Παρά το σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών, σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις
Παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα εμφανίζουν δειλά-δειλά σημάδια βελτίωσης, σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό των αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Στον Προϋπολογισμό του 2014 από τις αποκρατικοποιήσεις πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ, όμως λίγο πριν από το νέο έτος τίποτα δεν προχωράει, παρότι σχεδόν για όλες τις εταιρείες υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον. Για την ακρίβεια, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ συζητείται ακόμα στις Βρυξέλλες, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα βγει με καθυστέρηση 6 μηνών, ενώ στον Ιππόδρομο το θέμα της πώλησης φαίνεται ότι κολλάει στην υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών των άλογων. Επίσης, οι εταιρείες των υδάτων αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Και να φανταστεί κανείς ότι το 2014 είναι προγραμματισμένη και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ.
Ακόμα και το τίμημα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ δεν έχει καταβληθεί ακόμα από τους Αζέρους που πλειοδότησαν, καθώς καθυστερεί η έγκριση της συναλλαγής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Για την ακρίβεια:
■ ΔΕΠΑ: Υπάρχουν οφειλές 200 εκατ. ευρώ στην εταιρεία από ιδιώτες. Εάν δεν αποπληρωθούν τα χρέη, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει. Ενδιαφέρον υπάρχει από μεγάλα funds του εξωτερικού, αλλά και από μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης.
■ Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς: H διαδικασία έχει κολλήσει στις Βρυξέλλες καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι η Cosco (η οποία έχει ενοικιάσει τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων) δεν μπορεί να κατέβει στον διαγωνισμό για την αγορά των μετοχών επειδή θεωρείται προνομιούχος παίκτης. Προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μεταβαίνει για μία ακόμη φορά στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να διαλύσει τις αμφιβολίες της Κομισιόν. Ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως από την Cosco. Εξάλλου, αν δεν πουληθεί ο ΟΛΠ, δεν μπορεί να προχωρήσει και η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ.
■ ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Η αποκρατικοποίηση της εταιρείας δεν προχωράει (επρόκειτο να ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο) καθώς ακόμα δεν έχουν μεταβιβαστεί κάποια περιουσιακά στοιχεία από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ. Eνδιαφέρον έχουν εκφράσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τη ρωσική εταιρεία σιδηροδρόμων RZD και η κινεζική Rosco, η οποία θα επιτύγχανε σημαντική οικονομία κλίμακας αποκτώντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ που λειτουργεί την -κομβικής σημασίας- εμπορευματική γραμμή Θριάσιο - Ικόνιο. Στους μνηστήρες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περιλαμβάνεται και η Caile Ferate Române που διαχειρίζεται στη Ρουμανία σιδηροδρομικό δίκτυο 11,3 χιλιάδων χλμ. και ελέγχεται από το Grampet Group, που αποτελεί κοινοπραξία 14 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους σιδηροδρόμους. Ερώτημα αποτελεί αν στην πρώτη αυτή φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης θα συμμετάσχουν οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français). Στο ίδια κάδρο εντάσσεται η Trenitalia, όπως και η Omnitrax, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βόρειας Αμερικής στον κλάδο των μεταφορών. Το ίδιο διάστημα πρόκειται να «τρέξει» και η αποκρατικοποίηση της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού του Ελληνικού Δημοσίου Rosco, στην οποία όμως δεν έχουν μεταβιβαστεί κάποια περιουσιακά στοιχεία.