ΤΙΤΛΟΙ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

O ΟΛΠ Α.Ε. υποδέχθηκε το κρουαζιερόπλοιο Costa Magica


Με εορταστικές εκδηλώσεις ο ΟΛΠ Α.Ε. υποδέχθηκε το κρουαζιερόπλοιο Costa Magica,στο κεντρικό λιμάνι κρουαζιέρας, τιμώντας έτσι την ημέρα συμπλήρωσης 65 χρόνων λειτουργίας της εταιρίαςCOSTA CROCIERΕ, η οποία μακροχρονίως αποτελεί σταθερό συνεργάτη του ΟΛΠ Α.Ε. Η COSTACROCIERE είναι μια Ιταλική εταιρία Βρετανικών και Αμερικανικών συμφερόντων, με έδρα τη Γένοβα, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Carnival Corporation.
Τους 3.750 επιβάτες του COSTA MAGICA, τον πλοίαρχο και το πλήρωμα υποδέχθηκε η Διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε. με πασχαλινές ευχές, αφού η Δυτική Εκκλησία εορτάζει το Πάσχα στις 31 Μαρτίου. Τους επιβάτες υποδέχθηκε μουσικό συγκρότημα και χορευτικό με νησιώτικη μουσική από νωρίς το πρωί κατά την αποβίβασή τους.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης “Το 2013 θα είναι για τον τομέα της κρουαζιέρας του ΟΛΠ Α.Ε. μια ανοδική χρονιά. Έναν τομέα τον οποίο στηρίζουμε με νέες υποδομές, σταθερά τιμολόγια, ασφάλεια και ποιότητα υπηρεσιών. 
Χαιρετίζουμε τα γενέθλια μιας εταιρίας που πρωτοϊδρύθηκε το 1854 και από το 1947 που επανιδρύθηκε εξυπηρετεί επί δεκαετίες με κρουαζιέρες τα ελληνικά νησιά”.
Το κρουαζιερόπλοιο COSTA MAGICA, 102.687 gt, έχει μήκος 271 μ. , 13 πατώματα και 1.027 μέλη πληρώματος. Έχει ναυπηγηθεί το 2004 και αποτελεί τακτικό επισκέπτη του ΟΛΠ Α.Ε.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια "τρέμουν" τον Πειραιά


Τα ευρωπαϊκά λιμάνια "τρέμουν" τον ΠειραιάΣχέδια για τη μετατροπή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό logistics hub.
Σε πρωτόγνωρα νερά κινείται την τελευταία 3ετία ο Πειραιάς, καθώς μετά από την απαξίωση δεκαετιών, το ενδιαφέρον για το λιμάνι αυξάνεται διαρκώς. Η επιτυχία της Cosco με τον Προβλήτα ΙΙ του ΟΛΠ και σημαντική συμφωνία με την Hewlett Packard για τη μεταφορά των προϊόντων της μέσω του Πειραιά προς την Ευρώπη έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για την Ελλάδα, που για πρώτη φορά αποκτά σημασία στην αγορά των logistics.
Η συμφωνία που περιλαμβάνει και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια από τον Πειραιά δια μέσω του Θριάσιου Πεδίου στις ευρωπαϊκές αγορές, θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή.
Σαφώς ο χαρακτηρισμός του Πειραιά ως κέντρου διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου είναι πρόωρος, ωστόσο το ενδιαφέρον που δείχνουν εταιρείες από την Κίνα, την Ινδία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, φανερώνει τις δυνατότητες του λιμανιού.

Σταυρίδης: «Να ξεκινήσουμε από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια»


Σταυρίδης: «Να ξεκινήσουμε από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια»
«Να ξεκινήσουμε από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια» δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης μιλώντας το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5  για τις αποκρατικοποιήσεις και τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ, τονίζοντας ότι «δεν διανοούμαι να αφήνουμε τα Ολυμπιακά Ακίνητα αναξιοποίητα και να έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους».

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Παιζει κατι εδω;;;;;;αντε και εις ανωτερα!!!!!


Δυναμικό παρόν του ΟΛΠ: στην Cruise Shipping Miami


Στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση κρουαζιέρας του κόσμου στο Μαϊάμι (Cruise Shipping Miami) θα συμμετάσχει ο ΟΛΠ Α.Ε. σε ενιαίο εθνικό περίπτερο με τον ΕΟΤ και τα άλλα λιμάνια κρουαζιέρας, στο διάστημα 11-14 Mαρτίου 2013.
Ο ΟΛΠ θα εκπροσωπηθεί από τον Γενικό Δ/ντή και Πρόεδρο της MedCruise κ. Σταύρο Χατζάκο και τον Δ/ντή Κρουαζιέρας κ. Θεόδωρο Τσίτουρα, οι οποίοι θα συμμετάσχουν, παράλληλα με την έκθεση, σε ημερίδες και προγραμματισμένες συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών κρουαζιέρας (Royal Caribbean, Carnival, MSC Costa κλπ.). Παράλληλα ο Γενικό Δ/ντής και Πρόεδρος της MedCruise κ. Σταύρος Χατζάκος θα μιλήσει στο Συνέδριο κρουαζιέρας που διεξάγεται παράλληλα.

Τουρκικός όμιλος εκφράζει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε λιμάνια


Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, εκφράζει ο φιλικά προσκείμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, Τούρκος επιχειρηματίας Χαμντί Ακίν, διευθύνων σύμβουλος του τουρκικού ομίλου Akfen, ο οποίος δηλώνει πως ο όμιλός του «θα εξετάσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο θέμα των λιμανιών».

Τουρκικός όμιλος εκφράζει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε λιμάνια
«Σκεφτόμαστε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας», είπε ο κ.Ακίν σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και ανέφερε πως ο όμιλός του θα παρακολουθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη αν ενταχθούμε σε αυτό το πλαίσιο, αγοράζοντας κάτι μικρό ή μεγάλο».

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το δρόμο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παίρνει και το car terminal του ΟΛΠ

Σεπτέμβριος: Θα συνδεθεί με το σιδηροδρομικό δίκτυο και θα γίνει διαμετακομιστικό κέντρο της Αν. Μεσογείου
ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Ήδη τα τελευταία χρόνια και χωρίς την παρουσία σιδηροδρομικού δικτύου στο λιμάνι, το car terminal του λιμανιού του Πειραιά έχει σημειώσει τεράστια αύξηση στη διακίνηση αυτοκινήτων τράνζιτ. Συνολικά το 2012 η διακίνηση αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 9,8% έναντι του 2011.
Το τρένο μετά το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων αναμένεται να φτάσει και στο car terminal εντός του έτους, και να μεγιστοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε ενδεχόμενη παραχώρησή του. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου οι δραστηριότητες που θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον στον ΟΛΠ είναι ο Σ.ΕΜΠΟ, το car terminal και η κρουαζιέρα.
Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο του ΟΛΠ, ανάμεσα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη, το διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάση Ζηλιασκόπουλο, και τα μεγαλύτερα ναυτικά πρακτορεία που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση αυτοκινήτων, όπως το Σκανδιναυικό Πρακτορείο, η Αλαλούφ και η Global. Από τη σύσκεψη προέκυψε το ενδιαφέρον όλων για τη διασύνδεση του εμπορικού λιμένα Πειραιώς (Ν. Ικόνιο) με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τις δυνατότητες μεταφοράς αυτοκινήτων transit σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στις χώρες της βαλκανικής.
ΝAFTEMPORIKI
Για όλα τα θέματα της σύσκεψης (δίκτυα, τροχαίο υλικό, χρονικά όρια μεταφορών, τελωνειακά θέματα, τιμολόγηση κ.ά.) αποφασίσθηκε η συγκρότηση Κοινής Επιτροπής (ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εταιρείες) η οποία θα αποτυπώσει το σύνολο των λειτουργικών και οικονομικών θεμάτων, καθώς επίσης θα προβάλει στη διεθνή αγορά μεταφοράς αυτοκινήτων τις νέες δυνατότητες του Πειραιά.
Όπως έγινε γνωστό από την ΕΡΓΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το έργο θα είναι ολοκληρωμένο για την εμπορική του εκμετάλλευση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη συμφωνία ΟΣΕ-ΟΛΠ, την οποία είχαν υπογράψει οι δύο Οργανισμοί το 2006, αποκλειστικός διαχειριστής του επιλιμένιου σιδηροδρομικού σταθμού αυτοκινήτων για κάθε εργασία φόρτωσης, αποθήκευσης και μεταφόρτωσης θα είναι οι υπηρεσίες Logistics του ΟΛΠ Α.Ε.
Όπως δήλωσε στη σύσκεψη ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης: «Μετά την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής γραμμής Θριάσιου-Ν. Ικονίου και την αναμενόμενη λειτουργία του επιλιμένιου σιδηροδρομικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (85.000 τ.μ. έκταση, η οποία έχει παραχωρηθεί και ανήκει στον ΟΣΕ), προγραμματίσθηκε και η ολοκλήρωση του επιλιμένιου σταθμού αυτοκινήτων στο χώρο (Γ2) του εμπορικού λιμένα, για τον οποίο έχει επίσης υπογραφεί συμφωνία ΟΣΕ/ΟΛΠ Α.Ε.», και προσέθεσε: «Οι φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές διασύνδεσης πλοίου με τρένο, των δύο δηλαδή μέσων μεταφοράς με ελάχιστη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, καθώς και η ταχύτερη και οικονομικότερη μεταφορά αντικειμένων σε τρίτες χώρες είναι ένα θετικό γεγονός για την ανάπτυξη και του λιμένα Πειραιά και της χώρας. Μία σειρά μακροχρόνιων ευρωπαϊκών πολιτικών (ship - rail link, short sea shipping, σιδηροδρομική διαλειτουργικότητα, διευρωπαϊκά δίκτυα) βρίσκουν έστω και με χρονικές υστερήσεις την πλήρη εφαρμογή τους».
Ήδη τα τελευταία χρόνια και χωρίς την παρουσία σιδηροδρομικού δικτύου στο λιμάνι, το car terminal του λιμανιού του Πειραιά έχει σημειώσει τεράστια αύξηση στη διακίνηση αυτοκινήτων τράνζιτ. Συνολικά το 2012 η διακίνηση αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 9,8% έναντι του 2011.
Βάσει των στοιχείων της αρμόδιας διεύθυνσης στο Car Terminal του ΟΛΠ Α.Ε. διακινήθηκαν το 2012, 458.755 αυτοκίνητα - εμπορεύματα, έναντι 417.659 το 2011. Από αυτά τα 403.970 ήταν διερχόμενα (transhipment) αυτοκίνητα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου και τα 54.785 εισήχθησαν στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτων.
Η μεταβολή της transhipment διακίνησης αυξήθηκε κατά 22,8%, ενώ της εγχώριας διακίνησης μειώθηκε κατά 38,2%. Σημειώνεται ότι το car terminal διαθέτει χώρους 190.000 τ.μ., σύγχρονες υποδομές με εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων, έμπειρο και εξειδικευμένο στη μεταφόρτωση λιμενεργατικό προσωπικό. Στο αναπτυξιακό σχέδιο του 2013 αναμένεται να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι διαθέσιμες εκτάσεις του και να ξεκινήσουν οι εργασίες νέων λιμενικών έργων στον Προβλήτα Ηρακλέους για υποδομές car terminal.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μια μεγάλη ευκαιρία


ΓΝΩΜΗ


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Αν καταφέρει μια χώρα να προσελκύσει πλοία στα λιμάνια της, δημιουργούνται αυτόματα οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί μία ολόκληρη βιομηχανία ναυτιλιακών υπηρεσιών και εργασιών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στην τριπλή συμφωνία ανάμεσα στην Cosco, τη Hewlett Packard και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διά θαλάσσης και σιδηροδρομική μεταφορά των προϊόντων του αμερικανικού κολοσσού. Και για το λόγο αυτό στήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων κάτω στο λιμάνι, στο Νέο Ικόνιο. Μόνο που κανένας μέχρι τώρα, δημοσίως τουλάχιστον, δεν έδωσε την πραγματική διάσταση της συμφωνίας αυτής.
Σίγουρα δεν είναι κατόρθωμα, αφού το τρένο θα μπορούσε να έχει φτάσει στο Λιμάνι από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και θα έπρεπε να έχει φτάσει από τη δεκαετία του '90. Δεν είναι επίσης επένδυση από πλευράς του «νέου παίκτη» της HP αφού το μόνο που θα κάνει είναι να φέρνει ένα συγκεκριμένο αριθμό εμπορευματοκιβωτίων από τον Πειραιά.
Πάλι, δεν το λες ούτε και ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ούτε και μεγάλη εμπορική συμφωνία. Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης, διότι η HP, αυτή τη στιγμή, δοκιμάζει αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτά που δεσμευτήκαμε. Διότι, κατά τα άλλα, το λιμάνι του Πειραιά συμφέρει πάρα πολύ την HP, καθώς γλιτώνει ταξίδι μιας εβδομάδας, σε σχέση με τα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης. Και, με το πετρέλαιο να έχει φτάσει στα ύψη, μία εβδομάδα διαφορά έχει τεράστια αξία. Για τον ίδιο λόγο δεν είναι ούτε καν μεγάλη εμπορική συμφωνία. Αφού, εάν πετύχει το πείραμα, η HP δεσμεύτηκε για 20.000 teu ετησίως. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα 2 εκατ. teu που διακινήθηκαν φέτος από τη ΣΕΠ (Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά.

Μπορεί να μην είναι όλα αυτά, είναι όμως υπό προϋποθέσεις μία τεράστια ευκαιρία. Αν καταφέρει μια χώρα να προσελκύσει πλοία στα λιμάνια της, δημιουργούνται αυτόματα οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί μία ολόκληρη βιομηχανία ναυτιλιακών υπηρεσιών και εργασιών (πρακτορεύσεις, επισκευές, ανταλλακτικά, πληρώματα, ασφάλειες, εφοδιασμοί κ.ά.). Αρκεί να καταφέρεις να τα κρατήσεις και να τους προσφέρεις ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες. Κομβικό σημείο θα είναι και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αφού ένα πλοίο, είτε στη ράδα είτε στη δεξαμενή, χρειάζεται να κάνει επισκευές.
Αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Διότι τα πλοία που θα έρχονται στην Ελλάδα, θα είναι γεμάτα και δεν γίνεται να φεύγουν άδεια. Αποτελεί μειονέκτημα για τη χώρα μας. Συνεπώς, θα πρέπει να οργανωθούμε και να δώσουμε μεγάλη σημασία και στην παραγωγή, ώστε να μεγαλώσουμε τις εξαγωγές μας, εκμεταλλευόμενοι τα παραδοσιακά μας προϊόντα, αλλά και επενδύοντας σε καινοτόμες ιδέες, που είναι αποδεδειγμένο ότι διαθέτει η χώρα μας. Και οι χώρες από τις οποίες περνούν τα πλοία στο ταξίδι της επιστροφής, θεωρούνται ιδανικοί πελάτες για τα ελληνικά προϊόντα. Ολα αυτά όμως χρειάζονται χρόνο. Χρειάζεται πίστη, υπομονή, επιμονή και ευελιξία. Ισως είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε το στοίχημα της ζωής μας.

Η σιδηροδρομική γραμμή που θα κάνει τον ΟΛΠ κέντρο της Ευρώπης


Μέσω του Πειραιά αναμένεται να διακινούνται φορτία από και προς την Απω Ανατολή

O υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε χειραψία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της PCT SA (Cosco) Captain Fu Chengqiu, λίγο μετά τα εγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου - Θριάσιου Πεδίου. Αριστερά, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης
Η σιδηροδρομική γραμμή που θα κάνει τον ΟΛΠ κέντρο της Ευρώπης
Τις βάσεις για τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην Cosco και στη Hewlett Packard, καθώς και για την «άφιξη» και άλλων πολυεθνικών στον Πειραιά, έβαλε η χθεσινή σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας με τον σιδηρόδρομο.
Η πολυπόθητη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το εμπορικό λιμάνι του Ικονίου με το Θριάσιο πεδίο, συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων, άρχισε να λειτουργεί από χθες το μεσημέρι.
Τη γραμμή, μέσω της οποίας θα εκτελούνται μόνο εμπορευματικά δρομολόγια, εγκαινίασαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη και των εκπροσώπων της Cosco στην Ελλάδα.