πάρουμε και τον ΟΤΕ πίσω. Και στη ΔΕΗ θα το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βίτσας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/269528/vitsas-o-syriza-tha-parei-piso-dei--ote-kai-limania#ixzz2HmZx4HQa

Μέσα στα 10 κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης ο Πειραιάς!


Μέσα στα 10 κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης ο Πειραιάς!
Το 2012 ήταν η χρονιά που ο Πειραιάς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην διακίνηση containers, με αποτέλεσμα να μπαίνει στη νέα χρονιά όντας ένα από τα 10 κορυφαία εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης! Σε σχέση με το 2011 όταν και διακινήθηκαν μέσω Πειραιά (ΣΕΠ και ΟΛΠ) 1.650.000 teu, πέρσι ο αριθμός ανέβηκε στο 2.734.000 teu, αύξηση της τάξεως του 30% δηλαδή!
Σημείωση: teu είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για την υπολογισμό του μεγέθους των containers. Σημαίνει Twenty-foot Equivalent Unit, δηλαδή container ισοδύναμο με ένα που έχει μήκος 20 πόδια. Ενώ τα περισσότερο containers που περνούν από το λιμάνι του Πειραιά είναι τέτοια, υπάρχουν κι άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Άρα το φετινό 2.734.000 δεν σημαίνει ότι πέρασαν και 2.734.000 containers, αλλά αγαθά που θα γέμισα ισόποσα containers των 20 ποδιών.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ESPO, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων, ο Πειραιάς, αν συνεχίζει με αυτό το ρυθμό και στο νέο έτος, θα ανεβεί στην 7η θέση, από την 10η που έφτασε το 2012! H ΣΕΠ (Cosco) ξεπέρασε μάλιστα το στόχο που είχε θέσει για το 2012, ενώ και ο ΟΛΠ είχε σημαντική αύξηση στα νούμερα που έκανε (ανέβηκαν κατά 76,5% και 27,5% σε σχέση με πέρσι, αντίστοιχα).
Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η κρίση που πλήττει τα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια, ευνοεί τον Πειραιά. Και οι νέες συμφωνίες που έκλεισε η Cosco, αλλά κυρίως το γεγονός πως πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους την Κίνα, προτιμούν να τα εκφορτώνουν στον Πειραιά και όχι, ας πούμε, στη Βαρκελώνη ή το Ρότερνταμ, για να καίνε λιγότερα καύσιμα (από τον Πειραιά, στη συνέχεια, τα διοχετεύουν μέσω τρένων και φορτηγών στην υπόλοιπη Ευρώπη), σημαίνουν ότι το 2013 τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα.
Στα σχέδια της ΣΕΠ για το 2013 υπάρχει η επέκταση του κέντρου Logistics ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει, αλλά και να προσελκύσει ακόμη περισσότερες. Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις της ΣΕΠ συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η ετήσια δυνατότητα διακίνησης containers της εταιρεία θα έχει φτάσει τα 3.600.000 teu.
Μαζί με την δυνατότητα του ΟΛΠ και αν τελικά καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή τη χωρητικότητα, οι δύο εταιρείες θα βρίσκονται στη θέση να κάνουν τον Πειραιά ένα από τα 5 σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης και –γιατί όχι- να τον κρατήσουν εκεί, ακόμη κι όταν τελειώσει η κρίση και πέσουν οι τιμές των καυσίμων.


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/269146/mesa-sta-10-koryfaia-limania-tis-eyropis-o-peiraias#ixzz2HmZ8e6BN

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μπορεί η COSCO να σώσει το λιμάνι του Πειραιά;



assets_LARGE_t_942_43423211
.Στέλιος Παπαναστασίου
Ο γενικός διευθυντής, κ. Φου Τσενγκ Κιου, έχει κάθε λόγο να χαμογελάει αφού η εταιρία εκμετάλλευσης λιμένα και μεταφόρτωσης κοντέινερ την οποία διευθύνει – θυγατρική της Cosco- όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την κρίση αλλά σημειώνει γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και αύξηση κερδών, μέρος των οποίον θα καρπωθεί και το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της LeMonde, 3 χρόνια μετά από την πολύκροτη συμφωνία παραχώρησης μέρους του λιμανιού του Πειραιά στην Cosco, η εταιρία αύξησε κατά 70% την δραστηριότητά της, την ίδια στιγμή που ο ΟΛΠ, σε σύμπνοια με την γενική δημοσιονομική κατρακύλα, σημείωσε απώλειες της τάξης του 20%.
Ο τερματικός σταθμός μεταφόρτωσης κοντέινερ εκσυγχρονίστηκε, μπήκαν νέοι ηλεκτρικοί γερανοί προκειμένου να ξεφορτώνουν πιο γρήγορα, ενώ μία τρίτη αποβάθρα – βάθους 18 μέτρων – βρίσκεται στα σκαριά ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μεγαλύτερα πλοία.
Η εργατικότητα των Ελλήνων
Καθήμενος στο γραφείο του, ο Κάπταιν Φου, μπροστά από τις σημαίες Κίνας, Ελλάδας και Ε.Ε., εκφράζει τον θαυμασμό του για την εργατικότητα των Ελλήνων: «Από τους 270 εργαζομένους της Cosco, μόλις 7 είναι Κινέζοι. Οι Έλληνες είναι πολύ καλοί και δουλεύουν σκληρά».
Στο ίδιο μήκος κύματος και αναπληρωτής διευθυντής της εταιρίας, Ζανγκ Ανμινγκ: « Όλοι οι εργάτες είναι Έλληνες. Τσακάλια όλοι τους. Όχι μόνο δεν καθυστερούν, αλλά φέρνουν εις πέρας αυτά που τους αναθέτουμε και πιο νωρίς από το ζητούμενο».
Στα μάτια των Κινέζων οι ισχυρισμοί περί τεμπέληδων και γλεντζέδων Ελλήνων, προερχόμενοι εν είδη δριμείας κριτικής από την Βόρεια Ευρώπη, δεν έχουν καμία υπόσταση.
Στον προθάλαμο της εταιρίας, μπορεί κανείς να διακρίνει φωτομοντάζ από ελληνικούς και κινεζικούς ναούς, τον Παρθενώνα και δίπλα το Σινικό Τείχος – ένα ιδιότυπο πάντρεμα των δύο αρχαίων πολιτισμών.
Στρατηγικό λιμάνι ο Πειραιάς
Προχωρώντας, τους τοίχους διακοσμούν φωτογραφίες από συναντήσεις ηγετών των δύο χωρών, καθώς και ένας χάρτης με την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα σε πρώτο πλάνο. Σε αυτόν διακρίνεται η κινεζική στρατηγική – ο Πειραιάς είναι το κοντινότερο λιμάνι στη διώρυγα του Σουέζ από όπου διέρχονται τα κινέζικα φορτηγά πλοία. Από' κει, μπορούν εύκολα να προσαράξουν σε 22 λιμένες, γραμμένους με κινεζικούς χαρακτήρες επί του χάρτη, από την Βαρκελώνη έως την Οδησσό.
Η παρουσία της Cosco, είναι έντονη σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, από την Αμβέρσα μέχρι τη Νάπολη της Ιταλίας. Όμως στον Πειραιά βρίσκεται το κύριο λιμάνι εισόδου στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Μαύρη Θάλασσα και την Ρωσία. Αφότου ελλιμενιστούν τα πελώρια φορτηγά, νέοι ηλεκτρικοί γερανοί θα μεταφορτώσουν τα κοντέινερ – μέχρι έξι το ένα πάνω στο άλλο- σε νταλίκες ή μικρότερα πλοία που προορισμό έχουν άλλα μεσογειακά λιμάνια.
Ο κ. Φου δηλώνει: «Ο εξοπλισμός ήταν παλιός και σε κακή κατάσταση. Τον επισκευάσαμε ή και τον αντικαταστήσαμε όπου χρειαζόταν. Όταν φτάσαμε, μπορούσαμε να μεταφορτώνουμε 10 με 12 κοντέινερ την ώρα. Σήμερα, μεταφορτώνουμε 44 την ώρα. Οι πλοιοκτήτες είναι ευχαριστημένοι – δεν χάνουν πλέον ούτε χρόνο ούτε χρήμα – όπως και εμείς».
Στην αποβάθρα 2 της Cosco απασχολούνται μόνιμα 270 εργαζόμενοι. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν μετά από άφιξη πολλών πλοίων, η εταιρία υπενοικιάζει παραπάνω εργάτες – εκατοντάδες κάποιες φορές. Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων των ναυτεργατών, οι οποίοι εναντιώνονταν στην υπενοικίαση εργαζομένων με συνακόλουθα χαμηλούς μισθούς. Μετά την έλευση της Cosco, απεργίες της ΠΝΟ παρέλυσαν το λιμάνι του Πειραιά για εβδομάδες την άνοιξη του 2009.
Κινεζική Εξάπλωση
Ως ηγέτης του αντιπολιτευόμενου τότε ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δεχθεί ακόμη και χημικά συμμετέχοντας στην διαμαρτυρία για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα τον επανακρατικοποιούσε όταν θα ερχόταν στην εξουσία το κόμμα του.
Από τον πρωθυπουργικό θώκο όμως τον Οκτώβριο του 2009 δεν τήρησε την υπόσχεσή του και έτσι η Cosco ανέλαβε την αποβάθρα μεταφόρτωσης κοντέινερ Νο2. Δίπλα, ο δημόσιος Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, δραστηριοποιείται στην αποβάθρα Νο1. Αν και μικρότερη, απασχολεί 1300 μόνιμους εργάτες.
«Ανταγωνιζόμαστε την Cosco για να προσελκύσουμε νέα φορτία, αν και η κατάσταση είναι διαφορετική», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ΟΛΠ, Σταύρος Χατζάκος. «Οι εργάτες της είναι σχεδόν ανειδίκευτοι. Στόχος μας η μείωση του εργατικού δυναμικού που θα επέλθει από προγράμματα συνταξιοδότησης που βρίσκονται εν εξελίξει», συμπληρώνει.
Επενδύσεις
Η λιμενική αρχή καρπώνεται ενοίκιο και υπηρεσίες από την Cosco, κοντά στα 30 εκατ. Ευρώ για το 2011. Η 35ετής σύμβαση παραχώρησης θα αποφέρει τουλάχιστον 560 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΟΛΠ.
Από την μεριά της η Cosco σκέφτεται να επενδύσει πάνω από 300 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα της επιτρέψουν να κατασκευάσει μία τεράστια αποθήκη-ψυγείο όπου θα φυλάσσονται τα ευπαθή προϊόντα, καθώς και να περατώσει την κατασκευή μιας τρίτης αποβάθρας.
Κινεζικό ενδιαφέρον και επαφές αναμένεται να υπάρξουν και με την Τραινοσε, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προς ιδιωτικοποίηση οργανισμών από την κυβέρνηση. Η τελευταία βλέπει με ιδιαίτερα καλό μάτι τα κινεζικά σχέδια επέκτασης και στην αποβάθρα Νο1 του ΟΛΠ, θεωρώντας δώρο θεού το ότι μία τέτοια εταιρία-κολοσσός είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε έργα υποδομής που θα επωφελήσουν εξίσου και τον Πειραιά, σε μια περίοδο που η Ελλάδα πασχίζει να κρατήσει τις ξένες επενδύσεις εντός συνόρων.
Όπως τονίζει σύμβουλος με μακρά θητεία στην ναυτιλία και στο κινεζικό εμπόριο, το από συμφέρον πάντρεμα Ελλάδας-Κίνας θα διαρκέσει πολύ, μιας και «Οι δύο αυτές χώρες έχουν πολλά κοινά. Η Cosco, ως κρατική εταιρία ξέρει πώς να διαπραγματεύεται με τις κυβερνήσεις. Στην Κίνα η επιχειρηματικότητα πάρει χέρι-χέρι με την πολιτική. Πρέπει να ξέρεις τους σωστούς ανθρώπους, όπως και στην Ελλάδα. Διαφθορά διαχρονική υπάρχει. Άλλωστε και οι Έλληνες πλοιοκτήτες ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα, δεν βλέπουν σε καμία περίπτωση ανταγωνιστικά την Cosco, η οποία κινείται στα φορτία.»
Το 2013, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Ηλίου φαεινότερο ότι η φωτογραφίες της συνάντησής του με τους νέους Κινέζους ηγέτες θα καταλήξουν ντεκόρ στα γραφεία της Cosco στον Πειραιά.
 Πηγή: LeMonde

Πρόταση 1 δισ. στο ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ


Φωτογραφία για Πρόταση 1 δισ. στο ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ
Εκτός από την επενδυτική πρόταση ύψους 1 δισ. ευρώ για τον ΟΛΠ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δεχθεί πρόταση αξιοποίησης και για τον ΟΛΘ.

Την εκκίνηση ενός οικονομικού, πολιτικού και επιχειρηματικού «αγώνα» σήμανε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τη δημοσίευση του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση του υπουργείου, που περιλαμβάνει και την ενοποίηση των λιμανιών, σε τέσσερις άξονες, σε πρώτη φάση.

Αρχικά, οι προβλέψεις για ενοποιήσεις λιμανιών, με πρώτο το Αττικό Λιμενικό Σύστημα (ΟΛΠ, Ραφήνα, Λαύριο και Ελευσίνα), αλλά και οι προβλέψεις για στενότερη έλεγχο από το ΥΝΑ των τεχνικών διευθύνσεων των λιμανιών, έχουν κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους, οι οποίοι «τρέχουν να προλάβουν», ώστε να ενισχύσουν τα συμφέροντά τους.

Πρώτο από όλα, σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που ως κύριος μέτοχος των λιμανιών (του έχουν παραχωρηθεί από το υπουργείο Οικονομικών για να τα εκμεταλλευτεί, ώστε να μειωθεί ο δανεισμός της χώρας) δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα προχωρήσει και πού, σε πώληση μετοχών ή παραχώρηση δραστηριοτήτων.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», έχει δεχθεί πρόταση που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων). Επενδυτική πρόταση υπάρχει, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, και για τον ΟΛΘ. Το ποσά αυτά καλοβλέπει το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θέλει να εισπράξει περίπου 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2013.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες πλευρές που υποστηρίζουν για τον ΟΛΠ ότι, εφόσον υπάρξει πρόταση, θα πρέπει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την καθαρά παρούσα αξία της σύμβασης παραχώρησης που έχει σήμερα με την Cosco για την παραχώρηση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ, και η οποία ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ομως σε περίπτωση που, για παράδειγμα, ο ΟΛΠ ενοποιηθεί με τα υπόλοιπα λιμάνια της Αττικής, είναι δύσκολο να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησής του, αφού θεωρείται αδύνατο να συμφωνηθεί τουλάχιστον και από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης η πώληση όλων των λιμανιών της Αττικής σε ιδιώτες, κάτι που αντίστοιχα συμβαίνει και στο βόρειο τόξο που περιλαμβάνει τον ΟΛΘ, την Καβάλα την Αλεξανδρούπολη -για την οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ρωσικά συμφέροντα- και το Βόλο.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στη «Ν» κύκλοι της αγοράς, «η νομοθέτηση τώρα, δηλαδή προ της τελικής απόφασης ΤΑΙΠΕΔ -αναμένεται στο α’ τρίμηνο 2013- για τον τρόπο αξιοποίησης των λιμανιών και η πρόταση δημιουργίας τεσσάρων δικτύων λιμένων στην ουσία αποτρέπει - απαγορεύει πολιτικά την μετοχοποίηση ως μεθόδου αποκρατικοποίησης και δρομολογεί τις επιμέρους παραχωρήσεις». Τονίζουν δε:

«Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά τις αποκρατικοποιήσεις του συνόλου των λιμένων της χώρας, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα αναμενόμενα έσοδα. Ανάγνωση διαφορετική αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή, αφού η υπάρχουσα πολιτική κατάσταση δεν μπορεί να επιβάλει ενδεχόμενη παραχώρηση, για παράδειγμα, όλων των λιμανιών της Αττικής σε έναν παραχωρησιούχο».


Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρισθεί η νομική πλευρά των μνημονιακών μας υποχρεώσεων και των προβλέψεών τους, αφού μέχρι τώρα οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν νομικές απόψεις που αναφέρουν ότι είναι στο χέρι της χώρας μας να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλευτεί τα λιμάνια, ενώ άλλοι νομικοί κύκλοι εκφράζουν την άποψη ότι δέσμευση της χώρας μας είναι η πώληση μετοχών.

Επιμέρους παρατηρήσεις

Επιπλοκές στα σχέδια ιδιωτικοποίησης των λιμανιών ενδέχεται να προκαλέσουν και μια σειρά ρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Ειδικότερα, στο άρθρο 3, προβλέπεται ο μετασχηματισμός της Γενικής Γραμματείας Λιμένων σε Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Υποδομών, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ο ρόλος των ναυτιλιακών επενδύσεων. Ενδέχεται η συγκεκριμένη αλλαγή να προκαλέσει επικάλυψη αρμοδιοτήτων με το υπουργείο ανάπτυξης.

Στο άρθρο 36 του σχεδίου νόμου, το υπουργείο αναμιγνύεται στον κανονισμό λειτουργίας των Οργανισμών, αφού τους υποχρεώνει να δημιουργήσουν Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης και Ανάπτυξης, η οποία θα λειτουργεί υποστηρικτικά προς το υπουργείο. Ενδέχεται να υπάρξει επικάλυψη αρμοδιοτήτων με το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο άρθρο 40 καθορίζονται τα θέματα αδειοδότησης των έργων εκτός των υποδομών και των υπερδομών (μηχανολογικού εξοπλισμού -μηχανημάτων), που κατά τη γνώμη των λιμενικών πρέπει να αδειοδοτούν. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η διάκριση των βοηθητικών έργων που πρέπει να τύχουν εκ των προτέρων έγκρισης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις στη προώθηση των έργων, αφού ο τρόπος διατύπωσης με τη λεπτομερή περιγραφή μάλλον δημιουργεί σύγχυση, παρά διευκολύνει.

Στο μηδέν και πάλι η ΝΕΖ

Από το μηδέν ξεκινά, όπως φαίνεται, το θέμα της ναυπηγοεπισκευής. Στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου για την αναδόμηση του υπουργείου Ναυτιλίας προβλέπεται η επανεξέταση του σχετικού «φακέλου». Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι συνιστάται Διυπουργική Επιτροπή για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των δραστηριοτήτων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Επίσης, συστήνεται μη αμειβόμενη συμβουλευτική επιτροπή από τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους που εκπροσωπούν το σύνολο των εμπλεκομένων με τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα φορέων, για την εξέταση και διατύπωση προτάσεων επί του συνόλου των θεμάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της εν γένει ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Περάματος.

Σταύρος Χατζάκος, ΟΛΠ: Στόχος η μετατροπή του Πειραιά σε home port διεθνούς κρουαζιέρας


Ο κ. Σταύρος Χατζάκος, γενικός διευθυντής του ΟΛΠ ΑΕ και πρόεδρος του MedCruise, μιλά για την εξέλιξη του έργου επέκτασης του επιβατικού λιμένος Πειραιώς, με στόχο τη δημιουργία 6 θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων 'νέας γενιάς', τον ανταγωνισμό και τις συνεργασίες με τα άλλα λιμάνια της Μεσογειου, αλλά και το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΑΑ 'Ελ. Βενιζέλος', για την αποφυγή διπλών ελέγχων αποσκευών, που αναμένεται να λειτουργήσει από την άνοιξη του 2013.

TDN: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της επέκτασης του νότιου μέρους του κεντρικού λιμένα Πειραιώς (χρόνος αποπεράτωσης, τελικής παράδοσης του έργου κ.λπ.);

Σταύρος Χατζάκος: Το έργο αφορά την επέκταση του επιβατικού λιμένος Πειραιώς προς τη νότια πλευρά του με στόχο τη δημιουργία 6 θέσεων πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων “νέας γενιάς” που υπερβαίνουν σε μήκος τα 300 μ. και σε δυνατότητα φιλοξενίας τα 4.000 άτομα. Το έργο αφορά βασική λιμενική υποδομή και περιλαμβάνει την κατασκευή εξωτερικού λιμενοβραχίονα (κυματοθραύστες) συνολικού μήκους 3.400μ. με ωφέλιμο βάθος 18,00μ. και τη δημιουργία χερσαίων χώρων (αποβάθρες) συνολικής επιφάνειας 160.000 τ.μ.

Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά στην κατασκευή δύο θέσεων πρόσδεσης και έχει περίοδο υλοποίησης που συμπίπτει χρονικά με την περίοδο επιλεξιμότητας των δαπανών του ΠΕΠ Αττικής 2007–2013 (31/12/2015 στο οποίο θα προταθεί για ένταξη), ενώ η δεύτερη φάση κατασκευής αφορά την περίοδο 2016–2020. Η πρώτη φάση κατασκευής του έργου θα είναι απόλυτα λειτουργική.

Με τη δημιουργία των νέων θέσεων πρόσδεσης ο λιμένας Πειραιώς θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση που δημιουργεί ο ταχέως αναπτυσσόμενος τουριστικός κλάδος της κρουαζιέρας στον χώρο της Μεσογείου, που καταγράφει ρυθμούς ανόδου επιβατών της τάξης του 10% την περίοδο 2000–2010.

Η υφιστάμενη δυναμικότητα του λιμένος του Πειραιά σε θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων μεγάλου μήκους έχει πλήρως κορεσθεί και αδυνατεί να καλύψει τις απαιτήσεις που δημιουργεί η συνεχής αύξηση της ζήτησης για κρουαζιέρα στην περιοχή της Μεσογείου και η δρομολόγηση νέων πλοίων, με σημαντικά αυξημένες διαστάσεις που εντάσσονται στην κατηγορία panamax και post-panamax.

TDN: Με τη νέα επέκταση –και τη δυνατότητα ελλιμενισμού των μεγάλων κρουαζερόπλοιων νέας γενιάς- ποιες ανάγκες πιθανόν να “γεννηθούν” όσον αφορά στην παροχή υπηρεσιών κατά τη διακίνηση και παραμονή των επιβατών τους στο λιμάνι;

Στ.Χ.: Οι νέες υποδομές θα δημιουργήσουν την ανάγκη για νέο επιβατικό σταθμό για την παροχή του συνόλου των σχετικών υπηρεσιών όπως διαχείριση βαλιτσών, τελωνειακό έλεγχο, έλεγχο διαβατηρίων κ.λπ. Βεβαίως, σε επίπεδο τουριστικής κίνησης θα δημιουργηθούν πολλαπλές ανάγκες σε τουριστικές υπηρεσίες σε σημαντικά μεγαλύτερο μέγεθος καθώς θα αυξηθεί ο όγκος των τουριστών που θα εισρεύσουν στην Αττική αλλά και σε Ελληνικά νησιά που θα αποτελέσουν επόμενους ή προηγούμενους σταθμούς.

Παράλληλα, στόχος του ΟΛΠ ΑΕ είναι η ενίσχυση της από-επιβίβασης (home port) επιβατών που εκκινούν ή ολοκληρώνουν την κρουαζιέρα τους από τον Πειραιά το οποίο θα έχει σημαντικά πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό του ΟΛΠ τα ευρύτερα οικονομικά οφέλη αναμένονται να ανέρθουν σε περίπου 2δις Ευρώ σε παρούσες αξίες για περίοδο 25 ετών.

TDN: Πόσες θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα απορροφήσει η νέα επέκταση και σε ποιες ειδικότητες;

Στ.Χ.: Το έργο, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν συνταχθεί για λογαριασμό του ΟΛΠ, αναμένεται να δημιουργήσει 4500 περίπου θέσεις απασχόλησης σε κατά την φάση της κατασκευής και 4600 κατά τη φάση λειτουργίας σε όλο το εύρος οικονομικής δραστηριότητας και όχι μόνο στο τουριστικό τομέα καθώς περιλαμβάνει και θέσεις στο τομέα επισκευών  και προμηθειών πλοίων.

TDN: Αυτήν τη στιγμή, ποιο μεσογειακό λιμάνι είναι ο μεγαλύτερος “ανταγωνιστής” αυτού του Πειραιά και για ποιους λόγους υπερτερεί (ίσως) έναντι του ελληνικού;

Στ.Χ.: Η κρουαζιέρα αποτελεί μια ιδιαίτερη λιμενική αγορά, καθώς τα λιμάνια κρουαζιέρας είναι ταυτόχρονα “συνεργάτες” και “ανταγωνιστές”. Αυτό διότι στα πλαίσια των δρομολογίων κρουαζιέρας το πλοίο καταπλέει σε περισσότερα του ενός λιμάνια ώστε το ταξίδι να είναι ελκυστικό για τους επιβάτες με πολλαπλούς προορισμούς και αξιοθέατα. Σε αυτό το πλαίσιο τα λιμάνια απαιτείται να αλληλοσυμπληρώνονται και να συνεργάζονται για την από κοινή προώθηση της βιομηχανίας. Από την άλλη μεριά, τα ίδια τα λιμάνια ανταγωνίζονται για την παροχή ικανοποιητικών υπηρεσιών με στόχο να ενταχθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερα δρομολόγια κρουαζιέρας. Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού ο Πειραιάς δρα συμπληρωματικά και ανταγωνιστικά με τα περισσότερα λιμάνια της ανατολικής Μεσογείου, αλλά δέχεται τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τα λιμάνια της Τουρκίας.

TDN: Το λιμάνι του Πειραιά υποδέχθηκε 2.517.371 επιβάτες το 2011, από 621.961 επιβάτες το 2002 (αφιξο-αναχωρήσεις), Πώς κινήθηκε το 2012 από πλευράς επιβατών κρουαζιέρας και ποιος είναι ο στόχος για το 2013;

Στ.Χ.: To 2012 αποτέλεσε ύφεσης για το σύνολο της ευρωπαϊκής Μεσογείου και παράλληλα περίοδο εύρεσης νέας ισορροπίας στις μη ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής, όπως η Τυνησία, η Αίγυπτο κ.λπ., που αποτελούν σταθμούς των δρομολογίων κρουαζιέρας. Σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο, ο Πειραιάς παρά τη μείωση που σημειώνεται σε επίπεδο επιβατών, κατάφερε να διατηρήσει ηγετική θέση στην αγορά της Μεσογείου και να παραμείνει εντός των 3-4 μεγαλύτερων λιμένων κρουαζιέρας με θετικές προοπτικές για το μέλλον. 

TDN: Σχετικά με μνημόνιο συνεργασίας με τον Διεθνή Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, για την αποφυγή διπλών ελέγχων αποσκευών (παράδοση αποσκευής του επιβάτη από το αεροδρόμιο επιβίβασης στην κουκέτα του πλοίου, χωρίς ενδιάμεσους ελέγχους), έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και πότε αναμένεται η υπογραφή και η πρακτική εφαρμογή του;

Στ.Χ.: ΟΛΠ ΑΕ και ΔΑΑ ΑΕ βρίσκονται σε συνεργασία για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας, που θα ενισχύσει την προσπάθεια μετατροπής του Πειραιά σε home Port διεθνούς κρουαζιέρας. H διαδικασία περιλαμβάνει και τις αεροπορικές εταιρείες που εμπλέκονται στη μεταφορά επιβατών κρουαζιέρας και έτσι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αρκετά χρονοβόρα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα στη νέα σεζόν, από την άνοιξη του 2013.



Ο κ. Σταύρος Χατζάκος είναι γενικός διευθυντής του ΟΛΠ ΑΕ και προεδρος του MedCruise (Association of Mediterranean Cruise Ports).

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΟΜΥΛΕ: Η δημιουργία τεσσάρων λιμενικών δικτύων χαρακτηρίζεται από προχειρότητα

Δριμεία κριτική στη λιμενική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση

Τις παρατηρήσεις και διαφωνίες της για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κατέθεσε  η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών ασκώντας δριμεία κριτική για τη λιμενική πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση.

Σε  υπόμνημα προς τον Υπουργό  Ναυτιλίας και Αιγαίου τις  Διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων και τα πολιτικά κόμματα επισημάνει:

«Υπάρχουν βασικές διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια του νομοσχεδίου, όπως σε αυτό της Οργάνωσης Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου δομείται ένα πλήρως στρατιωτικοποιημένο μοντέλο οργάνωσης, αντί ενός πολιτικού αναπτυξιακού Υπουργείου με εποπτικό ρόλο.

Ιδιαίτερα στο κεφάλαιο «Ανάπτυξη Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος» καταγράφονται βασικές και θεμελιώδεις διαφορές, επί της πολιτικής που επιχειρεί να προωθήσει για τα Λιμάνια.

Βασικό στοιχείο της Πολιτικής του Σχέδιου Νόμου είναι οι Ιδιωτικοποιήσεις των Λιμανιών, είτε με παραχώρηση του  μετοχικού κεφαλαίου, είτε με παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων τύπου Cosco παραβιάζοντας συνταγματικές επιταγές και θεσμικούς κανόνες».

Στη συνέχεια αναφέρεται στην κατάργηση  των ΣΣΕ με σκληρούς χαρακτηρισμούς :

«Η πολιτική αυτή συνοδεύεται με την επιχείρηση κατάργησης των θεσπισμένων  εργασιακών σχέσεων καθώς και των ΣΣΕ.

Το νομοσχέδιο στο σύνολο του  διαπνέεται από αντιεργασιακές ρυθμίσεις, καταργεί τους υπάρχοντες Γενικούς Κανονισμούς  Προσωπικού (Γ.Κ.Π) καθώς και την  διαδικασία σύμφωνα με την οποία  έχουν εκπονηθεί.

Σε ολόκληρο το Σ/Ν δεν υπάρχει ούτε μια πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στους εργαζόμενους.

Είναι φανερό ότι ο εργασιακός μεσαίωνας  ο οποίος με ευθύνη των κυβερνήσεων  έχει εγκατασταθεί στην Προβλήτα II (ΣΕΠ), προκρίνεται ως γενικευμένο εργασιακό μοντέλο στα Λιμάνια της Χώρας .

Στη συνέχεια των παρατηρήσεων επισημαίνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας:

Η σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Ανάπτυξης εντός του Οργανισμού Λιμένων  με τελικό προϊστάμενο τον Υπουργό, αποτελεί μια βασική θεσμική εκτροπή της καταστατικής αυτονομίας των Οργανισμών που σκοπό έχει τον πλήρη έλεγχο για θέματα ιδιωτικοποιήσεων - παραχωρήσεων λιμενικών δραστηριοτήτων.

Η υπαγωγή της ΡΑΛ απευθείας στον υπουργό καταλύει κάθε μορφή ανεξαρτησίας και αυτονομίας της. Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων δεν μπορεί παρά να είναι ανεξαρτητη και αυτό να κατοχυρώνεται από το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική της παρέμβαση τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, σε όλα τα θέματα λειτουργίας των λιμανιών, συμπεριλαμβανομένου και του εργασιακού. Είναι γνωστό ότι τα Λιμάνια λειτουργούν σε 24ωρη βάση για 360 μέρες το χρόνο και απαιτούνται ρυθμίσεις εργασιακές, μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων και των Κανονισμών Εργασίας σε όλο το εύρος και την έκταση των λιμενικών εργασιών.

Η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ) όπως σχεδιάζεται μετατρέπεται από επιτελικό όργανο σε ουραγό επικύρωσης υπουργικών αποφάσεων.

Η δημιουργία λιμενικών δικτύων, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα χωρίς αναπτυξιακή φιλοσοφία αφού είναι φανερό ότι βασικός στόχος αυτού του συνολικού εγχειρήματος είναι ο καλύτερος κεντρικός σχεδιασμός ιδιωτικοποιήσεων με οποιαδήποτε μέθοδο των λιμανιών.

Ακόμα ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν συνθήκες ιδιωτικών μονοπωλίων στα μικρά λιμάνια με αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

«Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, ιδιαίτερα για το κεφάλαιο Θ,(Ανάπτυξη του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος) την οργάνωση του υπουργείου, αλλά και άλλων ρυθμίσεων όπως κατάργηση των ΣΣΕ στα πληρώματα, ζητούμε την απόσυρση του σχετικού σχεδίου νόμου» τονίζει η ΟΜΥΛΕ και κατάλήγει:

«Ως εργαζόμενοι στα Λιμάνια  θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον  αγώνα για την ανάπτυξη των λιμανιών, με βάση το Δημόσιο Χαρακτήρα τους και την ισχυροποίηση θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων μέσω ΣΣΕ, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στην δομή και την φύση των Λιμενικών εργασιών».

ΟΛΠ: Υποδοχή στο πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2013

ΟΛΠ: Υποδοχή στο πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2013
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2013 υποδέχθηκε η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για το COSTA MAGICA της ιταλικής εταιρίας COSTA, η οποία ανήκει στον όμιλο της Carnival, και της οποίας τα πλοία θα επισκεφθούν το λιμάνι του Πειραιά με 74 δρομολόγια το 2013 έναντι 33 του 2012.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, υποδεχόμενος τον πλοίαρχο του COSTA MAGICA cpt. Orazio d’ Aita “Το 2013 θα είναι μια ανοδική χρονιά για την κρουαζιέρα. Στο λιμάνι του Πειραιά θα υποδεχθούμε περισσότερα από 710 κρουαζιερόπλοια με 2,2 εκατ. τουρίστες. Η Ελλάδα είναι ένας μοναδικός τόπος προορισμού, που παρέχει ποιότητα, ασφάλεια, και διαθέτει φυσικές ομορφιές και διαχρονικό πολιτισμό.
Το λιμάνι του Πειραιά, με 11 θέσεις ελλιμενισμού, νέες αίθουσες υποδοχής και σημαντικές επεκτάσεις στο νέο λιμάνι κρουαζιέρας είναι σήμερα το μεγαλύτερο λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο”.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ