ΤΙΤΛΟΙ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Το BBC για την ΦΡΟΥΡΑ-2013-ΑΛΛΑΓΗ


Δημόσιο: Ποιοι φεύγουν και ποιοι μπαίνουν - Ολο το σχέδιο της κυβέρνησης


Δημόσιο: Ποιοι φεύγουν και ποιοι μπαίνουν -Ολο το σχέδιο της κυβέρνησης

Μεγάλες ανατροπές έρχονται στο Δημόσιο με τις καταργήσεις δέκα οργανισμών, τις συγχωνεύσεις πέντε κρατικών φορέων αλλά και τις καταργήσεις οργανικών θέσεων. Το αποτέλεσμα θα είναι 1.800 δημόσιοι υπάλληλοι να δουν την πόρτα εξόδου μέχρι το Πάσχα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος», εκτός Δημοσίου θα βρεθούν 1.800 δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου που διαθέτουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους στους υπό καθεστώς ιδιωτικοποίησης φορείς: ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Την ίδια ώρα όμως ανοίγουν οι πόρτες του Δημοσίου για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ.
Στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη πάντως όπως αναφέρει και η εφημερίδα έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν:
  1. Την άμεση κατάργηση των φορέων του Δημοσίου που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό και έχουν συσταθεί στο παρελθόν για την πρόσληψη «ημετέρων». Στην κόκκινη λίστα των υπό κατάργηση φορέων που εξετάζει η κυβέρνηση βρίσκονται: Το Εθνικό ίδρυμα μελετών Θ. Κολοκοτρώνης ο «Γέρος του Μοριά», η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών σχέσεων κ.α. Ο μέσος όρος απασχολούμενων στους συγκεκριμένους φορείς δεν ξεπερνά τα 7-9 άτομα.
  2. Η μεγαλύτερη δεξαμενή υποχρεωτικών απομακρύνσεων θα προέλθει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τελούν σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, έχει προταθεί η κατάργηση οργανικών θέσεων ακόμα και ολόκληρων κλάδων (κλητήρες, καθαρίστριες κτλ.) ή διοικητικών δομών (π.χ. Διοικητικής υποστήριξης) που έχουν αξιολογηθεί ως μη αναγκαίες και θα οδηγήσουν σε απόλυση το προσωπικό, στην ΕΥΑΘ, σε μικρά λιμάνια και μαρίνες, στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και στους υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμούς όπως οι ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, ο Οργανισμός Διεξαγωγής ιπποδρομιών Ελλάδος, ο ΟΠΑΠ αλλά και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το ίδιο μοντέλο, με την κατάργηση οργανικών θέσεων, αναμένεται να ακολουθηθεί εντός του 2013 για την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και τα περιφερειακά λιμάνια, τα ΕΛΠΕ, τη ΛΑΡΚΟ τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία όπλων που έχουν ενταχθεί στις επόμενες κινήσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
  3. Από τις συγχωνεύσεις οργανισμών απ' όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα απολυθεί
  4. Περίπου 200 δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και μετά τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μπορούν να τεθούν σε οριστική παύση.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Νέο λιμάνι κρουαζιέρας στην Αττική


Στην προκήρυξη έργου, για νέο λιμάνι κρουαζιέρας στην Αττικήκαι συγκεκριμένα μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Φαληρικού Δέλτα, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης, ο ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας, έχει ήδη το σχετικό φάκελο του έργου και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα και η σχετική προκήρυξη.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου θα τρέξει ανεξάρτητα από τα σχέδια για την κρουαζιέρα.

Σημειώνεται, ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης αποκάλυψε χθες στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσει η προκήρυξη του έργου κατασκευής νέου λιμανιού για την κρουαζιέρα στην Αττική, μέσω ΣΔΙΤ.

Την ίδια ώρα ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, δέχεται τις αντιδράσεις φορέων και ιστιοπλοϊκών ομίλων για το συγκεκριμένο θέμα, οι οποίοι σε επιστολές τους αναφέρουν ότι ο θαλάσσιος χώρος του Φαληρικού Δέλτα αποτελεί ενιαίο εθνικό αθλητικό χώρο για τα ναυταθλητικά σωματεία και τους νέους, ενώ θεωρούν αδιανόητο να επιδιωχθεί η τσιμεντοποίηση του, για την κατασκευή νέου λιμανιού για τη χρήση πελώριων κρουαζιερόπλοιων.

«Ο Πειραιάς, ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικά, σημείο αναφοράς, για τη Ναυτιλία και ιδιαίτερα για την Κρουαζιέρα». «Θέλω να πιστεύω ότι, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει θέμα, μια και γνωρίζει τις θέσεις του Δήμου Πειραιά αλλά και του ΟΛΠ, για την ανάπτυξη του λιμανιού, σε συνδυασμό με μια σειρά από έργα υποδομής», έχει τονίσει σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων κ. Μουτζούρη, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Ο Οργανισμός Αθήνας στο σχέδιό του για το Ρυθμιστικό Σχέδιο «Αττικής 2021», αναφέρει ότι ο μόνος μικρού μεγέθους συμπληρωματικός χώρος κρουαζιέρας, θα μπορούσε να κατασκευασθεί στο Λαύριο υπό προϋποθέσεις και σε καμιά όμως περίπτωση στο Φαληρικό Όρμο.

Πηγές πάντως από την ακτή Μιαούλη, ανάφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ήδη μεγάλη αμερικανική εταιρεία βρίσκεται εδώ και καιρό σε διερευνητικές επαφές καθώς έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, ενώ πρόσθεταν ότι η κατασκευή του νέου λιμανιού κρουαζιέρας θα πρέπει να έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα ως προς τον Πειραιά και όχι ανταγωνιστικό.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή το λιμάνι του Πειραιά έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του, ενώ δεν υπάρχουν οι κατάλληλες οδικές υποδομές για να απορροφήσει τις χιλιάδες μετακινήσεις τουριστών και επιβατών της ακτοπλοΐας σε καθημερινή βάση.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ανωμερίτης: Αντίθετος σε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ


Αντίθετος με κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μέσω πώλησης μετοχών του, εμφανίστηκε λίγη ώρα αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Γιώργος Ανωμερίτης. Διατηρώντας τις απόψεις που έχει διατυπώσει ανά διαστήματα, ο επικεφαλής της εταιρείας είπε ότι μόνο μέσω παραχωρήσεων πρέπει να επιτευχθεί η ανάπτυξη του Πειραιά, ενώ μία ολική πώληση μετοχών του ΟΛΠ θα αντιμετωπίσει μεγάλα νομικά προβλήματα.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν για τα λιμάνια και τις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, Δημήτρης Θεολογίτης, απαντώντας σε ερώτηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, Ν. Αναστασόπουλου, σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η επιτροπή γύρω από την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην Cosco, είπε ότι μία έρευνα δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει «φωτιά».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι όλες οι παραχωρήσεις πρέπει να γίνονται με ενιαία κριτήρια και όχι με βάση το μέγεθος αν πρόκειται για ένα μεγάλο επενδυτή όπως η Cosco ή για ένα μικρότερο. Έκανε μάλιστα γνωστό ότι τις επόμενες μέρες στην επιτροπή «κλειδώνει» το σχέδιο Οδηγίας με το οποίο θα θέτει ενιαίο πλαίσιο στις παραχωρήσεις προς ιδιώτες.

Η Cosco θέλει τον ΟΛΠ


Η Cosco θέλει τον ΟΛΠ
Για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ ενδιαφέρεται η Cosco,  επιδιώκοντας να αναλάβει τη διαχείριση ολόκληρου του εμπορευματικού λιμανιού του Πειραιά, όπου τώρα διαχειρίζεται τον σταθμό κοντέινερς.
Το ενδιαφέρον του κινεζικού ομίλου επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον Τ. Βαμβακίδη, εμπορικό διευθυντή της Piraeus Container Terminal (PCT), που είναι ο ελληνικός βραχίονας της Cosco.
 Μιλώντας  στο συνέδριο του Εconomist, ο κ. Βαμβακίδης τόνισε ότι η Cosco βλέπει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού και θέλει να τις αξιοποιήσει. Αυτό μπορεί να γίνει υπό ενιαίο επιχειρηματικό σχήμα, γι αυτό θέλει να αποκτήσει τις μετοχές του ΟΛΠ, ώστε να εντάξει όλες τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις της υπό τη σκέπη της εισηγμένης εταιρίας.
Οι ιθύνοντες της Cosco εκτιμούν ότι ο Πειραιάς μπορεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, ως κέντρο διαμετακόμισης κινεζικών προΊόντων, που θα εξυπηρετεί και εμπορευματικές από/προς χώρες των βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης.
Στο τομέα διακίνησης κοντέινερς η ανάπτυξη είναι ήδη ταχύτατη. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ, καθώς διακινήθηκαν συνολικά φορτία 2,7 εκ. teu (+75% από την προηγούμενη χρονιά). Το 76% αυτού του όγκου διακινήθηκε μέσω της προβλήτας που διαχειρίζεται η Cosco.
Φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ. Σε αντίθεση με την κάμψη της εμπορευματικής κίνησης που παρατηρείται σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια λόγω της ύφεσης,  στον Πειραιά η διακίνηση κοντέινερς είναι αυξημένη. Μόνο η Cosco προβλέπεται ότι θα διακινήσει 2,5 εκατ. teu, ενώ ο ΟΛΠ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 700.000.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ, Δώρο Πάσχα ??



Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους Δώρο Πάσχα 2013 .

Για τον υπολογισμό του ποσού του....Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου 2013. 

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου.

Το Δώρο Πάσχα 2013 καταβάλλεται το αργότερο την Μεγάλη Τετάρτη και φέτος  του γεγονότος ότι η Μ.Τετάρτη συμπίπτει την αργία της Πρωτομαγιάς, μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου. Εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο Πάσχα και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. 

Για Το Δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

«Εκλεισαν» οι νέες ΣΣ Εργασίας στον ΟΛΠ


«Πράσινο φως» για την υπογραφή τριών νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μάλιστα διετούς διάρκειας άναψε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ.

Όπως έγινε γνωστό από τον Οργανισμό οι Συλλογικές Συμβάσεις, που «έκλεισαν» μετά από τρίμηνη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Συνδικάτων και Διοίκησης είναι με:
(α) την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ),
(β) την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ Α.Ε. και
(γ) την Ένωση Εποπτών και Αρχιεργατών (ΟΦΕ),

Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση του ΟΛΠ «τα συμβαλλόμενα μέρη, αφού έλαβαν υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τους υφιστάμενους νομοθετικούς περιορισμούς και την αναγκαιότητα διασφάλισης της αποτελεσματικής λειτουργίας της εταιρίας συναποφάσισαν:

1.    Να επαναλάβουν τις διατάξεις του συμβατικού καθεστώτος του 2009 προσαρμοσμένο, όσο διαρκούν, στις διατάξεις των Ν. 3833/2010, 3845/2010 και 4024/2011.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΟΜΥΛΕ έχει εκφράσει την διαφωνία της στην εφαρμογή των παραπάνω μνημονιακών νόμων.

Από εκεί και πέρα, συμφωνήθηκε να συσταθούν επιτροπές για να εξεταστούν:
2.    Να αναθεωρηθούν οι ισχύοντες κανονισμοί με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
3.    Να προσαρμοσθούν σταδιακά επιμέρους διαφορές μεταξύ κατηγοριών λιμενεργατών βάσει ισοδύναμων αντισταθμίσεων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης μετά την έγκριση των ΣΣΕ δήλωσε τα ακόλουθα: “Οφείλω να αναγνωρίσω τη διεκδικητικότητα και υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργάνων του χώρου, που σε μια επώδυνη οικονομική φάση για τη χώρα, αλλά και για την εταιρία, η οποία το 2009 μετά την υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης έπρεπε να επανακινήσει τη δραστηριότητά της σε έναν σημαντικό τομέα της από μηδενική βάση, συναίνεσαν στην υπογραφή νέας ΣΣΕ. Η εταιρία, από το 2010 διάγει μια φάση εργασιακής ειρήνης, παρά τις μειώσεις αμοιβών και την αποχώρηση 530 εργαζόμενων, χωρίς να γίνει έκτοτε ούτε μια νέα πρόσληψη. Από την πλευρά της η διοίκηση, με βασικές δομικές αλλαγές και αναπτυξιακή στρατηγική έχει καταστήσει τον ΟΛΠ Α.Ε. επί τριετία κερδοφόρο, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις, δίνοντας μέσα από την ανάπτυξη όλων των τομέων της σημεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης, προς όφελος του Οργανισμού, του ευρύτερου Πειραιά και της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας. Ο ΟΛΠ Α.Ε. μέσα σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης και κερδοφορίας θα συμβάλλει με το μέγεθος του στη συνολική ανάπτυξη του ελληνικού λιμενικού συστήματος.” 

Εγκρίθηκαν οι νέες Σ.Σ.Ε. απο το Δ.Σ./ ΟΛΠ !


Τις νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με  την Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), την Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ Α.Ε. και  την Ένωση Εποπτών και Αρχιεργατών (ΟΦΕ), ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ Α.Ε. μετά από τρίμηνη διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Συνδικάτων και Διοίκησης. 
Τα συμβαλλόμενα μέρη, αφού έλαβαν υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τους υφιστάμενους νομοθετικούς περιορισμούς και την αναγκαιότητα διασφάλισης της αποτελεσματικής λειτουργίας της εταιρίας συναποφάσισαν:
1. Να επαναλάβουν τις διατάξεις του συμβατικού καθεστώτος του 2009 προσαρμοσμένο, όσο διαρκούν, στις διατάξεις των Ν. 3833/2010, 3845/2010 και 4024/2011.
2. Να αναθεωρηθούν οι ισχύοντες κανονισμοί με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
3. Να προσαρμοσθούν σταδιακά επιμέρους διαφορές μεταξύ κατηγοριών λιμενεργατών βάσει ισοδύναμων αντισταθμίσεων και
4. Να συσταθούν Ειδικές Μικτές Επιτροπές για τις απαιτούμενες μεταβολές.
Η ισχύς των όρων των ΣΣΕ ορίζεται διετής.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Προς κλιμάκωση κινητοποιήσεων στα λιμάνια


Δεν αποκλείουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους οι φορείς της ναυτιλίας, μετά την 24ωρη απεργία της Τετάρτης. «Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να μην περάσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις», καθώς οι επιμέρους αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, δεν μας καλύπτουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ, με άλλους φορείς της ναυτιλίας.
Λιμάνι Πειραιά. Φωτογραφία: PHASMA/Μ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Ο A. Νταλακογιώργος είπε ότι η «σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών είχε επιτυχία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης και εκφοβισμού με την πολιτική επιστράτευση της κυβέρνησης στην τελευταία κινητοποίηση», και ζήτησε για άλλη μία φορά την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Για νομοσχέδιο «σκούπα» που έρχεται να ισοπεδώσει θέματα που έχουν να κάνουν με τη ναυτιλία και να ξεπουλήσει τα λιμάνια, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας, Γιώργος Γεωργακόπουλος.

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Χωρίς πλοία την Τετάρτη - 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας


Χωρίς πλοία την Τετάρτη - 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας
Δεμένα στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν την Τετάρτη τα πλοία, αφού η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία. Οι ναυτικοί ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις».
Σε 24ωρη απεργία θα προχωρήσουν και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, ενώ οι υπάλληλοι των λιμένων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.
Την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου ζητούν και οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, ναυτεργατικά σωματεία, λιμενεργάτες, υπάλληλοι του ΟΛΠ, του ΝΑΤ, του υπουργείου Ναυτιλίας, και της πλοηγητικής υπηρεσίας.
http://www.iefimerida.gr/node/97950#ixzz2PJaabAUY

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Δυτ. Ελλάδα: Στάση εργασίας στα λιμάνια την Τετάρτη ΟΜΥΛΕ



Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου οι υπάλληλοι λιμανιών θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την Τετάρτη 3 Απριλίου από τις 12:00 έως 17:00.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΜΥΛΕ τονίζει ότι υπάρχουν βασικές και θεμελιώδεις διαφορές επί της πολιτικής
που επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση για τα λιμάνια.

Ο ΟΛΠ χάνει από την COSCO στη διακίνηση κοντέινερ


Σε κερδοφόρα ρότα παραμένουν τα δύο μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας. Τόσο ο ΟΛΠ όσο και ο ΟΛΘ παρουσίασαν κέρδη το 2012, κάτι το οποίο αποτελεί περαιτέρω κίνητρο για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, αν και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει το μισό κύκλο εργασιών σε σχέση με τον Πειραιά, ωστόσο έχει πενταπλάσια καθαρή κερδοφορία.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ΟΛΠ διολισθαίνει συνεχώς, έναντι της κινεζικής Cosco, στον τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.