ΤΙΤΛΟΙ

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο

Για αποκρατικοποιήσεις 15 δισ. ευρώ δεσμεύεται τώρα η κυβέρνηση στο αναθεωρημένο μνημόνιο την ώρα που η ευρωπαϊκή επιτροπή ζητά επί τάπητος εκποίηση περιουσίας 50 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι ο στόχος των εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ, έως το 2015 είναι μια κυβερνητική επιδίωξη που δεν θα συμπεριληφθεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο καθώς ξεπερνά την περίοδο της εφαρμογής του (έως το 2014). Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ο βασικός στόχος είναι για έσοδα των 15 δισ. ευρώ έως το 2013.

Όπως είπε έως το τέλος Μαρτίου θα έχει γίνει αποτίμηση της αξίας των ακινήτων του Δημοσίου, ενώ μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμο το πρώτο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που θα τεθεί προς αξιοποίηση. Η δεύτερη λίστα με τα ακίνητα θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μεγαλώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και στόχος είναι τα 50 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποίησης από σήμερα και μέχρι το 2015. Αυτό το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ μέσα στην ερχόμενη 5ετία. Όπως επισημαίνει η έκθεση, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει την οικονομική αποδοτικότητα και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις και εξαγωγές. «Η δέσμευση της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης να χτυπήσει προνόμια και έννομα συμφέροντα θα είναι κρίσιμη. Αν αποδειχθεί επιτυχής, αυτή η νέα πρωτοβουλία έχει την προοπτική να βελτιώσει ουσιαστικά την εικόνα της Ελλάδας στις αγορές», τονίζει η έκθεση.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο σιδηρόδρομος, τα αεροδρόμια, τα ταχυδρομεία, οι εταιρείες ύδρευσης, οι εταιρείες λιμένων και οι εταιρείες τζόγου. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας για την οποία υπάρχει δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης, ενώ η κυβέρνηση θα διαβουλευτεί με τη Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικού με τις αποκρατικοποιήσεις. Μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΠΑ, η διάθεση τουλάχιστον του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει και τη διοίκηση της εταιρείας και η δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού για την Εγνατία που επίσης θα ιδιωτικοποιηθούν.

Τα βρήκαν στα μέτρα

Πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ (ή 0,75% του ΑΕΠ) θα απαιτηθούν φέτος προκείμενου να καλυφθούν ενδεχόμενες αστοχίες στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 9,4% - 9,5% του ΑΕΠ (που εκτιμάται ότι έκλεισε το 2010) στο 7,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.

Στην έκθεσή που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόοδο στην εφαρμογή του μνημονίου, αναθεωρείται το έλλειμμα του 2011 από 17,035 δισ. ευρώ που προϋπολογιζόταν σε 18,807 δισ. και έτσι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ. για φέτος όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών

Παρουσιάζοντας τη 3η αναθεώρηση του μνημονίου ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής 2012-14, που θα αφορά σε μέτρα 8% του ΑΕΠ ή 19,2 δισ. ευρώ, για να μειωθεί κατά 6% του ΑΕΠ -μέσα σε αυτήν την περίοδο- και να φθάσει, στο τέλος του 2014, στα 6 δις ευρώ (3% του ΑΕΠ). Επιπλέον, για να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ το 2015 (στόχος της κυβέρνησης, όχι του μνημονίου) θα πρέπει να εξοικονομηθούν άλλα 3 δισ. μέσα στο 2015, δηλαδή θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα (που με τα τωρινά δεδομένα της οικονομίας) θα φθάσουν έως και 9 δισ. εκείνη την χρονιά

Συγκεντρωτικά, όλα τα μέτρα που θα απαιτηθούν την περίοδο 2012-2015 ισοδυναμούν με περίπου 27,5 δισ. ευρώ για μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 14 δις ευρώ (επειδή για κάθε 1 δισ. προσαρμογής αντιστοιχούν με τα σημερινά δεδομένα μέτρα περίπου 2,7 δισ. ευρώ). Ωστόσο, αν υπάρξει μείωση επιτοκίων ή αύξηση ΑΕΠ, η δημοσιονομική προσπάθεια που θα απαιτηθεί θα είναι ελαφρώς μικρότερη


Τι προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο


Τα μέτρα αξίας 8% του ΑΕΠ ή 19,2 δισ. ευρώ περίπου για την τριετία 2012-2014 θα περιλαμβάνουν:

* Ασφαλιστικό σύστημα. Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή προχωρά στην εκπόνηση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου. - Στα επικουρικά ταμεία με μεγάλα ελλείμματα θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς τους. Θα αναθεωρηθεί η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

* Υγεία Θα δημοσιοποιηθεί η μελέτη από την Ομάδα Εργασίας για την Υγεία, με βάση τα αποτελέσματα της οποίας θα διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για τη βελτίωση του συστήματος υγείας συνολικά.

* ΔΕΚΟ. Θα υπάρξει σχέδιο ανά επιχείρηση για αύξηση τελών, μείωση λειτουργικού κόστους, κατά προτεραιότητα υλοποίηση επενδύσεων και προσαρμογές σε μισθούς επιδόματα και αριθμό απασχολούμενων. Θα αποφασιστούν τα κριτήρια βάση των οποίων θα κριθεί ποιες θα μείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Τα σχέδια ανά εταιρεία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Ιουνίου για όσες μετέχουν στην γενική κυβέρνηση και έως το έλος του έτους για τις υπόλοιπες.

* Νομικά πρόσωπα γενικής κυβέρνησης. Ομάδα εργασίας στην οποία θα μετέχει το γραφείο του Πρωθυπουργού και το υπουργείο Οικονομικών θα απλοποιήσει την δομή του δημοσίου και του προϋπολογισμού. Το πλάνο θα είναι 2ετές και θα καταγράφει ποιες θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν φέτος και ποιοι φορείς το 2012.

* Ενιαίο Μισθολόγιο. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από κοινή ομάδα εργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Μία πρώτη έκθεση για τις αμοιβές θα ανακοινωθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου,. Για να περιοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων το σχέδιο θα περιλαμβάνει ακύρωση προσλήψεων ορισμένου χρόνου και πιο αυστηρή πολιτική για συμβάσεις έργου. Στόχος θα είναι τη μείωση του μισθολογικού κόστους και η νομοθεσία θα ψηφιστεί τον Ιούνιο.

* Αναδόμηση των κοινωνικών δαπανών. Κοινή ομάδα των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, υγείας και Εργασίας θα κάνει πιο στοχευμένα , αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις τα κοινωνικά επιδόματα. Το πλάνο θα παρουσιαστεί στο τέλος Ιουλίου .

* Δημόσιες επενδύσεις. Ομάδες των υπουργείων Περιφερειακής ανάπτυξης, Υποδομών και Οικονομικών θα βάλουν προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων και θα εξετάσουν πιθανές εξοικονομήσεις κονδυλίων από την αλλαγή του χρόνου υλοποίησης κάποιων εξ αυτών.

* Αμυντικές δαπάνες. Τα υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών θα επεναξετάσουν τις προμήθειες και τα λειτουργικά κόστη.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ασφαλες το γενομενον,ασαφες το μελλον.(Εκεινο το οποιον εγινε ειναι βεβαιον,αγνωστον ειναι εκεινο το οποιον προκειται να γινει).ΘΑΛΗΣ.

Ανώνυμος είπε...

sofa logia

Ανώνυμος είπε...

Δεκτή η μήνυση για Έσχατη Προδοσία
TRUELIES:
Απο τη σελίδα της Νελλυ Ψαρού παρουσιάζουμε μια ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν χθες στη Χαλκίδα , όπου ο Εισσαγελλέας εξέτασε την μήνυση για Αισχάτη Προδοσία, που κατέθεσε ο γιατρός Δημήτρης Αντωνίου, κατά των πολιτικών και βουλευτών που υπέγραψαν το μνημόνιο. Η μήνυση τελικά έγινε δεκτή, διαβάστε παρακάτω τις λεπτομέρειες των όσων έγιναν χθες στη Χαλκίδα:
Είχαμε όλοι(;) ακούσει ότι κάποιος έκανε μήνυση στην κυβέρνηση για έσχατη προδοσία, αλλά δεν δώσαμε σημασία. Λίγο αργότερα ακούσαμε ότι ο εισαγγελέας την έκανε δεκτή. Τότε είναι που κανείς μας δεν πίστευε στ' αυτιά του - και στα μάτια του. Έτσι κι εγώ. Kαι, φύσει περίεργος άνθρωπος, έψαξα και βρήκα τον ίδιο τον μηνυτή, και παραβρέθηκα στην αρχή της διαδικασίας, στον ανακριτή στην Χαλκίδα. Κι απ' ότι είδα, δεν ήμουν η μόνη.
Ο κ. Δημήτρης Αντωνίου, 56 ετών, χειρούργος-ογκολόγος κάτοικος Χαλκίδας, κατέθεσε τον Μάιο μήνυση κατά των βουλευτών που υπέγραψαν το μνημόνιο, υπουργών, του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και κατά των μελών της "Τρόικας" (ονομαστικά και με τις διευθύνσεις τους!) με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Όσον αφορά την ίδια τη μήνυση, το κείμενο της οποίας καθώς και πλήθος στοιχείων μπορεί να δει κανείς στο blog του κ. Αντωνίου http://zoidosia.blogspot.com/, γίνεται ονομαστικά κατά των ανωτέρω υπευθύνων και με τρόπο που η διαδικασία δεν περνάει από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, παρά την ασυλία που προσφέρεται από το Σύνταγμα σε βουλευτές και υπουργούς, η έσχατη προδοσία αποτελεί αυτόφωρο έγκλημα, για το οποίο ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την άμεση δίωξη χωρίς την άδεια της Βουλής. Επίσης, παρόλο που το έγκλημα αυτό διαπράχτηκε στις 6 Μαΐου, επειδη είναι διαρκές η δίωξη μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα - όπως και γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Στον δρόμο που επήγαμε, βρήκαμε μιά .... αλεπού !!
Κοντοσταθήκαμε, δεν είχα ξαναδεί << αλεπού >> στη ζωή μου !!
Είχα ακουστά γι΄αυτές, την φάρα τους, την πονηριά τους, τα ευρήματά τους, μύθοι και θρύλοι ..... νόμιζα.....
Τέτοια φουντωτή ουρά, ποτέ ....
Ποτέ των ποτών....
Το τρίχωμα, το χρώμα, η κίνηση, η φωνή της .....
Τέτοιο μούτρο .......... πουθενά !!
Ποιός ξέρει που, ποιός ξέρει πόσο, ποιός ξέρει ........ πως θα χώνει την ουρά της .....
Και τι ουρά !!
Από την αλεπότρυπά της ... από το πουθενά ....... βρέθηκε στο δρόμο μας !!
Απο τι καμένα βγήκε, απο τι στάχτες βγήκε ?? βγήκε στο διάβα μας ....
Την έκοψα απο πάνω μέχρι κάτω, τη ζύγισα, τη μέτρησα, αλλά δεν σου λέω !!
Την κακιά της σκέψη, την ξέρω την ξέρω ΚΥΡΑ ΜΑΡΩ ......
Εχω ακουστά, για τους μύθους σου, τους θρύλους σου, με πουλιά, με αγρίμια, με κοτέτσια, με κοπάδια, με αφελείς .....
ΚΥΡΑ ΜΑΡΩ, δεν θα μου ξεφύγεις .........

ΔΙΑΣ είπε...

Αυτο καπου το εχω ξαναδει,,αλλα τη να πω αλεπουδες παντου