ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, Δανοί-Ολλανδοί, Κινέζοι, Νεοζηλανδοί και Φιλιππινέζοι «κονταροχτυπιούνται» για την απόκτηση του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας. Ακόμα και στελέχη του μεγάρου Μαξίμου δεν περίμεναν ότι στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 67% του ΟΛΠ θα παρουσιάζονταν εταιρείες, όπως η αμερικανική Ports America και, κυρίως, η ΑΡΜ Terminals, η οποία ανήκει στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών του κόσμου, τη δανική Maersk.
Σύμφωνα με αναλυτές της ναυτιλιακής αγοράς, «το ενδιαφέρον της ΑΡΜ Terminals, η οποία έχει παρουσία σε 64 λιμάνια και 39 χώρες, μεταξύ αυτών στο Ρότερνταμ και ελέγχεται από τη Maersk, ενδυναμώνει σημαντικά τον ανταγωνισμό για τον ΟΛΠ».
Πόσω μάλλον, όταν η θυγατρική της Maersk, η Maersk Line, ανήκει στη συμμαχία Ρ3 (συμμετέχουν ακόμα η ελβετική MSC και η γαλλική CMACGM), η οποία ανταγωνίζεται τη συμμαχία CYKHE όπου ανήκει η Cosco, μαζί με τις Yang Ming, Κ Line, Hanjin Shipping και Evergreen.
Μέχρι στιγμής, η Ρ3 έχει πάρει το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, ωστόσο οι αρχές ανταγωνισμού της Κίνας αντιδρούν στο αίτημα των τριών ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών για προφανείς λόγους: Η Ρ3 «απειλεί» την Cosco και συνεπακόλουθα τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες φιλοδοξούν να «ελέγξουν» την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα (παραγωγή-αποθήκευση-μεταφορά των προϊόντων).
Παράλληλα, σύμφωνα με παρατηρητές της ναυτιλιακής αγοράς, το λιμάνι του Πειραιά δεν αποκλείεται να αποτελεί συνέχεια μιας παρασκηνιακής διαφωνίας Maersk-Cosco για το λιμάνι του Port Said.
Ο δανικός όμιλος, που διαθέτει περίπου το 70% του αιγυπτιακού λιμανιού, επιθυμεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να πάρει τον πλήρη έλεγχο, προκαλώντας την αντίδραση της Cosco.
Οσον αφορά τις λοιπές συμμετοχές, φαίνεται ότι θα συνασπιστούν οι Αμερικανοί της Ports America Group Holdings (κάνουν πρώτη φορά ρεσάλτο στην Ευρώπη, αφού όσα λιμάνια διαχειρίζονται βρίσκονται στην Αμερική), με την Cartesian Capital Group, ενώ οι εταιρείες International Container Terminal Services (Φιλιππίνες) και Utilico Emerging Markets Limited αποτελούν ουσιαστικά κοινό σχήμα, αφού έχουν κοινούς μετόχους.