ΤΙΤΛΟΙ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

«Έδωσαν τα χέρια» ΟΛΠ - COSCO για το λιμάνι του Πειραιά

«Έκλεισε» η συμφωνία για τις νέες επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ με την υπογραφή του σχεδίου συμφωνητικού μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής της κινεζικής εταιρίας ΣΕΠ Α.Ε.
«Έδωσαν τα χέρια» ΟΛΠ - COSCO για το λιμάνι του Πειραιά
Της Δώρας Βογιατζάκη
Πρόκειται για την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων που είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι, με τα εγκαίνια του ανατολικού τμήματος του προβλήτα 3 του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, όπου είχε παραβρεθεί ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας η ΣΕΠ Α.Ε θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται και το Δυτικό τμήμα του προβλήτα 3, θα κατασκευάσει για λογαριασμό του ΟΛΠ Προβλήτα πετρελαιοειδών και θα αναβαθμίσει με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό τους προβλήτες 2 και 3.
Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων ο Πειραιάς καθίσταται κόμβος για την εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς κοντέινερ νέας γενιάς με συνολική δυναμικότητα στους προβλήτες 2 και 3, 6.200.00 TEU από 3.700.00 TEU σήμερα.
Ο Υπουργός ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε με την ολοκλήρωση της συμφωνίας:
«Σήμερα, με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζουμε τη μετάβαση του λιμανιού του Πειραιά σε μία νέα εποχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης. Αποδεικνύει ότι η εικόνα της χώρας μας αλλάζει και ότι με συστηματική δουλειά η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τον Πειραιά μητροπολιτικό λιμάνι της Μεσογείου για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η επένδυση της COSCO , που πολεμήθηκε όσο καμία άλλη στο παρελθόν, αποδίδει τεράστια οφέλη για την χώρα μας. Διότι, σήμερα, διπλασιάζουμε το ύψος της επένδυσής με ακόμη 230 εκατομμύρια. Διπλασιάζουμε τις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας άμεσα επτακόσιες νέες και άλλες περίπου χίλιες πεντακόσιες έμμεσες, ανθρώπων, δηλαδή, που θα απασχοληθούν γύρω από τη λειτουργία αυτής της επένδυσης»
Με απόφαση του Δ.Σ του ΟΛΠ το σχέδιο συμφωνητικού θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο και θα γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνέχεια θα περάσει από τις Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιριών και τέλος θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: